Juha Mieto kehuu Huuhkajia ja Teemu Pukkia - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Juha Mieto hehkuttaa Huuhkajia: ”Teemu Pukki hipsutteloo koko ajan vaarallisesti”

Julkaistu: 20.11. 8:34

Mieto on armoton ja kaikkiruokainen penkkiurheilija.

Juha Mieto voitti hiihtourallaan peräti yhdeksän arvokisamitalia. Henkilökohtainen täysosuma jäi kuitenkin 1980 Lake Placidin talvikisoissa sadasosan päähän Ruotsin Thomas Wassbergin ehtiessä edelle.

Tämä on legendaarinen aihe, johon Mieto on törmännyt elämässään tuhansia kertoja. Muistelot siitä hän tekee kuitenkin hyvillä mielin ja pystypäin. Ehkä juuri tämän vuoksi Mieto on saanut tappiosta osakseen koko kansan sympatiat.

– Osasin ottaa sen oikealla tavalla. En lähtenyt keksimään kaikenkarvaisia selityksiä, vaan nielin tappioni kuin mies. Olympiakulta on kuitenkin kaapissa viestin keräilyerien kautta, joten siinäkin suhteessa mieleni on rauhallinen, Mieto summaa.

Urheilun tuomista parhaista muistoista kysyttäessä Mieto myöntää, että mitalit ja menestykset ovat jo kauan sitten hautautuneet uralta saadun muun pääoman alle.

Ystävyyssuhteet ja matkustelun myötä laajentunut maailmankuva ovat jättäneet kaikista arvokkaimpia eväitä reppuun.

Sadoista muistoista ja kilpailuista yksi nousee kuitenkin legendalla ylitse muiden.

– Norjan Holmenkollen on hiihtourheilun kehto, aivan ylivoimaisesti. Arvostus, kulttuuri ja ihmiset siellä ovat jättäneet minuun lähtemättömän vaikutuksen.

”Huuhkajien kisapaikka on kova juttu”

Edustustehtävien, metsätöiden ja oman kuntoilun lisäksi Mieto myöntää olevansa armoton ja kaikkiruokainen penkkiurheilija.

Entinen mestarihiihtäjä paljastuu myös hiukan yllättäen melkoiseksi jalkapalloasiantuntijaksi. Mieto kummastelee HJK:n floppausta Veikkausliigassa, eikä lähiseudun SJK:n menestyskään noussut odotetuksi. EM-kisoihin tiensä selvittäneen Huuhkajien suoritus puolestaan lämmittää piinkovaa urheilumiestä.

– Kisapaikka on kova ja upea juttu suomalaiselle urheilulle. Markku Kanerva on tehnyt valmentajana hyvää työtä, ja joukkue on erittäin yhtenäinen. Teemu Pukki on maailmanluokan hyökkääjä, hän on nopea ja ”hipsutteloo” koko ajan vaarallisesti vastustajan kenttäalueella, hiihtolegenda on pannut merkille.

Myös omaa leipälajiaan hiihtoa Mieto seuraa tarkasti. Luotto Iivo Niskaseen ja Krista Pärmäkoskeen on luonnollisesti kova, mutta puheisiin nousee myös jokerikortti.

– Odotan, että Kerttu Niskasen käyrä lähtee takaisin nousuun. Hän sai valmentajakseen miehensä Juho Mikkosen, ja uskon tämän yhdistelmän toimivan.