Juha Mieto täyttää 70 vuotta - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Juha Mieto muisteli elämänsä suurinta tragediaa – jäi yllättäen leskeksi 23 vuotta sitten: ”En ole osannut kaivata rakkautta”

Vaimon yllättävä kuolema on ollut 70 vuotta täyttävän Juha Miedon elämän suurin tragedia. Vuodet ovat kuitenkin kohdelleet hiihtäjälegendaa hyvin.

20.11.2019 5:04

Juha Miedon puhelin on pirissyt alkuviikolla tiheästi.

Entistä mestarihiihtäjää ovat tavoitelleet onnittelujen merkeissä niin entiset kilpatoverit, mediaväki kuin laaja ystäväpiiri ympäri maailman. Keskiviikkona 70 vuotta täyttävä Mieto myöntää olevansa hämillään onnitteluista, vaikka tasavuodet eivät enää vanhemmalla iällä niin erikoiselta tunnukaan.

– Vuosikymmenet luiskahtavat näin vanhemmiten todella nopeasti eteenpäin. Juhlat ovat kuitenkin juhlittu, eikä mitään sen suurempia kekkereitä ole luvassa, Mieto painottaa.

Juha Mieto ei aio pitää suuria syntymäpäiväjuhlia.

Mieto näyttää silminnähden hyvinvoivalta ja tuttu leveä pohjalaismurre värittää konkarin tarinankerrontaa. Hyväntuulisuuteen on myös selvä syy, syntymäpäiväsankarin elämä on kaikin puolin tasapainossa ja mieli on tyyni.

– Olen hyvässä kunnossa niin fyysisesti kuin henkisestikin, nämähän kulkevat käsi kädessä. Elämä on kohdellut minua hyvin, ja taival on sujunut kuten lapsuudessani haaveilin. Tavoitteena oli jo pikkupoikana päästä koulusta pois nopeasti ja työn syrjään kiinni. Minulla on ollut paljon ilon hetkiä ja myös elämään kuuluvaa surua ja vastoinkäymisiä, jotka ovat tehneet minusta tällaisen kuin olen.

Vaikeilla hetkillä Mieto viittaa tapaninpäivänä 1996 tapahtuneeseen Minna-vaimon menehtymiseen. Miedosta tuli tuolloin yllättäen 8-vuotiaan Petteri-pojan yksinhuoltaja.

– Puolison kuolema on ollut elämäni suurin tragedia. Elämä on kuitenkin kantanut, ja hyvät yhteiset muistot ovat puskeneet eteenpäin. Siitäkin on siis selvitty ja päästy jatkamaan eloa, Mieto miettii.

Juha Mieto menetti puolisonsa vuoden 1996 lopussa. Miedon mukaan se on hänen elämänsä suurin tragedia.

Leskeksi jäätyään Mieto keskittyi Petterin kasvattamiseen ja arjen pyörittämiseen sekä työelämään, joka kuljetti hiihtosankarin erilaisiin edustustehtäviin parhaimmillaan yli 300 kertaa vuodessa. Uutta elämänkumppania ei ole kuitenkaan matkan varrella Kurikan jätin rinnalle löytynyt, mutta tämän asian suhteen 70-vuotias syntymäpäiväsankari on täysin sinut.

– En ole osannut sellaista rakkautta oikein kaivatakaan. Näin on ollut hyvä, enkä valita. Minussa on kaksi Jussia, joista toinen on erakko ja toinen sosiaalisempi henkilö. Viihdyn kyllä ihmisten parissa, ja siitä pääsen nauttimaan maailmalla reissatessa, sitten kotona saan olla omassa rauhassani, siitäkin todella pidän.

Pian 23 vuotta leskenä ollut Mieto kertoo asuvansa ”syytinkiläisenä” 30 vuotta täyttäneen poikansa Petteri Miedon asunnossa. Pari vuotta sitten tehty sukupolvenvaihdos on jättänyt talon entiselle isännälle yhä enemmän aikaa omiin puuhasteluihin. Hiihtämisen ja sauvakävelynkin edelle tuntuvat nousevan metsätyöt, jotka tarjoavat Miedon mielenmaisemalle täydellisen miljöön.

– Sieluni lepää, kun saan kunnolla ”rassutella” ja olla metsässä. Se on parasta terapiaa sekä mielelle että keholle. Eikä illalla tarvitse odotella nukkumattia, ehkä siksi minulla onkin maailman parhaat unenlahjat.

Juha Mieto näytti kuinka monta sekunnin sadasosaa hän jäi pronssista Sapporon olympialaisten 15 km:n matkalla vuonna 1972.

Metsätöiden ohessa Mieto on jatkanut myös työtään yritysten edustustehtävissä ja freelancerina, tosin takavuosia huomattavasti rauhallisemmalla tahdilla. Viime aikoina miestä on työllistänyt vastailmestynyt elämänkerta, jonka taustatarinoista on riittänyt jutusteltavaa ihmisten kanssa marketeissa ja kirjakaupoissa.

– Metsästä on mukava päästä välillä ihmisten ilmoille tarinoimaan, myös se tuo vastapainoa arkeen. Päivä kerrallaan tässä kuitenkin eletään, ja nautitaan siitä mitä on saatu aikaan. Näin on ihan hyvä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?