Venäjän hiihtotähti Sergei Ustjugov raivostui kohtelustaan – päätöksen siunannut urheilupomo joutui vastaamaan Helsingissä vaiettuun kysymykseen - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Venäjän hiihtotähti Sergei Ustjugov raivostui kohtelustaan – päätöksen siunannut urheilupomo joutui vastaamaan vaiettuun kysymykseen Helsingissä

Sergei Ustjugovin olympiapannan ympärillä on runsaasti avoimia kysymyksiä.

Sergei Ustjugovin olympiaunelma ei toteutunut, mikä herätti raivoa Venäjän hiihtopiireissä.

19.11.2019 17:35

Hiihdon kaksinkertainen maailmanmestari Sergei Ustjugov, 27, kertoi hiljattain, että lähes kahden vuoden takaiset tapahtumat hiertävät vieläkin pahasti.

Venäjän tähtihiihtäjää ei päästetty kevättalvella 2018 Pyeongchangin olympialaisiin, koska Kansainvälinen olympiakomitea KOK epäili Ustjugovin olleen osa Venäjällä paljastunutta laajaa dopingohjelmaa.

KOK ei kuitenkaan esittänyt koskaan mitään konkreettisia todisteita, jotka olisivat osoittaneet Ustjugovin käyttäneen kiellettyjä aineita. Hiihtäjä ei ole jäänyt testeissä kertaakaan kiinni dopingista.

KOK:n ratkaisua hyllyttää kansan rakastama urheilija on parjattu Venäjällä rajusti. Venäjän hiihtoliiton mukaan se ei ole saanut KOK:lta vieläkään selitystä urheilijan pannalle. Maan urheilujohto on julistanut tapauksen osoittavan, kuinka Venäjä on KOK:n ja länsimaiden politikoinnin uhri.

Alkavaan hiihtokauteen valmistautuva Ustjugov sanoi kuun alussa, että KOK ja olympialaiset ovat hänelle kuolleita.

– Päässäni on ajatus, etten tarvitse enää olympiakisoja. Etenkin, jos saavutan lähivuosina kaiken, minkä haluan, Ustjugov sanoi venäläislehti Sport Ekspressille.

Hiihtopiireissä on ihmetelty, miksei KOK ole perustellut tarkemmin, miksi Ustjugov suljettiin Pyeongchangin olympiajuhlasta. Ilta-Sanomat kysyi asiaa tiistaina KOK:n puheenjohtajalta Thomas Bachilta. Saksalaispomo vieraili Suomen olympiakomitean tilaisuudessa Helsingissä puhumassa tasa-arvoisemman urheiluliikkeen puolesta.

Bachin, 65, mukaan vahvat epäilykset riittivät sulkemaan tiettyjä urheilijoita Pyeongchangin kisoista. Ustjugovin lisäksi tällaisen kohtalon koki Venäjää edustava kaukalopikaluistelun moninkertainen arvokisavoittaja Viktor An.

– Kisojen uskottavuuden ja yleisen reilun pelin kannalta meidän oli päätettävä, että jos urheilijaan kohdistuu vakavia epäilyjä tai hän liittyy dopingtutkintaan, hän ei voi osallistua kisoihin. Tämä oli väliaikainen kilpailukielto, Bach kommentoi.

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach vastaili Helsingissä suomalaistoimittajien kysymyksiin, joista iso osa koski Venäjään kohdistuvia dopingepäilyjä.

Bachin mukaan Ustjugovin ja Anin kilpailukielloista ja ylipäänsä Pyeongchangin urheilijavalinnoista päätti erillinen työryhmä, jossa oli muun muassa Maailman antidopingtoimiston Wadan tutkintayksikön jäseniä.

– Työryhmä sanoi meille, että joissain tapauksissa he eivät voineet paljastaa kaikkea informaatiota, koska tutkinta oli edelleen kesken. Jos he olisivat antaneet tietoja kesken tutkinnan, se olisi voinut vahingoittaa heidän prosessiaan. Meidän piti kunnioittaa tätä.

Bach ei osannut tässä vaiheessa arvioida, milloin Ustjugovin syyllisyys tai syyttömyys voidaan varmentaa.

– Katsotaan, mitä tapahtuu. Ehkä Wadan Moskovan antidopinglaboratoriosta saama data kertoo lisää näistä tapauksista.

Kovia syytöksiä

KOK:lla riittää muutenkin pähkäiltävää Venäjän kanssa. Maan urheiluviranomaisten epäillään väärentäneen Moskovan antidopinglaboratorion tietoja ja näytteitä ennen kuin ne luovutettiin puolueettomille tutkijoille. Syytösten mukaan näin yritettiin peitellä Venäjän laajaa dopingohjelmaa.

Asiantuntijoiden mukaan Venäjää uhkaa sulkeminen Tokion (2020) ja Pekingin (2022) olympialaisista, jos epäilykset pitävät paikkansa.

– Tutkinta on Wadan käsissä. KOK:lla on tähän kaksi kantaa. Tilanne pitää selvittää perin pohjin, missä luotamme täysin Wadan tutkivaan yksikköön. Jos päädytään rangaistuksiin, syyllisiä pitää rangaista mahdollisimman tuntuvasti ja syyttömiä on suojeltava, Bach linjasi.

– Jos syytökset ovat totta, sanktioiden pitää olla kovat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?