Miksi savuton ja hyväkuntoinen suksihuoltaja kuoli yllättäen keuhkosyöpään? - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Miksi savuton ja hyväkuntoinen suksi­huoltaja kuoli yllättäen keuhkosyöpään? Näin mysteeriä käy läpi Suomeen töihin tullut olympiahiihtäjä

Italian entinen maajoukkuehiihtäjä Silvano Barco kertoi pidetyn suksihuoltajan kuolemasta.

Italian entinen maajoukkuehiihtäjä Silvano Barco kertoi pidetyn suksihuoltajan kuolemasta.

Julkaistu: 19.11. 5:37, Päivitetty 19.11. 12:54

Italian joukkueessa spekuloitiin vahvasti, sairastuiko nuori, terve ja savuton huoltomies keuhkosyöpään fluorivoiteiden takia.

Italian hiihtomaajoukkue järkyttyi syvästi, kun pidetty suksihuoltaja Paolo Manfredini 1990-luvun alkupuolella täysin yllättäen sairastui keuhkosyöpään.

Noin 35-vuotias Manfredini ei tupakoinut ja oli erittäin hyväkuntoinen.

– Hän sairastui ja kuoli, kertoi Italian maajoukkueeseen 1985–96 kuulunut, sekä MM- että olympiakisoissa saapasmaata edustanut Silvano Barco, 56, maanantaina Ilta-Sanomille.

Barco on jo vuosikymmeniä asunut Suomessa ja on lajipiireissä erittäin tuttu nimi. Hän työskentelee voidevalmistaja Rexin leivissä Hartolassa.

Norjalaislehti Dagbladet ja Ilta-Sanomat kertoivat viime viikolla, miten Suomen entinen edustusampumahiihtäjä, aktiiviuransa jälkeen maajoukkueiden suksivoitelijana työskennellyt Mauri Lahtela menehtyi 1990-luvun alussa samaan sairauteen kuin Manfredini.

Dagbladet on julkaissut useana päivänä mittavia juttupaketteja maastohiihdossa ainakin EU-alueella kieltotuotteiksi muuttuvien fluorivoiteiden riskeistä.

Keuhkosyöpään menehtyneitä huoltajia yhdistääkin myös toinen asia eli työskentely tuolloin vielä melko uusien fluorivoiteiden parissa.

Suksien fluorivoidekäsittelyssä hengitysilmaan vapautuvat yhdisteet tiedetään nykyään erittäin vaarallisiksi, mutta vajaa 30 vuotta sitten tietämys ei ollut samaa tasoa.

Lahtelan tai Manfredinin kuolemaan johtaneen syövän ei ole todettu aukottomasti johtuneen fluorivoiteista. Lahtela oli työurallaan tekemisissä myös nykyään hengenvaaralliseksi tiedetyn eristysaineen, asbestin, kanssa.

– Ei meistä kukaan osannut sanoa, kuoliko Paolo fluorivoiteiden takia. Silloisesta huoltotiimistä ei tietääkseni kukaan muu ole saanut sittemmin vakavia sairauksia. Mutta totta on sekin, että silloiset hengityssuojamaskit olivat heppoisia, ilmanvaihtojärjestelmät heikompia kuin nyt eivätkä kaikki huoltomiehet edes käyttäneet maskia, Silvano Barco kertoo.

Suksivoiteiden parissa työuransa tehnyt Barco kertoo itse olevansa terve, mutta kiinnittävänsä myös työsuojelullisiin näkökulmiin paljon huomiota.

– Fluorista on nyt puhuttu paljon, varmasti syystäkin ja olen seurannut uutisointia. Mutta suksien voitelussa vaarallisia yhdisteitä tulee myös parafiinivahan sulattamisesta. Samoin koneelliset suksiharjat levittävät hengitysilmaan todella paljon haitallisia pienhiukkasia. Eli työturvallisuus pitää huomioida koko ajan.

Likaa ja kosteutta ylivoimaisella tasolla hylkivät, kalliit fluorivoiteet tulivat markkinoille 1980-luvun lopulla ja ovat siitä lähtien olleet hiihdon huippu-urheilutasolla aivan ylivoimaisia tuotteita.

Päivitetty otsikko kello 8.37.

Klo 12.52: vaihdettu artikkelin pääkuva. Korjattu tekstistä kohta, jossa väitettiin virheellisesti voidevalmistaja Rexin kuuluvan Norrmark-konserniin.