Seefeldin dopingvyyhtiin sekaantuneelle hiihtovalmentajalle vankeustuomio – tapasi kohulääkärin myös Suomessa

Suomalaisillekin tutulle Mati Alaverille määrättiin ehdollinen vankeustuomio dopingiin liittyvistä toimista.

Virolainen Mati Alaver kuvattuna oikeustalon edessä.

16.11.2019 21:37

Harjumaan eli Harjun maakunnan oikeusistuin antoi torstaina päätöksensä hiihtovalmentaja Mati Alaveria koskevassa jutussa, kertoo err.es-sivusto. Kokeneen hiihtovalmentajan nimi tuli esiin helmikuussa 2019 Seefeldin MM-hiihdoissa tehdyn poliisioperaation jälkimainingeissa.

Alaver sai yhden vuoden ehdollisen tuomion, jonka päälle tulee kuuden kuukauden koeaika. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan 810 euron korvaus.

Oikeudenkäyntiasiakirjoista selviää, että 65-vuotias Alaver oli tiiviisti yhteydessä erfurtilaiseen lääkäriin Mark Schmidtiin, joka on tapauksen avainhenkilö. Asiakirjojen mukaan Alaver oli tavannut Schmidtin useaan kertaan Saksassa, mutta myös Suomessa, Sveitsissä, Itävallassa, Norjassa ja Viron hiihtokeskuksessa Otepäässä.

Mati Alaver (oik.) huoltohommissa Otepään maailmancupissa 18. tammikuuta 2019.

”Muutkin huiput käyttävät aineita”

Asiakirjojen mukaan Alaver oli antanut vuosina 2016–2019 kahdelle virolaishiihtäjälle (Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu) neuvoja, kuinka hankkia dopingaineita ja miten niitä käytetään harjoituksissa ja kilpailuissa.

Syytekirjelmän mukaan Alaver otti dopingin käytön esiin toistuvasti ja kertoi urheilijoille, että ilman aineita nämä eivät olisi samalla viivalla muiden huippuhiihtäjien kanssa. Alaverin mukaan aineiden käyttö oli yleistä huippuhiihtäjien keskuudessa.

Harjun oikeusistuimen raportti julkaistiin, mutta siitä on peitetty henkilökohtaiset tiedot.

Virolainen Mari Alaver on tuttu mies myös Suomen hiihtoväelle.

Itävallan ja Saksan poliisin helmikuussa suorittama ”Operaatio suoneniskentä” on poikinut syytteitä ja oikeudenkäyntejä muuallakin. Itävallan syyttäjäviranomaiset ilmoittivat torstaina, että hiihtäjä Johannes Dürr saa syytteen vakavasta urheilupetoksesta. Hän kollegansa Max Hauke ehti jo tunnustaa oikeussalissa veridopingin ja kasvuhormonin käytön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?