Ruotsalainen hiihtolupaus lyyhistyi sairauskohtauksen takia suihkuun – pikkusormikaan ei liikkunut: ”Onneksi puhelin oli mukana”

Julkaistu:

Hiihto
Ruotsin suurimpiin hiihtolupauksiin kuuluva Filippa Lindman koki vakavan sairauskohtauksen kotonaan.
Ikäluokkansa parhaisiin ruotsalaishiihtäjiin kuuluvan Filippa Lindmanin, 22, elämä muuttui kolme viikkoa sitten. Nuori nainen koki kotonaan vakavan sairauskohtauksen: aivoverenvuodon ja aivoveritulpan.

Lindman oli ollut 9. lokakuuta pelaamassa ystäviensä kanssa jalkapalloa illalla. vietyään ystävät koteihinsa hän tuli omaan kotiinsa ja meni suihkuun.

Kesken suihkun Lindmanin jalat alkoivat tuntua oudoilta.

– Aivan kuin jalkani olisivat olleet kiinnitettyinä lattiaan. En pystynyt nostamaan niitä, Lindman kuvaa ruotsalaislehti Expressenissä.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että olin syönyt päivän aikana liian vähän. Ajattelin mennä keittiöön haukkaamaan jotakin mutta en pystynyt liikuttamaan jalkojani. Luojan lykky, että minulla oli puhelin mukana kylpyhuoneessa. Soitin isälle ja sanoin, että nyt on jotakin vialla, ja pyysin soittamaan ambulanssin.

”Edes pikkurilli ei liikkunut”

Hetkeä myöhemmin Lindman makasi kylpyhuoneen lattialla täysin lamaantuneena pystymättä liikkumaan lainkaan.

– Edes pikkurilli ei liikkunut. Muistan kaiken, olin tajuissani koko ajan.

Ensihoitajat joutuivat murtautumaan Lindmanin oven läpi päästäkseen asuntoon.

Sairaalassa Lindmanista otettiin röntgen- ja magneettikuvat, joissa aivoverenvuoto ja tukos näkyivät selvästi. Sairaalassa Lindmanin oikea puoli alkoi palautua, mutta vasen puoli pysyi yhä täysin halvaantuneena.

Halvausta seuraavana päivänä Lindman pystyi käymään jo avustettuna vessassa. Viidentenä päivänä hän sai alkaa tehdä harjoituksia, jotka palauttavat lihasvoimaa.

– Minulla kävi jättionni. Ennen kaikkea siksi, että muistiin tai puheeseen ei jäänyt mitään vaikutuksia. Ja jopa sellainenkin asia, että minulla sattui olemaan puhelin mukana kylpyhuoneessa – jota minulla ei yleensä ole. Jos minulla ei olisi ollut puhelinta mukana, olisin maannut kylppärissä koko yön, Lindman kuvailee.

Haluaa jo suksille

Lindman kertoo Expressenille, että oikea puoli on palautunut jo normaaliksi ja vasen puolikin paranee päivä päivältä. Lindman harjoittaa säännöllisesti vasenta jalkaa ja kättä saadakseen voiman ja lihaskoordinaation palautettua ennalleen.

Yksi suurimmista ongelmista on edelleen se, että Lindmanin aivot väsyvät nopeasti.

– Tilanteeseen nähden voin kuitenkin hyvin. Jos kaikki jatkuukin samaan malliin, elättelen toiveita, että pääsisin tämän talven aikana suksille. En tietenkään sille tasolle kuin aiemmin, mutta pelkästään pääsy hiihtämään olisi fantastista, Lindman haaveilee.

Lindman ei ajattele hiihtouraansa juuri nyt.

– Ainoa päämääräni on se, että saan taas toimivan kropan, Lindman sanoi Expressenissä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt