Ristomatti Hakola lähti hiihtokauteen riipivästä tilanteesta – suoritus avauskisassa yllätti Harri Kirvesniemen

Julkaistu:

Maastohiihto
Suomen kärkihiihtäjiin kuuluvan Ristomatti Hakolan harjoituskausi on ollut tuskien taival. Vuokatissa maajoukkueen ilopilleri sai aihetta hymyyn.
Ristomatti Hakola tunnetaan Suomen hiihtomaajoukkueen ilopillerinä, mutta kuluneena kesänä kankaanpääläisen velikullan optimismi on ollut tosissaan koetuksella.

Hakolan, 28, harjoituskausi sai keväällä painajaismaisen alun, kun viheliäinen selkävamma teki jopa sängystä nousemisen vaikeaksi. Selkäkipuja seurasi tulehdus vasemman jalan ulkosyrjässä.

Tulehduksen vuoksi Hakola pystyi tekemään kesällä hiihtäjälle tehokkainta kesäharjoittelua eli juoksua erittäin vähän. Hiihtäjä on kertonut epävarmuuden ja kuukausia kestäneiden kipujen vaikuttaneen selvästi henkiseen olotilaansa.

Ei siis ihme, että lauantaina saavutettu Vuokatin Suomen cupin sprinttikisan voitto maistui Hakolalle enemmän kuin hyvin. Hakola hallitsi vapaalla hiihtotavalla käytyä kauden avauskisaa jokaisessa lähdössään. Sprinttispesialisti oli karsinnan nopein ja voitti finaalin lisäksi kaikki eränsä.

Taakse jäi muun muassa Iivo Niskanen, joka oli kilpailun kolmas.

– Kun on ollut vaikeaa, nyt on aika makoisa fiilis. Kyllä finaalissa oli jo kovan luokan hevosia vastassa, Hakola summasi tuntojaan Hiihtoliiton tiedotteessa.

Hakolan suoritus yllätti Suomen cupia television välityksellä seuranneen Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntijan Harri Kirvesniemen. Takavuosien tähtihiihtäjä piti Hakolan menoa vakuuttavana – siitäkin huolimatta, että Vuokatin kisa oli maajoukkuehiihtäjille enemmänkin harjoitus.

– Se oli vahvan näköistä tekemistä. Tietysti vauhti ei ollut Riselle puolivälierässä ja välierässä kova, mutta kun hän lähti niissä, muilla ei ollut siihen vauhtiin mitään jakoja. Finaalissa hän ei pystynyt tekemään samanlaista irtautumista mutta hallitsi pelin selvästi, Kirvesniemi, 61, analysoi.

– Kaikkiin niihin vaikeuksiin nähden, joita hänellä on ollut, olen positiivisesti yllättynyt. Näyttää, että hänen tekemänsä korvaava harjoittelu on toiminut aika hyvin.


Kirvesniemen mukaan Hakolan tilanne vaikuttaa lupaavalta, etenkin kun ottaa huomioon, että juoksukilometrejä kertyi tänä kesänä huomattavasti aiempaa vähemmän.

– Varsinkin alkukesään ajoittui päiviä, kun Rise ei pystynyt harjoittelemaan tehokkaasti. Nyt hänen hiihtonsa oli kuitenkin jo noin valmista tässä vaiheessa kautta.

Kirvesniemi muistuttaa, että Hakolalla ja muilla maajoukkuehiihtäjillä on menossa vielä harjoituskausi eikä Vuokatin kisoihin ole haettu vielä suorituskuntoa. Tärkeintä oli kuitenkin, että vammojen koetteleman Hakolan itseluottamus sai lauantaina kovasti kaivattua buustia.

Huippu-urheilun realiteetit täydellisesti tunteva Kirvesniemi tietää, miten raskasta aikaa rikkinäinen harjoituskausi voi olla huippuhiihtäjälle.

– Selkäkipu on esimerkiksi siinä mielessä inhottava, että se on monesti hyvin arvaamaton. Vaikka luulee, että siitä on päässyt eroon ja pystyy harjoittelemaan kunnolla, ei tiedä, mikä kaunis päivä kipu voi palata niin, että on aivan viittä vaille petipotilaana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt