Ex-vaimolta paljastus Mika Myllylän douppaamisesta – Kari-Pekka Kyrön mukaan käyttö saatettiin salata lähimmäisiltä: ”Omatunto ei kolkuttanut”

rac

Julkaistu:

Urheilu
Lahden aikaisen päävalmentajan mukaan doping ei vuonna 2001 ollut mörkö, jota olisi pitänyt peitellä omantunnon takia. Asennemaailma on muuttunut täysin.
Vuonna 2011 menehtyneen hiihtokuninkaan Mika Myllylän ex-puoliso ja tämän lasten äiti Suvi Paavola kertoo Dplay+-palvelun Kaj Kunnas Exclusive -ohjelmassa ensimmäisen kerran, että tiesi miehensä käyttävän urheilussa kiellettyjä dopingaineita ja -menetelmiä jo ennen Lahden MM-kisoja 2001.

– Kyllähän minä tiesin. Kyllä minä yleensä olin asioista perillä, mitä urheiluelämässä tapahtuu. Ei minulle siinä mitään uutta tai yllättävää tullut, itsekin kilpahiihtoa kansallisella tasolla harrastanut Paavola sanoo ohjelmassa.

Lue lisää: Mika Myllylän ex-vaimo teki paljastuksen tv-ohjelmassa – tiesi hiihtotähden dopingin käytöstä jo ennen Lahden kisoja
  • Video: Kaj Kunnas Exclusive -sarjan avausjakso esitetään perjantaina Dplay+-palvelussa.
Lahden kisoissa peräti kuusi suomalaista hiihtäjää antoi positiivisen dopingnäytteen. Mika Myllylän elämä meni mm. Lahden tapahtumien vuoksi pahasti raiteiltaan. Hän kuoli vain 41-vuotiaana.

Lähimpien ihmisten tietämys urheilijan dopingin käytöstä ja asian salailu on vaikea ja vaiettu asia. Lahden MM-kisojen aikaan Suomen maajoukkueen päävalmentajana toiminut Kari-Pekka Kyrö tietää asiasta suhteellisen paljon.

– En halua sanoa mitään negatiivista suuresti kunnioittamastani Mikasta, mutta yleisellä tasolla voin toki kommentoida. Kuten vaikka sen, että avioliittoja ja parisuhteita on monenlaisia. Ei elämänkumppanin välttämättä ole tarvinnut tietää käytännön hoitotilanteista mitään, eikä niihin liittyvää materiaalia pidä säilyttää kotona. Kestävyysurheilijan suorituskyvyn tehostaminen dopingilla on todennäköisesti helpompi salata kuin jos pitäisi kotikaupungissaan sivusuhdetta, Kyrö arvioi.

– Edellisessä esimerkissä en puhu omasta kokemuksestani, hän täydentää.


”Kaikki tiesivät, että kaikki käyttivät”

Maallikko luulisi helposti, että dopingin käyttäjän käytös muuttuisi, kun sääntöjen rikkominen ja kiinnijäämisen pelko kolkuttavat takaraivossa.

Kyrö myöntää, että tämä voi olla vuonna 2019 ainakin lähempänä todellisuutta kuin 2001, jolloin esimerkiksi hapenottokykyä lisäävästä epo-hormonista ei edes voinut jäädä kiinni.

– Aika oli täysin toinen. Oltiin isänmaan ja jopa maakunnan asialla, ei ollut mitään stigmaa ja kärsimystä. Omatunto ei kolkuttanut ja oli jopa puhdas, sillä kaikki tiesivät, ettei huipulla toinen toistaan huijannut. Kaikki tiesivät, että kaikki käyttivät. Siinä mielessä ei tarvinnut salailla. Jos joku muuta väittää, hän voi itseänsä kohotella, mutta totta se ei ole.

Kyrö uskoo, että Lahden tapahtumilla laajoine ja pitkine jälkiseurauksineen oli ainakin kotimaassa antidopingmoraalia kohottava vaikutus.

– Ilman muuta. Sitten alkoivat nämä kovien kohtaloiden kuvaukset, marttyyritarinat ja niin edelleen. Uskon, että asenneilmapiiri on muuttunut 20 vuodessa. Nykyinen käyttäjä voi aidosti kokea huijaavansa urheiluyhteisöään ja tekevänsä petoksen. Ei meidän aikanamme.

Suvi Paavola sanoo Dplay+-palvelun haastattelussa, että työnsi ajatuksen miehensä metodeista ikään kuin taka-alalle. Kyrö ymmärtää tämän täysin.

– Viittaan siihen, mitä sanoin sen ajan tavasta ajatella. Paljon kovempia rasituksia parisuhteelle olisivat – yleisellä tasolla – olleet vaikka puolison uhkapeliongelma, päihteiden käyttö tai holtiton rahankäyttö.

Kaj Kunnas Exclusive

Ennakkojakso: Suvi Paavola Dplay+:ssa perjantaina 1.11.


TV5 maanantaisin klo 21.00 alkaen 18.11.