Koodinimiä, useita käteismaksuja – hiihtäjä Max Hauken veridoping oli kuin salapoliisitarina

Julkaistu:

Doping
Itävaltalainen Max Hauke tunnusti oikeudessa veridopingin ja kasvuhormonin käytön.
Itävaltalaiset Max Hauke ja Dominik Baldauf jäivät viime talvena Seefeldin MM-hiihdoissa kiinni veridopingista. Poliisi nappasi Hauken itse teosta, kun ratsiasta maailmalle levisivät kuvat, kun letkut olivat vielä kiinni Hauken käsivarressa.

27-vuotias Hauke oli keskiviikkona oikeudessa vastaamassa syytteeseen vakavasta urheilupetoksesta. Innsbruckin käräjäoikeus tuomitsi Hauken viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä 480 euron sakkoihin.

Hauke myönsi käyttäneensä veridopingia ja kasvuhormonia mutta kiisti syyttäjän väitteen yli 50 000 euron perusteettomista palkkioista. Syyttäjä esitti, että Hauke on käyttänyt dopingia kaudesta 2015–16 alkaen ja täten saanut ”epäoikeudenmukaisia” palkintorahoja ja sponsoritukia yli 50 000 euron arvosta.

Hauken puolustusasianajaja Andreas Mauhart kiisti syyttäjän väitteet jyrkästi. Mauhartin mukaan yhteistyösopimusten tuloksena olivat mainokset kisa- ja harjoitteluasuissa, nämä sopimusehdot täyttyivät.
Hauke itse sanoi kokeilleensa veridopingia ensimmäisen kerran huhtikuussa 2016. Päätös oli yksin hänen, ja hän oli tietoinen, että se on urheilussa kiellettyä.

– Tein yksin sen päätöksen, että otan dopingia. Se oli pelkästään oma ideani, Hauke sanoi oikeudessa itävaltalaislehti Kurierin mukaan.

Hauke päätti turvautua veridopingiin pelkästään MM-kotikisojen takia.

– Tiesin, että minulla oli lahjoja. Sitten uskoin, että se, mikä minut erottaa terävimmästä huipusta, on doping. Seefeld oli unelmani, maine ja kunnia siellä. Raha ei ollut motiivini.

Kontaktin dopingtapauksen keskiössä olleeseen saksalaiseen urheilulääkäriin Mark Schmidtiin Hauke sai niin ikään dopingista vuosia aiemmin kiinni jääneeltä hiihtäjältä Johannes Dürriltä. Myös Dürr oli tehnyt yhteistyötä Schmidtin kanssa.

Dürr on aiemmin kiistänyt antaneensa Schmidtin yhteystietoja kenellekään.

”Tervehdys, olen Moritz”

Hauke maksoi Schmidtille dopinaineista 10 000 euroa kaudessa. Hauken mukaan raha maksettiin käteisenä useissa eri tapaamisissa, ja koodinimi veridopingille oli ”Moritz”.

Hauke lähetti ensimmäisen tekstiviestin Schmidtille prepaid-puhelimestaan lokakuussa 2015. Viesti oli lyhyt ja ytimekäs: ”Tervehdys, olen Moritz”.

Ensimmäinen tapaaminen oli A8-moottoritien varrella levähdyspaikalla Saksan Baijerissa tammikuussa 2016. Silloin Schmidt antoi Haukelle ensimmäiset jäädytetyt veripussit, joissa oli punasoluilla rikastettua verta.

– Hän sanoi, että minun täytyy itse oppia tekemään veridoping, Hauke sanoi saksalaislehti Bildin mukaan.

Hän joi suolavettä kisojen jälkeen, jotta epätavallisen korkeat veriarvot eivät näkyisi mahdollisissa testeissä.


Kasvuhormonia Hauke sanoi käyttäneensä vuodesta 2017.

Näin ollen Hauke ehti maksaa Schmidtille noin 40 000 euroa käyttämistään dopingaineista.

Hauke sai jo aiemmin Itävallan antidopingtoimistolta neljän vuoden kilpailukiellon. Samalla Hauke ilmoitti urheilu-uransa päättyvän.

Kilpailukielto vesitti myös haaveet sotilas- tai poliisiurasta. Puolustusasianajaja Mauhart kertoi, että nyt Hauke haluaa opiskella lääketiedettä ja valmistua lääkäriksi.

Hauken tapaus liittyy Aderlassiksi (suonenisku) nimettyyn poliisioperaatioon. Poliisi selvittää edelleen dopingvyyhteä, jossa lääkäri Schmidtin uskotaan johtaneen veridopingohjelmaa, jonka asiakkaina oli useiden lajien urheilijoita eri maista.

Münchenin yleisen syyttäjän mukaan Schmidtin epäillään järjestäneen veridopingia ainakin 21:lle urheilijalle kahdeksasta eri maasta. He edustavat viittä eri lajia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt