Hiihtokauden avauksen televisiointi Ylellä on vaarassa – Hiihtoliitossa ihmetellään ulkomaisen yhteistyökumppanin toimintaa

Yle ja maastohiihdon tv-oikeuksien omistaja eivät ole päässeet vieläkään sopimukseen. Aikaa on enää viikko.

Iivo Niskanen on ollut Suomen Cupin tähtiä. Kuva on vuodelta 2017.

26.10.2019 9:00

Ensi viikkoa koskevista tv-ohjelmistotiedoista paljastuu melkoinen yllätys. Viikonloppuna 2.–3. marraskuuta hiihdetään Vuokatissa Suomen Cupin avauskilpailut kotimaisten tähtihiihtäjienkin voimin.

Cup-lähetykset ovat säännönmukaisesti keränneet jopa 400 000–550 000 tv-katsojaa. Mutta vielä tällä hetkellä urheilun pääkanavan eli TV2:n ohjelmatiedoissa ei ole mainintaakaan hiihdosta, vaan ohjelmapaikat on täytetty aivan muulla tarjonnalla.

Tilanne on vakava, sillä aikaa on enää viikko, eivätkä Yle Urheilun ja Infront Sports & Media -yhtiön televisiointineuvottelut ole johtaneet sopimukseen. Infront on urheilun mediaoikeuksilla bisnestä tekevä yhtiö. Se on ostanut Suomen hiihtoliitolta pitkällä sopimuksella Suomen Cupin, SM-kisojen ja Suomessa kilpailtavien maailmancupien eli Kuusamon ja Lahden mediaoikeudet.

– Kyse on Yle Urheilun ja Infrontin välisistä neuvotteluista, jotka ovat edelleen kesken. En halua syventää sitä, miksi ne ovat kesken. Vuokatin osakilpailun televisiointi on yhä mahdollinen, jos sopimusneuvottelut menevät maaliin, kommentoi Yle Urheilun päällikkö Joose Palonen perjantaina.

Tällä hetkellä Yle ja Infront ovat päässeet sopimukseen vain Rovaniemen cup-osakilpailun (23.–24.11.) televisioinnista. Keskeneräiset neuvottelut koskevat Vuokatin lisäksi Vantaata (14.–15.1.) ja Pyhäjärveä (28.–29.3.).

– Yleisellä tasolla voin sanoa, että Suomen Cup on meille hyvä tuote hyvin katsojaluvuin. Se on hienoa siksikin, että Yle Urheilu oli cup-tuotetta aikanaan myös Hiihtoliiton kanssa kehittämässä, Palonen luonnehtii kaudella 2011–12 alkanutta kilpailusarjaa.

Cup-formaatin oikeudet omistavan Hiihtoliiton kannalta tilanne on mielenkiintoinen, vaikka liitto ei ole meneillään olevien neuvotteluiden osapuoli.

– Meillä on sopimuksessa selkeästi mustaa valkoisella siitä, että Suomen Cupin osakilpailut näkyvät lineaarisesta televisiosta vapaalla kanavalla. Infront Sports&Media on meille tämän vuonna 2016 taannut ja ottanut silloin solmitussa sopimuksessa hoitaakseen, sanoo Hiihtoliiton markkinointiyhtiön Nordic Ski Finlandin toimitusjohtaja Jari Töykkä.

Laura Mononen Suomen Cupissa Rovaniemellä 2017.

Esimerkiksi Yle Areena tai muunlainen netti-tv-lähetys ei vastaa sitä, mitä sopimukseen on kirjattu. Jos Infront ei pysty hoitamaan televisiointia kuntoon tuotannon ja signaalin osalta, sopimukseen on tällaisia tilanteita varten kirjattu merkittävät taloudelliset sanktiot. Töykkä ei halua kertoa, miten suuren rahan Infront joutuisi tässä skenaariossa Hiihtoliitolle pulittamaan.

– Hiihtoliitto on sopimuksessa turvannut selustansa, eikä meidän sikäli tarvitse olla huolissamme. Luotan, että Vuokatin osakilpailu televisioidaan.

Yle Urheilua Hiihtoliiton ja Infrontin välinen sopimus ei velvoita mihinkään. Hiihtoliitto on Ilta-Sanomien tietojen mukaan ollut erittäin pettynyt mediakumppaninsa Infrontin toimintaan ja hitauteen Suomen Cupia koskevissa tv-neuvotteluissa. Töykkä ei kommentoi asiaa.

Hiihtoliitolle ja paikallisjärjestäjille televisiointineuvotteluiden epäonnistuminen olisi sikäli raskas isku, että liitto ja järjestäjät ovat myyneet osakilpailuihin runsaasti mainosnäkyvyyttä – jonka arvo maksajalle taas perustuu sataprosenttisesti televisiointiin.

– Tietysti televisiointi on täysin avainasia. Suomen Cup on vaikeiden alkuvuosien jälkeen käännetty taloudellisesti liitolle ja järjestäjille kannattavaksi tuotteeksi ja urheilullisesti viihdyttäväksi paketiksi. Se perustuu nimenomaan laajaan ja vapaaseen tv-näkyvyyteen. Aika harva muu kansallinen urheilutapahtuma liimaa puoli miljoonaa suomalaista tv:n ääreen, Töykkä toteaa.

Hän on yhä optimisti:

– Viikko on joskus pitkä aika.

Liiton kilpailujen johtaja ja Vuokatin tapahtuman promoottori Hannu Koivusalo toivoo neuvotteluista hyvää lopputulosta nopeasti.

– Vuokatissa on maailman johtavaa säilölumiosaamista, ja täällä on taas tehty vimmatusti töitä hyvien olosuhteiden takaamiseksi. Kyllä siitä täytyy yhä lähteä, että kisat tulevat televisiosta. Viime tingassahan näitä asioita on joskus ennenkin sovittu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?