Virolainen hiihtovalmentaja Mati Alaver joutuu dopingsyytöksistä oikeuden eteen – siirsi omaisuuttaan tyttärensä nimiin tutkinnan alettua

Dopingrikoksista syytetty virolainen hiihtovalmentaja Mati Alaver joutuu oikeuteen.

Mati Alaver toimi Viron hiihtomaajoukkueen päävalmentajana vuosina 2009-2011.

25.10.2019 22:06

Viron syyttäjäviranomaiset ovat nostaneet syytteet hiihtovalmentaja Mati Alaveria vastaan. Häntä syytetään neljän valmennettavansa auttamisesta dopingin käytössä. Syytteet koskevat Alaverin toimintaa vuosina 2016–2019.

Virolaisen yleisradioyhtiö ERR:n mukaan poliisi aloitti keväällä esitutkinnan Alaverin mahdollisesta Viron rikoslain 195:nnen pykälän rikkomisesta. Pykälän mukaan lääkeaineen käyttö dopingina on rangaistavaa. Rikoksesta voi saada enintään kolmen vuoden vankeusrangaistuksen tai sakkoja. Syytteen mukaan Alaver oli houkutellut omia valmennettaviaan dopingin käyttöön.

Tapaus juontaa viime talven Seefeldin MM-kisoihin ja siellä tapahtuneeseen hiihtäjien joukkokäryyn. Tällöin dopingista jäivät kiinni virolaishiihtäjät Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv ja kazakstanilainen Aleksei Poltoranin. Kaikilla kiinni jääneillä oli yhteys Alaveriin. Myöhemmin virolaishiihtäjä Algo Kärp myönsi veridopingin käytön ja kertoi saaneensa Alaverin kautta yhteyden saksalaiseen lääkäriin Mark Schmidtiin.

Syyttäjä ei paljasta syytteen yksityiskohtia ennen istuntoa. Alaver ei suostunut kommentoimaan asiaa virolaiselle yleisradioyhtiölle ERR:lle.

Viron valtionsyyttäjä Taavi Perm uskoo syytteiden olevan tärkeässä osassa dopingvapaan urheilun puolesta.

– Huippu-urheilijat ovat kaikkien urheilussa toimivien esikuvia.

– Dopingia käyttävät riskeeraavat terveytensä. Dopingin käyttöön kannustaminen voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa ihmiselle pysyvän terveyshaitan tai jopa kuoleman, kertoo Perm.

Siirsi omaisuuttaan tyttärensä nimiin

Syyskuussa virolaismediat uutisoivat Alaverin rekisteröineen omaisuuttaan tyttärensä nimiin. Hänen kerrotaan siirtäneen hänen ja vaimonsa omistuksessa olleen talon tyttärelleen vain päiviä tutkinnan aloituksesta. Mati Alaver sai kuitenkin käyttöoikeuden kiinteistöön eli hän saa asua siinä jatkossakin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?