Norjasta tullut Johaug-kritiikki huvittaa Aino-Kaisa Saarista – ”Onpa erikoista tulkintaa”

Julkaistu:

Urheilu
15-kertainen arvokisamitalisti pitää norjalaiskolumnistin tulkintoja vähintään erikoisina.
Norjassa debatoidaan paraikaa rajusti siitä, pitäisikö maailman parhaalle naishiihtäjälle, 2016–18 dopingkilpailukiellossa olleelle Therese Johaugille myöntää maan korkeimpiin urheilutunnustuksiin kuuluva Egeberg-palkinto. Osa norjalaisistakin katsoo, että dopingtausta olisi este palkinnolle, jonka saadakseen täytyy kunnostautua vähintään kahdessa urheilulajissa.

Johaug osoitti päättyneellä yleisurheilukaudella olevansa Euroopan parhaimmistoa myös 10 000 metrin ratajuoksussa. Kriteeristössä mainitaan, että valittavan tulee olla myös hyvä roolimalli.

Johaug sai kilpailukiellon monipolvisen juridisen prosessin jälkeen, mutta kaiken lähtökohta oli hänen dopingnäytteestään löytynyt urheilussa kielletty anabolinen steroidi. Sitä Johaug kertoi saaneensa Trofodermin-nimisestä lääkevoiteesta vahingossa – vastuun tapahtuneesta otti joukkueen lääkäri.

Johaugin äänekkäimmäksi puolustajaksi on asettunut Dagbladet-lehden kolumnisti Esten O. Säther, joka syyttää ulkomaalaista mediaa suorastaan valeuutiskampanjoinnista Johaug-asiassa.

Tikunnokkaan Säther nostaa erityisesti 15-kertaisen arvokisamitalistin, uransa 2018 lopettaneen Aino-Kaisa Saarisen. Tämä palkittiin vuonna 2017 edellisvuoden parhaasta urheilijan somepäivityksestä Livignossa sijaitsevassa apteekissa ottamastaan kuvasta. Kuvassa Saarinen pitelee Trofodermin-pakkausta, jonka kyljessä lukee ”Doping”. Saatetekstissä Saarinen kummastelee, ”miten lääkäri voi tästä paketista erehtyä dopingin suhteen”.

Italialaisapteekki oli sama, josta lääkevoidetta ostettiin myös Johaugille. Saarisen twiitti sai erittäin runsaasti myös kansainvälistä mediahuomiota.


Säther katsoo Saarisen twiittauksen paraatiesimerkiksi yrityksistä horjuttaa Johaugin version uskottavuutta. Kolumnisti pitää törkeänä sitä, ettei sen paremmin Ruotsissa kuin Suomessa ole huomioitu Johaugin saaneen tuomionsa ”huolimattomuudesta” eikä ”dopingista”.

Ilta-Sanomien torstaina tavoittama Saarinen ei ollut tutustunut Sätherin tekstiin, mutta piti kolumnistin näkemystä erikoisena, jopa huvittavana.

– Onpa erikoista tulkintaa. Kyllähän tässä kaiken lähtökohta oli se, että Theresen dopingnäyte sisälsi anabolista steroidia. Se on sataprosenttista faktaa. Vasta sen jälkeen sitten voidaan pohtia sitä, kuka puhui miten totta ja kuka oli huolimaton ja niin edelleen. Se on sitten vain tulkintaa.

Laajaa huomiota kerännyttä twiittiään kolmen vuoden takaa Saarinen ei kadu.

– Edelleen siitä kuvasta ihan selkeästi näkyy se olennainen eli doping-teksti ja -symboli. Edelleen myös näen, että jonkinlainen kuvantulkintataito ja lukutaito johtaisivat tuollaisen pakkauksen kanssa erittäin huolelliseen toimintaan.

Saarinen korostaa, ettei hänellä ole Johaugin suuntaan mitään hampaankolossa.

– Sanktiohan on sovitettu. Jos norjalaiset katsovat, että Therese on kriteerien mukaan tuollaisen korkean palkinnon arvoinen, niin siitä vain.

Yli 100 vuotta jaetun Egeberg-palkinnon ovat muista kahden lajin taitajista saaneet mm. mäkihyppylegenda Björn Wirkola (toinen laji jalkapallo), juoksija Ingrid Kristiansen (hiihto), hiihtäjä Hilde G. Pedersen (hiihtosuunnistus), hiihtäjä Astrid Jacobsen (yleisurheilu), ampumahiihtäjä Lars Berger (hiihto) ja pikaluistelija Hjallis Andersen (pyöräily).

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt