Iivo Niskanen kertoi, miten muutti harjoitteluaan tälle kaudelle – heitti myös pienen piikin Sami Jauhojärvelle

Julkaistu:

Maastohiihto
Hurjasti harjoitellut Iivo Niskanen hyökkää hiihtokauteen kotimaan maastoista.
Keski-Euroopan jäätikköleirit jäävät tänä syksynä Iivo Niskaselta väliin. Kun ohjelmassa ei ole arvokisoja, Suomen ykköshiihtäjä on päättänyt kokeilla harjoittelussa uusia kujeita. Perinteinen leiri Italiassa vaihtuu tälle vuodelle Vuokatiksi.

– Harjoittelusta on pyritty kitkemään kaikki epäolennainen pois. Kokeillaan nyt uutta lähestymistapaa alkavaan kauteen. Koemme, että pystymme harjoittelemaan tuottavammin kotona ja vähentämään sitä myötä matkustelua, Niskanen kertoi Vuokatissa pidetyssä mediapäivässään.

Jos mies pysyy terveenä, jopa 1100 harjoitustunnin rikkoontuminen on mahdollista. Ja kaikki tämä vielä entistäkin kovemmilla tehoilla. Äärirajoilla mennään, mutta riskejä voidaan ottaa arvokisojen välivuotena.

– Ei siellä ole lenkillä käpyjä potkittu, Niskanen, 27, vahvistaa.

– On harjoiteltu enemmän kuin ennen ja tehty joitakin asioita vielä kovemmin. Harjoitusmotivaatio ja perustekemisen taso ovat olleet aiempaakin parempaa. Meille on tullut uusia virkistäviä asioita maajoukkueharjoitteluun, mutta myös uuden kaluston testaaminen kauteen lähtiessä nosti omaa motivaatiota, Niskanen jatkaa.


Suomalaisen hiihdon valttikortti treenasi tämän viikon kieli vyön alla Vuokatin ensilumen ladulla ja Vuokatin vaaran maastoissa. Ensi viikolla käydään vetämässä henkeä kotona Kuopiossa ja sitten palataan jälleen Vuokattiin. Sopivia kirittäjiä on tulossa seuraavallekin Vuokatin leiripätkälle.

– Hyvärisen Perttu ja Hakolan Ristomatti tulevat tänne silloin, joten silloin saa treenattua porukassakin kovaa. En ole ollut omilla leireillä ennenkään viikkoa kauemmin. Kahta viikkoa en pystyisi harjoittelemaan näin kovaa. Tavoite on, että lauantaina leirin jälkeen kroppa tarvitsee lepoa.

Ja kovaa on maajoukkuemiehet Vuokatin kesän leireillä menneet. Kun toimittajat ryhtyvät vertailemaan Iivon ja ex-hiihtäjä Sami Jauhojärven välistä juoksukuntoa, savolainen hymähtelee virne suupielessä.

– Minun juoksukunto on riittävä, ”Mustin” (Jauhojärvi) on vain ruvettava treenaamaan. Mustilla oli aikoinaan lyömättöminä pidettyjä ennätyksiä Vuokatinvaaralle nousussa, mutta tänä kesänä neljä miestä juoksi sen alle. Kun joukkueessa on keskinäistä kilpailua, niin se piiskaa kaikkia eteenpäin, Niskanen muistuttaa.

Maajoukkueporukan leirikisoissa on rullilla jo otettu miehistä mittaa myös sprinttihiihdossa. Salamyhkäisyys valtaa miehen, kun testikisojen menestyjistä esitetään kysymys.

– Nehän on mennyt omalta osalta ihan hyvin. Meillä on vain porukassa hiljainen sääntö, ettei harjoitusten testituloksista puhuta. Sprinttiharjoitukset on tehty kaikki yhdessä. Minä olen niissä haastaja meidän porukassa, Niskanen toteaa vaatimattomasti.


Niskanen vaihtoi viime kauden päätteeksi suksitallia. MM-kisoissa karmean pettymyksen tuottaneet Rossignolit saivat jäädä ja nyt alla on Fischerin kalusto.

– Pääsin viime keväänä kauden päätteeksi hyvin testaamaan kalustoa. Hiihdin reilusti yli 1000 kilometriä ja kyllä sieltä kilpailukykyinen kalusto löytyy, Niskanen totesi luottavaisena.

Kotimaiset hiihtofanit pääsevät kannustamaan Niskasta talven aikana useampaan otteeseen. Ennen marras–joulukuun vaihteessa olevaa Rukan maailmancupin avausta ohjelmassa on peräti kolme kotimaista kisaviikonloppua.

– Melkein joka viikonloppu on talven aikana kisat, jos terveenä pysyy. Tässä vaiheessa on tiedossa vain se, että joulun alla oleva Planican mc-viikonloppu jää väliin. Ennen Rukaa on ohjelmassa Vuokatti, Olos ja Rovaniemi, Iivo avaa kisaohjelmaansa.

Holmenkollen himottaa

Tulevana talvena ei arvokisoja ohjelmassa ole. Maailmancupin kokonaiskisa ja Tour de Ski ovat tärkeimmät maalit, joihin Iivo Niskanen yhdessä valmentajansa Olli Ohtosen kanssa tähtää.

– Olemme pyrkineet harjoittelemaan rohkeasti aikaisempiin vuosiin verrattuna. Tähtäämme Tourille ja pidemmille periodeille maailmancupiin, kun aiemmin on tähtäin ollut jossain tietyssä yksittäisessä kisassa, Ohtonen kertoo.

Holmenkollenin 50 kilometrin kisa perinteisellä tyylillä on se kisa, jonka Iivo Niskanen haluaa tänä vuonna ehdottomasti voittaa.

– Se on ilman muuta yksi kauden pääkisoista. Holmenkollen ja kotimaan maailmancupin osakilpailut Rukalla ja Lahdessa ovat kauden tärkeimmät kisat, Niskanen sanoo.

– Näin valmentajan näkökulmasta myös tammikuussa käytävillä Oberin MM-esikisoilla on suuri merkitys. Tourilla siellä on hiihdetty eri reittejä, nyt tammikuussa mennään reiteille, joilla MM-kisat 2021 käydään, Ohtonen täydentää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt