Kommentti: Hiihdon dopingskandaali käryää yhä – onko Pekka Vähäsöyringin maattava haudassa, ennen kuin hän saa anteeksi?

Julkaistu:

kommentti
Niin kauan kuin Hiihtoliiton valtaa pitävät johtajat omaa asemaansa pönkittääkseen ratsastavat vanhoilla dopingasioilla, Hiihtoliitto on heikko, kirjoittaa Marko Lempinen.
Hiihtoliiton lauantaisesta johtokunnan valintakokouksesta näyttäisi tuoreimpien tietojen perusteella tulevan pohjanoteeraus – ihmisarvomielessä.

Kuohunta kulisseissa on jo rajua.

Hiihtoliiton liittovaltuuston puheenjohtaja Heikki Hämäläinen myöntää IS:n haastattelussa, että takavuosien dopinghaamut painavat yhä Pekka Vähäsöyringin ehdokkuuden kohdalla, mikä tuntuu järjettömältä.

Eihän siitä ole kuin pian 21 vuotta, kun STT:n dopingvyyhti puhkesi, ja vain runsaat 18 vuotta siitä, kun Lahden MM-hiihtojen dopingskandaali iski. Hiihtoliitolle tämä ei vielä tunnu riittävän, kaikille muille kylläkin.

Ikivanhat dopinghaamut eivät oikeasti kiinnosta enää ketään, ja yhteiskunnassa asianosaisille on jo ajat sitten annettu anteeksi – paitsi näemmä Hiihtoliiton johtavissa elimissä.

Ei ikinä uskoisi, mutta tämänhetkisen perusteella ex-päävalmentaja Vähäsöyrinki näyttää saavan järjestöjyriltä synninpäästön vasta, kun hän makaa haudassa.

Vähäsöyrinki tuomittiin valehtelusta STT:n dopingoikeudenkäynnissä, mutta hänen ehdollinen vankeusrangaistuksensa päättyi jo vuosikymmenen alkupuolella.

En ota tässä kantaa siihen, kenet Hiihtoliiton kannattaisi valita uutena jäsenenä johtokuntaansa: Vähäsöyrinki vai jompikumpi hänen vastaehdokkaistaan eli Kirsi Joensuu tai Rinna Ikola-Norrbacka? Kaikilla olisi varmasti annettavaa.

Sitä vastoin kummastelen Hiihtoliiton johdon toimintaa, koska se vaikuttaa asettaneen ehdokkaansa lähtökohtaisesti eriarvoiseen asemaan. Näin avoimuuden ja läpinäkyvyyden aikakaudella tällaiseen rimanalitukseen ei uskoisi törmäävän.

Sisäpiiritietojen mukaan Hiihtoliitto pelkää, että jos Vähäsöyrinki valittaisiin, media suolaisi liiton. Naurettavaa. Jos näin todella tapahtuisi, itsetutkiskelun paikka ei olisi hiihtoväellä, vaan päinvastoin medialla. Ei kukaan automaattisesti ansaitse ikuista roiston leimaa otsalleen.

Hiihtoliiton johto puhuu usein siitä, että vanhojen dopingasioiden käsittelystä olisi jo päästävä eroon. Todellisuudessa kuitenkin vain Hiihtoliitto itse ei vieläkään näytä pääsevän vanhoista haamuistaan eroon.

Johtopäätös on selkeä: niin kauan kuin Hiihtoliiton johtajat omaa asemaansa pönkittääkseen ratsastavat vanhoilla dopingasioilla, niin yhtä kauan Hiihtoliitto on heikko.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt