Pekka Vähäsöyrinkiä esitetään Hiihtoliiton johtokuntaan – ehdokkuus kuumentaa tunteita - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Pekka Vähäsöyrinkiä esitetään Hiihtoliiton johtokuntaan – ehdokkuus kuumentaa tunteita

Pekka Vähäsöyringillä on hinkua Suomen hiihtoliiton johtokuntaan. Kuva lokakuulta 2017 korkeanpaikanleiriltä Val Senalesista.

Julkaistu: 25.9.2019 22:20

Suomen hiihtoliiton liittovaltuusto kokoontuu lauantaina syyskokoukseensa Vantaalle. Tilaisuudessa saadaan esimerkiksi talouskatsaus, joka osoittaa mukavia lukemia.

Kaikkein mielenkiintoisin asia on kuitenkin henkilövalinnat johtokuntaan. Kansanedustaja Eero Reijonen ilmoitti jo keväällä jäävänsä sivuun ja nyt hänen paikkansa on täytettävänä.

Kainuun Hiihto ry. esitti vaalivaliokunnalle entistä päävalmentajaa Pekka Vähäsöyrinkiä ja Asikkalan Raikas kunnanjohtajaa Rinna Ikola-Norrbackaa.

Vähäsöyringin tukijoukkoihin kuuluva Veikko Anttonen perustelee kokeneen hiihtomiehen valintaa osaamisella.

– Hänen ei tarvitse tavoitella julkisuutta. Pekan motiivina on auttaa Hiihtoliittoa organisaation, talouden, kansainvälisen toiminnan ja seuratyön kehittämisessä, Anttonen kertoo.

Hänen mukaansa 62-vuotiaan keskipohjalaisen motiivi liittyy sisäiseen paloon.

– Pekalla on sielun palo auttaa Hiihtoliittoa.

Hiihtoväki ei ole ollut ex-valmentajan ehdokkuudesta kovin innoissaan. Liittovaltuuston puheenjohtajan Heikki Hämäläisen mukaan Vähäsöyrinki ei saanut juuri kannatusta vaalivaliokunnassa.

– Hän hävisi ensin äänin 1–5 Kirsi Joensuulle ja sitten samoin lukemin Ikola-Norrbackalle, Hämäläinen kertoo.

Vähäsöyrinki jäi kymmenen vuotta sitten eläkkeelle Vuokatin urheiluopiston rehtorin paikalta. Sen jälkeen hän on ollut julkisuudessa lähinnä ns. STT-oikeudenkäynnin tiimoilta. Vähäsöyrinki sai doping-jutussa yhdeksän kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Monien hiihtoaktiivien mielestä Vähäsöyrinki edustaa aikakautta, jota ei pitäisi päästää päättämään 2020-luvun asioista. Hiihtoliitto teki aikanaan Jaakko Holkerin puheenjohtajakaudella periaatepäätöksen, jonka mukaan Lahden dopingsotkuissa ryvettyneitä henkilöitä ei valita merkittäviin tehtäviin. Linja ei ole täysin pitänyt, sillä esimerkiksi valmentaja Jarmo Riski on konsultoinut liittoa.

Kari-Pekka Kyrön mielestä Vähäsöyringin osaamista voitaisiin hyödyntää eri foorumilla.

– Häntä tarvitaan Kansainvälisen hiihtoliiton maastohiihtokomiteassa. Hänellä on arvovaltaa ja kielitaitoa, joiden ansiosta hän pystyisi olemaan Vegard Ulvangin ja Marco Albarellon kanssa samalla viivalla, Kyrö sanoo.

Anttosta menneisyyden haamut eivät haittaa, vaan hän aikoo puolustaa suojattiaan loppuun asti.

– Vaalivaliokunnan esitys on vain esitys, ja tietenkin me viemme sen äänestykseen.

Kokoussalissa ehdolle voidaan tuoda täysin uusia nimiä.

– Liittovaltuutetut ratkaisevat, ketkä tulevat valituksi, Anttonen muistuttaa.

Myös SHL:n puheenjohtaja Markku Haapasalmi on erovuorossa, mutta hänelle ei ole ilmaantunut vastaehdokkaita.