Näin Mona-Liisa Nousiainen sai tietää kuolettavasta sairaudestaan – leski kertoo hetkestä, jonka jälkeen mikään ei ollut perheessä ennallaan

Ville Nousiainen kertoo Ilta-Sanomille, että hänen vaimonsa Mona-Liisa halusi selvittää, miksi hiihto ei kulkenut eikä ruoka maistunut. Tulos oli pahin mahdollinen.

31.8.2019 5:30

KOUVOLALAISEN omakotitalon keittiötason päälle on asetettu kaksi mustavalkoista valokuvaa hymyilevästä naisesta.

Entinen huippuhiihtäjä Mona-Liisa Nousiainen, 36, kuoli vatsasyöpään 29. heinäkuuta runsas vuosi sen jälkeen, kun oli saanut sairaudestaan diagnoosin.

Hänen leskensä Ville Nousiainen antoi Ilta-Sanomille haastattelun päivälleen neljä viikkoa vaimonsa menehtymisestä ja puolitoista viikkoa tämän hautajaisista. Haastattelu on ensimmäinen, jonka Nousiainen antaa vaimonsa kuoleman jälkeen.

Hän kertoo voivansa niin hyvin kuin se tilanteeseen peilaten on mahdollista.

– Mutta kymmentä minuuttia ei mene, etten miettisi Monaa tai tuntisi repivää ikävää.

Nousiainen muistelee kevättä 2018. Juuri pitkän hiihtouransa päättäneet vanhemmat matkustivat tyttärensä Isabellan kanssa lomalle mielikohteeseensa Floridaan.

– Emme olleet aiemminkaan unohtaneet elää ja ajatelleet, että eletään sitten joskus. Mutta nyt olimme yhdessä irti oravanpyörästä. Tarkoitus oli, että opiskelen valmennusammatin ja Mona viimeistelee musiikin maisteriopintonsa ja ryhtyisi todennäköisesti harmonikansoiton opettajaksi.

PÄÄTTYNYT hiihtokausi oli ollut kummallinen. Mona-Liisa Nousiaisen harjoituskausi lupasi olympiakaudelle hyviä tuloksia, mutta kauden aikana urheilija tunsi itsensä usein täysin energiattomaksi ja voimattomaksi. Ruoka ei kerta kaikkiaan maistunut.

Valtava ikäväVille Nousiainen sanoo, että surun keskelläkin on on pystyttävä katsomaan tulevaisuuteen.

Kevätloman jälkeen Nousiaiselle tehtiin gastroskopia eli mahalaukun tähystys. Sen tuloksen valmistuttua mikään perheessä ei enää ollut ennallaan.

– Nyt jälkikäteen on tietysti helppo sanoa, että sairaus oli jo aiheuttanut ne kilpailukauden ongelmat, Ville Nousiainen muistelee.

Sisäelinsyöpiä yhdistää usein se, että kun ne varmistuvat, on liian myöhäistä.

– Hoidon suhteen käännettiin kaikki kivet niin Suomesta kuin ulkomailta, kun etsittiin parannuskeinoa. Sikäli ei jäänyt jossiteltavaa. Mona ei juuri kohtaloaan surkutellut, ja tässä talossa ei eletty kuolemaa odotellen. Mentiin eteenpäin ja iloittiin arjen asioista.

VILLE NOUSIAINEN toteaa, ettei ylipäätään ole halunnut jäädä jossittelemaan tragedian äärelle.

– Voisin loppuikäni mielessäni jauhaa, mikä on reilua ja mikä epäreilua. Se ei siitä muuksi muutu. Kaikki mahdollinen tehtiin, ja on surun keskelläkin pystyttävä katsomaan tulevaisuuteen.

Mona-Liisa Nousiainen kuoli hiljattain vakavan sairauden murtamana.

Vaikka Mona-Liisa Nousiaisen sairaus tiedettiin parantumattomaksi, kuolema oli silti yllätys.

– Vaikka kokonaistilanne tiedettiin, oli konkreettista toivoa, että elämä olisi saanut jatkua vielä pidempään.

Viimeisetkin päivät perhe sai pitää äidin kotihoidossa. Siellä hän läheistensä keskellä nukkui pois.

– Sairaanhoidon ammattilaisten työ ja tuki täällä niinä viimeisinä päivinä oli suurenmoista.

Mona-Liisa Nousiainen sai viimeisen leposijansa Valkealan hautausmaalta Kouvolasta, muutaman kilometrin päässä kotoaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?