Sami Jauhojärvi uhoaa hurjalla cooperin testin tavoitteella – Iivo Niskanen: ”Kahden viikon harjoittelulla ei varmasti mene”

Julkaistu:

Urheilu
Olympiakullan aisapari ei pidä Jauhojärven tavoitetta mahdottomana, mutta monesta syystä erittäin vaativana.
Hiihtouransa 2017 keväällä lopettanut olympiavoittaja Sami Jauhojärvi, 38, on rohkean vedonlyönnin takia ensi viikon torstaina kovassa paikassa Helsinki-Vantaan lentokentän kiitoradalla numero 3.

Jauhojärvi sanoi taannoin Iltalehdessä juoksevansa 12 minuutin cooperin juoksutestissä ”3500 metriä koska tahansa ja kahden viikon varoajalla 3750 metriä”. Jauhojärven Olympiakomiteassa työskentelevä kaveri Ville Köngäs muisti miehen sanat, ja ensi viikolla lappilaisesta otetaan puheiden takia mittaa nimenomaan kahden viikon valmistautumisen päätteeksi.

Jauhojärvi ei ollut hiihtäjistä juoksijana parhaimmistoa, vaikka hänen cooperin ennätyksensä on kunnioitettava 3890 metriä.

Ilta-Sanomat tavoitti torstaina Iivo Niskasen, jonka kanssa Jauhojärvi saavutti 2014 Sotshin olympiakisoissa parisprintin kultaa ja Lahdessa 2017 MM-pronssia. Niskaselta tuli ystävän kovalle tavoitteelle tylyä realismia.

– Kahden viikon harjoittelulla ei varmasti mene, totesi kaksinkertainen olympiavoittaja, joka on itse cooperissa yli 4000 metrin mies.

Niskanen muistutti kuitenkin, ettei tarkasti tiedä, miten Jauhojärvi on viime aikoina harjoitellut.

– Hän näyttää hyväkuntoiselta. Jos se, mitä ”Musti” kutsuu liikunnaksi onkin ollut ihan reipasta treeniä, niin on siinä ehkä saumat se 3750 mennä. Tavoite on kuitenkin kivikova, kun oma ennätyskin huippu-urheilijana on vain 140 metriä kovempi.

Jauhojärvi tekee juoksutestinsä Finavian henkilöstöpäivän yhteydessä tällä hetkellä liikenteeltä suljetulla kiitoradalla, asfaltilla.

Myös Niskanen on viime aikoina juossut kovaa, sillä hän palasi viikon puolivälissä puolentoista viikon rajulta harjoitusleiriltä Sveitsin Davosista.

– Poikkeuksellisesti tein noin lyhyeen leiriin kolme maksimitehoista harjoitusta, joista kaksi rullasuksilla ja yhden juosten. Kun alla oli Norjan Blink-kestävyysurheilutapahtuma, niin se tuntuu nyt kropassa. Norjassakin tuli ladottua maksimia.

Lounais-Norjassa järjestettävän Blinkin erikoisuus oli se, että vapaan tekniikan rullahiihdon 7,5 kilometrin ylämäkiosuudella, Lysebotn Opp -kilpailussa, Niskanen hävisi Therese Johaugille 18 sekuntia. Kesällä 2018 Niskanen voitti Johaugia minuutin ja 8 sekuntia. Johaug oli naisten sarjassa täysin ylivoimainen ja olisi sijoittunut miesten sarjassa 18:nneksi.

– En ollut hämmästynyt. Aloitin hyvin ja olin alussa kärkiporukassa. Sitten menivät jalat niin jäykiksi, että hyvä kun selvisi vuoren päälle. Olin minuutin hitaampi kuin edellisvuonna. Tuo kilpailu- ja maastomuoto on Johaugin erikoisominaisuuksille, kuten hapenotolle ja ruumiinrakenteelle räätälintyötä.

Niskanen ei ota stressiä kesäkauden kilpailutuloksista.

– Olennaista on, että hiihto kulkee talvella. Siksi ei paljon viitsi omilla juoksutuloksilla rehvastella, kun porukka voi verrata johonkin Raitasen Topiin ja tehdä omia johtopäätöksiään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt