Pekka Vähäsöyrinki avaa viimein sanaisen arkkunsa – tilittää suoraan: ”Minä olen yksin vastuussa Kepan romahduksesta”

Kokenut Pekka Vähäsöyrinki ei jatka maajoukkuehiihtäjä Kerttu Niskasen henkilökohtaisena valmentajana.

10.8.2019 7:55

On kulunut runsaat puoli vuotta siitä, kun suomalaishiihtäjät itkivät pettymyksestä Itävallan Seefeldin MM-laduilla. Maajoukkueen ykkösässä Iivo Niskanen oli huippukunnossa ja Krista Pärmäkoskikin lähellä omaa maksimiaan, mutta useimpien muiden hiihtäjien kunnonajoitus petti pahasti. Surun murtama oli erityisesti kokenut Kerttu Niskanen, jonka kaudesta tuli painajaismainen.

MM-mitaleille tähdännyt Niskanen, 31, sairasteli Seefeldin kisoissa, mutta se oli vain jäävuoren huippu. Niskasen kausi meni pieleen jo viime kesän peruskuntokaudella, jolloin hän yhdessä henkilökohtaisen valmentajansa Pekka Vähäsöyringin kanssa nosti tehoharjoittelumääriään kertaheitolla jopa noin 20 prosentilla.

Samaan aikaan helleaalto piinasi Suomea, ja ilman kylmentävää ilmastointia yhden jos toisenkin yöunien laatu jäi vajaaksi. Niskanen harjoitteli pitkään alipalautuneena, ja kun tehot olivat tapissa, seurauksena oli ylirasitustila. Se Niskasen leirissä todettiin myöhään syksyllä – liian myöhään, korostaa Vähäsöyrinki.

– Kepan (Niskanen) kausi meni pieleen kehon ylirasitustilan vuoksi, ei siihen muuta tarvittu, kaksi viime kautta Niskasta valmentanut Vähäsöyrinki vielä vahvistaa.

Takavuosien menestysvalmentajan Vähäsöyringin MM-katastrofin selontekoa on odotettu pitkään. Nyt kainuulainen avaa viimein sanaisen arkkunsa.

– Meillä oli Kepan kanssa tavoitteena henkilökohtainen arvokisamitali, mutta sitä ei tullut sen paremmin Pyeongchangin olympialaisissa (2018) kuin Seefeldissäkään. Syy on siinä, että minä epäonnistuin – ja pahasti, Vähäsöyrinki, 62, sanoo.

– Minä olen yksin vastuussa Kepan romahduksesta viime kaudella. Eikä minulla ole mitään puolusteltavaa, en halua hakea selityksiä helteestä tai mistään muustakaan.

Niskanen oli loppuvuodesta 2018 ja alkuvuodesta 2019 sivussa kilpailuista. Kaikesta huolimatta Vieremän kasvatti otti uransa toisen maailmancupin osakilpailuvoittonsa, helmikuussa Italian perinteisen kympillä, jos kohta kilpailusta puuttui suurin osa maailmancupin kärkihiihtäjistä. Etelä-Korean olympialaisten 30 km:llä Niskanen sijoittui hienosti kuudenneksi.

– Meillä oli Kepan kaksi yritystä, ja molemmat epäonnistuivat. Jälkimmäisellä kaudella tein vanhanaikaisen virheen: olisi pitänyt ymmärtää, ettei 100 litran saaviin mahdu 110 litraa vettä, hiihtoguruksi taannoin tituleerattu Vähäsöyrinki painottaa.

– Se oli suuri opetuksen kausi. Huomasin, että minulla on valmentajana osaamisvaje. En kuitenkaan ole yksin. Seefeldin pyllähdys osoitti, että koko suomalaisessa hiihtovalmennuksessa on kollektiivisesti selkeä osaamisvaje suorituskyvyn kestävyydessä.

Pekka Vähäsöyrinki kuvattuna vuonna 2017.

Maajoukkueen päävalmentajana 1980- ja 1990-luvulla toimineen Vähäsöyringin mielestä myös valmennuksen vastuujako on saatava selkiytettyä. Viime kaudella maajoukkuehiihtäjien piti edetä leireillä päävalmentaja Matti Haaviston ohjelmien mukaan, mutta sooloilua oli nähtävissä jo heti kauden alussa. Kaikki henkilökohtaiset valmentajat eivät luottaneet Haaviston valmennukselliseen osaamiseen.

Loppujen lopuksi selkeä ohjelma löytyi lähinnä Haaviston omalta suojatilta Pärmäkoskelta sekä Olli Ohtosen luotsaamalta Iivo Niskaselta.

– Viime kauden ongelmat kulminoituivat siihen, että kukaan ei oikein ollut selkeästi vastuussa harjoittelusta. Siitä ei vastannut maajoukkueen valmennus, en minä eivätkä muut henkilökohtaiset valmentajat, eivät myöskään urheilijat itse, Vähäsöyrinki arvioi.

– Oli uskomatonta, että esimerkiksi Kepan ylirasitustilaa kukaan ei huomannut ajoissa. En minä, ei maajoukkuevalmennus, ei Kepakaan.

Vähäsöyringin mielestä päävastuu on jatkossa sysättävä ensisijaisesti maajoukkuevalmennukselle.

– Näin ei voida jatkaa. Maajoukkueen valmennusjohdon on otettava aiempaa isompi vastuu kokonaisuudesta.

Vähäsöyrinki sanoo, ettei jatka Niskasen henkilökohtaisena valmentajana.

– Kerroin Kepalle päätöksestäni jo hyvissä ajoin kauden lopussa. Keskustelimme aiheesta keväällä, ja silloin perustelin ratkaisuni taustat hänelle.

Vastedes Niskasen henkilökohtaisena valmentajana toimii maajoukkueesta pudonnut Juho Mikkonen, hänen elämänkumppaninsa.

Vähäsöyringin luotto Mikkoseen on väkevä, ja hänen mielestään tämän sivuuttaminen maajoukkueesta oli oikeusmurha.

– Kepalla on hienot pohjat valmiina. Olen vakuuttunut, että Kepan ja Juhon uran parhaat hiihdot ovat vielä edessä. Tämä kaikki kääntyy vielä Kepan voitoksi. Hän tulee vielä voittamaan jotain suurta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?