Näin maajoukkueen hiihtäjille paljastui musertava uutinen Mona-Liisa Nousiaisesta – läheinen ystävä kertoo piinaavista hetkistä

Martti Jylhä ei halunnut kertoa oman uransa päättymisestä hiihtoperheen valtavan surun hetkellä.

Hiljattain kuollut huippuhiihtäjä Mona-Liisa Nousiainen oli Martti Jylhän läheinen ystävä.

9.8.2019 6:06

Pommi räjähti hiihtoperheessä kesäkuussa 2018.

Suuri osa hiihtomaajoukkueesta oli kutsuttu Mona-Liisa ja Ville Nousiaisen uranlopettajaisjuhliin, mutta ne oli yllättäen peruttu ”sairaustapauksen” takia. Maajoukkue valmistautui tuolloin Vuokatin-leirille ja sen yhteydessä järjestettävään Aateli Race -kilpailuun.

Nousiaisten erittäin läheinen ystävä Martti Jylhä aikoi soittaa Ville Nousiaiselle ja kysyä tilanteesta, mutta sitä ennen Jylhälle soitti maajoukkuekaveri Anssi Pentsinen.

– Anssi oli soittanut Villelle, ja tilanne paljastui kaikessa karuudessaan, Jylhä muistelee nyt.

Ville Nousiainen oli kertonut ystävälleen Anssi Pentsiselle puolisonsa sairastuneen syöpään, joka osoittautui parantumattomaksi. Mona-Liisa Nousiainen kuoli hiihtoperheen valtavaksi järkytykseksi 29. heinäkuuta vain 36-vuotiaana. Mona-Liisa Nousiainen (os. Malvalehto) oli Suomen pitkäaikainen edustushiihtäjä ja moninkertainen nuorten maailmanmestari.

Kesän 2018 leirin yhteydessä asian tiedottamisesta vielä tietämättömille urheilijoille oli sovittu niin, että tilanteesta kertoo Vuokatissa maajoukkueen lääkäri Maarit Valtonen.

– Kyllä oli hiljainen, raskaiden öiden jälkeinen automatka Vuokattiin tuollainen tieto sisällä pantattavana. Jokainen varmaan ymmärtää kertomattakin, millainen oli tunnelma, kun tilanne tiedotettiin kaikille. Mona oli äärimmäisen pidetty ihminen, ehkä hienoin ja aidoin koskaan tapaamani urheilija, torstaina uransa loppumisesta julkisuuteen kertonut Jylhä sanoo raskaalla äänellä.

Todistajina häissä

Martti Jylhän ja hänen elämänkumppaninsa Inka Kärkkäisen suhde Nousiaisiin oli erityisen läheinen.

– Kun Mona ja Ville avioituivat Las Vegasissa keväällä 2015, me olimme tilaisuudessa läsnä ainoina todistajina. Valitettavasti vain muutamaa vuotta myöhemmin olimme todistajina myös, kun laadittiin testamenttia.

Martti Jylhä kertoi torstaina lopettavansa hiihtouransa.

Jylhä kertoo, että alun perin hänen piti ilmoittaa julkisesti aktiiviuransa päättymisestä jo hieman aiemmin, mutta rakkaan ystävän kuolema muutti suunnitelmia. Omista, elämän ja kuoleman kysymyksissä lopulta melko merkityksettömistä asioista tiedottaminen tuollaisessa tilanteessa ei olisi tuntunut oikealta.

– Monan tilanne antoi meille kaikille varmasti perspektiiviä elämään ja siihen, mikä oikeasti on tärkeää. Mutta Mona ei koskaan olisi halunnut muuta kuin että me jatkaisimme täysillä urheilun tai muiden intohimojemme parissa.

Mona-Liisa Nousiaisen kuoleman jälkeen 10-vuotiaan tytön yksinhuoltajaksi jäänyt leski on saanut jatkuvasti tukea entiseltä työyhteisöltään. Jylhän kumppani on ammatiltaan juristi ja hoitanut kuntoon ihmisen kuolemaa välttämättä seuraavia paperitöitä, kuten perunkirjoitusta.

Martti Jylhä kertoo, että ystävän ja maajoukkuekollegan kohtalo on saanut huippukuntoisen yhteisön pohtimaan elämää useasta näkökulmasta.

– Tällaisen sairauden saa prototyyppinä ihminen, joka on keskivartalolihava, keski-ikäinen, liikaa alkoholia nauttiva, huonoa ruokaa syövä ja tupakoiva. Ei aktiivinen tai vasta lopettanut huippu-urheilija, jonka terveyttä monitoroidaan jatkuvasti. Miten voi käydä näin huono tuuri?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?