Martti Jylhän, 32, huima elämänmuutos – lopetti yllättäen urheilu-uransa, työpaikka löytyi heti

Julkaistu:

Urheilu
Martti Jylhä aloittaa työt vanhojen hiihtokaveriensa firmassa.
Kun viime hiihtokausi päättyi, kesäkuussa 32 vuotta täyttänyt sprinttihiihtäjä Martti Jylhä valittiin kauteen 2019–20 tähtäävään maajoukkueeseen.

Yleinen käsitys onkin ollut se, että viime kaudella pahojen selkäongelmien takia mm. MM-kisojen ulkopuolelle jäänyt Jylhä palaisi kansainvälisen tason kisoihin, joita ehti edustushiihtäjänä kiertää noin vuosikymmenen.

Totuus on kuitenkin toinen, sillä Jylhä päätyi heinäkuun lopussa kovaan ratkaisuun, jonka kanssa halusi tulla julkisuuteen torstaina: hän lopettaa kilpauransa.

– Kun viime kausi päättyi, sanoin ihan avoimesti, että jatko ratkeaa selän terveystilanteen ja motivaation mukaan. Prosentit olivat jo silloin kallellaan lopettamisen suuntaan, mutta sain asiasta kesän aikana lopullisen varmuuden, Jylhä kertoo Ilta-Sanomille.

Kun hän oli asian valmiiksi pähkäillyt, alkoi soittorumba. Jylhä kertoi asiasta maajoukkueen johdolle, urheilijakavereilleen, lähiystävilleen ja sponsoreilleen. Osa yllättyi, osa ei.

Jylhä on saanut opetusministeriön pientä urheilija-apurahaa, jonka maksatuksen pyysi lopettamaan. Dopingtestaajien käytössä hän lupaa vielä olla ainakin jollakin tasolla.

– Se liittyy siihen, että hätätilanteessa seura (Vuokatti Ski Team Kainuu) saa pyytää minua avuksi esimerkiksi Suomen cupin viestiin ensi kaudella, jos tulee vaikka sairastapaus.

Selkänsä Jylhä on saanut asialliseen kuntoon mm. ex-alppitähti Tanja Poutiainen-Rinteen rovaniemeläisellä kuntoutusklinikalla vetämien intensiivijaksojen avulla. Selän kanssa voisi kilpailla, mutta kesän mittaan kokenut urheilija odotti turhaan, että vanha liekki kohti uutta kautta olisi vielä roihahtanut.

– Odotin ja odotin sitä tunnetta kolme kuukautta, mutta se ei tullut. En halunnut pakottaa sitä esiin, vaan pystyin lopulta aika neutraaliin omien tunnetilojeni tarkkailuun.

Kameroiden kanssa Jylhä on suuren osan elämästään viihtynyt kuvattavan asemassa. Nyt roolit vaihtuvat. Hän aloittaa täyspäiväisessä työssä Snou Creative -tuotantoyhtiössä, jossa vaikuttavat mm. hänen vahvat hiihtokaverinsa Jesse Väänänen ja Niklas Colliander.

– Jesse sanoi jo aktiiviurani aikana, että kun homma loppuu, kysy töitä. On upeaa, ettei tarvitse venyttää uraa siksi, ettei sen jälkeen olisi mitään tarjolla.

Jylhä, Kalle Lassila, Ville Nousiainen, Sami Jauhojärvi, Matias Strandvall, Anssi Pentsinen, Matti Heikkinen... Siinä muita uransa lopettaneita, joiden kanssa Jylhä kiersi maailmaa vuosikaudet. On kiitosten aika.

– Oli upeaa saada urheilla tuollaisten ihmisten kanssa. Maajoukkueen hienoja naisia unohtamatta.

Jylhä voitti nuorten MM-kultaa 2007, mutta aikuistasolla arvokisamitaleita ei tullut. Jylhää arvosteltiin usein varsinkin internetin maailmassa siitä, että hän olisi saanut edustustehtäviä isänsä, ex-päävalmentaja Reijo Jylhän vaikutusvallan avulla. Asiallista, tuloksiin perustuvaa tarkastelua kritiikki ei sietänyt.

– Jos nopeasti pitää kohottaa muutama asia uralta yli muiden, niin 2017 Lahden MM-kisat, joissa olin parhaimmillani sillä kaudella. Oslon MM-kisoissa 2011 oli aivan infernaalinen tunnelma. Sotshin olympiakauden (2013–14) aikana tein kovan tasonnoston ja olin Davosin maailmancupin sprintissä toinen, vaikka itse kisoissa en onnistunut.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt