Liikuttava video upeasta esityksestä: Mona-Liisa Nousiainen voitti Hopeisen Harmonikan 9-vuotiaana vuonna 1993

Julkaistu:

Maastohiihto
Maanantai-iltana 36-vuotiaana menehtynyt hiihtäjä Mona-Liisa Nousiainen oli jo lapsena huippulahjakas harmonikan soittaja.
Mona-Liisa Nousiainen (o.s. Malvalehto) vietti lapsuutensa Rovaniemellä keskittyen kahteen asiaan: urheiluun ja musiikkiin.

Vuonna 1993 monilahjakkuus hurmasi Ikaalisissa osallistumalla alle 10-vuotiaille tarkoitettuun Hopeinen Harmonikka -kilpailuun.

Sata-Häme Soi -tapahtuman yhteydessä vuosittain järjestettävä kisailu on junioriversio viihteellisen harmonikansoiton Suomen mestaruuskilpailusta Kultaisesta Harmonikasta.

Youtubesta löytyvässä videossa, johon on kerätty otteita Hopeinen Harmonikka -kilpailuista vuosilta 1986–2006, pääsee ihastelemaan myös nuoren Malvalehdon upeaa osaamista.

KATSO VIDEO TÄSTÄ LINKISTÄ!


Videolla Malvalehto marssii lavalle iloisen oloisena ja vastaa ensin tapahtuman juontajan kysymyksiin. Hän kertoo soittaneensa harmonikkaa jo neljän vuoden ajan.

– Isosisko soittaa ja pikkusisko ihan vähän, Malvalehto naurahtaa ja kertoo pikkusiskonsa olevan neljä vuotta vanha.

Paikalla Ikaalisissa Mona-Liisaa kannustamassa oli runsaasti sukulaisia.

– (Paikalla on) äiti ja isä, siskot, sitten mummo ja melkein koko suku!

Tulevaisuudensuunnitelmista kysyttäessä Malvalehtoa nauratti.

– En ole vielä ajatellut!

Videolla Malvalehto soittaa kansansävelmän Minun kultani kaunis on ja Kalervo Hämäläisen kirjoittaman ja säveltämän Lapin äidin kehtolaulu. Nuoren lahjakkuuden taidot olivat jo tuolloin kehittyneet todella korkealle tasolle.

Malvalehto esittää molemmat kappaleet äärimmäisen puhtaasti ja tarkasti, osoittaen loistavaa sorminäppäryyttä ja rytmitajua.

Myös esiintymispuoli oli nuorella soittajan alulla hallussa: hän hymyilee videolla suloisesti, ottaa katsekontaktia yleisöönsä ja eläytyy joka solullaan soittamiinsa kappaleisiin.


Esitykset olivat upeita myös kisan tuomariston mielestä: Hopeinen Harmonikka -kilpailu päättyi vuonna 1993 Malvalehdon voittoon.

Myöhemmin hän voitti vuonna 1999 myös aikuisille tarkoitetun Kultaisen Harmonikan. Lisäksi hän voitti vuonna 2011 Ylen järjestämän Maestro-kilpailun, jossa kilpailijat opettelivat kapellimestarin työn perusteita.

Hiihtourallaan Nousiainen (os. Malvalehto) voitti kolme Suomen mestaruutta ja kaksi maailmancupin osakilpailua. Hänen oli tarkoitus jatkaa harmonikan soiton opintojaan Sibelius-Akatemiassa urheilu-uransa loputtua kesällä 2018.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt