Maajoukkuehiihtäjä Ristomatti Hakolan harjoituskausi alkanut painajaismaisesti – ”Ei edes sängystä päässyt ylös”

Julkaistu:

Urheilu
Ristomatti Hakola on kärsinyt selkä- ja jalkavaivoista jo kolme kuukautta.
Sprinttihiihdon MM- ja olympiafinaalin hiihtäneen, Seefeldin MM-kisojen parisprintissä dramaattisesti mitalisaumassa kaatuneen Ristomatti Hakolan harjoituskausi on alkanut heikoissa merkeissä. Ongelmat alkoivat jo Äänekosken SM-kisoissa maaliskuun viimeisenä päivänä.

– Seurasin Juho Mikkosta takaa-ajokilpailussa, kun yhtäkkiä selästä kirpaisi aivan järkyttävästi, kilpailussa lopulta Iivo Niskasen jälkeen toiseksi sijoittunut Hakola kertoi perjantaina.

Pian SM-hiihtojen jälkeen alkoi hiihtäjien noin kuukauden mittainen lepojakso, jonka aluksi Hakolan selkä magneettikuvattiin.

– Ei siellä mikään ollut hajalla, mutta niin kipeä oli, etten edes sängystä päässyt ylös, kesäkuun leipätöitä Niinisalon varuskunnassa liikunta-aliupseerina tekevä Hakola totesi.

Pahimpien kipujen laannuttua Hakola pääsi kuntouttamaan selkäänsä maajoukkueen fysioterapeuttien antamalla ohjelmalla, mutta selkävaiva pilasi perusteellisesti toukokuun ja kesäkuun alun harjoittelun.

– Tänään kävin tasatyöntöä tekemässä rullasuksilla, ja ekan kerran selkä toimi sinne päin normaalisti. Mutta juoksemaan olen päässyt vain kolme kertaa tällä treenikaudella, ja se on tosi huono juttu. Juoksu on kuitenkin vahvuuteni, hiihtäjän sulan maan harjoituskauden päälaji, jolla hapenottoa kehitetään.

Selkäkivun lisäksi Hakola nimittäin sai toisen ongelman, kun toisen jalkaterän sivu kipeytyi niin, ettei juoksemisesta tai vapaan hiihtotavan rullalenkeistä ole tullut mitään. Myös suunnitellusta Jukolan viestin avausosuudesta viikonloppuna Hakola joutui luopumaan.

– Kyllä sitä väkisinkin miettii, miten pystyn sitten heinäkuussa treenaamaan, kun pitäisi mättää määrää. Tai miten tämä vaikuttaa ensi kauden tuloksiin. No, paniikkinappulaa ei vielä paineta, aiemmalla urallaan urheiluvammoilta lähes tyystin säästynyt Hakola, 28, sanoi.

– Pahintahan tässä on se, ettei minun henkinen rakenteeni ole mikään vammoja kärsivällisellä jumpalla kuntouttavan rakenne.

Hakola osallistui äskettäin hiihtomaajoukkueen harjoitusleirille Norjan Sognefjelletissä. Siellä hän pystyi tekemään yhtä asiaa kivuitta:

– Sellaista peruskestävyysvauhtista hiihtoa paikat kestivät vaikka kuinka paljon. Mutta valitettavasti kun katson tästä kasarmin ikkunasta ulos, niin ei ole Niinisalon kankailla nyt paljon lunta tarjolla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt