Iivo Niskanen kertoi kohusiirtonsa taustat – tiivis yhteistyö päättyi seitsemän vuoden jälkeen

Julkaistu:

Maastohiihto
Olympiavoittaja Iivo Niskanen uskoo olevansa oikeassa junassa kohti Pekingiä.
Maastohiihtokauden alkuun on vielä pitkä tovi, mutta jo nyt on selvää, että kaksinkertainen olympiavoittaja Iivo Niskanen aloittaa kauden uusien tuulien siivittämänä.

Niskanen, 27, vahvisti toukokuun alussa, että hän on vaihtanut suksivalmistajaa: hän siirtyy seitsemän Rossignol-vuoden jälkeen maailman suurimman ja menestyneimmän suksivalmistajan Fischerin talliin.


Niskasen ja Fischerin sopimus ulottuu seuraaviin olympiakisoihin saakka, ja kuopiolainen siirtyy käyttämään myös Fischerin monoja ja siteitä.

– Keväällä tuli aika paljon testailtuja suksia. Hiihdettiin niin pitkään kun lunta riitti, ja sen vuoksi siirtymäkausi alkoi pikkaisen myöhemmin kuin aiemmin, Niskanen kertoi Lahdessa, jossa hän osallistui lauantaina Lahden suurmäessä järjestettyyn ylämäkijuoksutapahtumaan.

Niskasen mukaan syyt suksitallin vaihtamiseen olivat puhtaasti urheilulliset.

– Jos katsoo pelkästään Seefeldin MM-kisojen mitalitaulukkoa, Fischerillä on aika vahvat näytöt. Uuden suksimallin myötä heillä on hyvää kehitystyötä ja sitä kautta luotan siihen, että olen oikeassa junassa kun mennään kohti Pekingin olympialaisia, Niskanen sanoi.

Fischerin urheilijatalliin kuuluvat maailman kärkihiihtäjistä muun muassa Therese Johaug, Johannes Hösflot Kläbo, Ingvild Flugstad Östberg, Charlotte Kalla, Stina Nilsson ja Martin Johnsrud Sundby.

– Fischer on valtamerkki, isoin merkki. Kaikki päävastustajat hiihtävät Fischerillä, joten tuskin silloin tarvitsee ajatella että (vaihdon taustalla) olisi muuta pointtia kuin se, että ollaan sitten samalla viivalla.


Petyitkö Rossignoliin viime kaudella?

– Ei, ei niin voi sanoa viime kaudestakaan. Ei siinä sillä lailla mitään draamaa ole, Niskanen vastasi.

Uuden suksimerkin ohella uusia tuulia Niskasen valmistautumiseen tuo maajoukkueen toimintaan ajetut uudistukset. Viime kaudella päävalmentajana toiminut Matti Haavisto siirtyi maajoukkueen johtajaksi ja valmennustyöstä vastaavat nyt miesten puolella päävalmentaja Teemu Pasanen ja valmentaja Mikko Virtanen.

– Harjoitusten painopistettä on muutettu joukkueen sisällä siihen, että tullaan hiihtämään ryhmässä kovaa ja paljon enemmän kilpailunomaisia harjoituksia. Leirit ovat ehkä vähän lyhyempiä mutta kovempia. Uskon, että ne palvelevat kaikkia joukkueessa, saadaan enemmän hyötyä toisistamme, Niskanen kertoi kauteen valmistautumisesta.

– Lähtökohta on se, että laadukkaita harjoituksia tulee enemmän ryhmässä ja kotiharjoittelussa voi sitten keskittyä peruskestävyysharjoitteluun. Me keskustelimme miesten joukkueen kanssa, ja oikeastaan kaikilla oli se sama suunta, kaikki ovat sitoutuneet tekemään tällä sapluunalla. Kovaa hiihtämisen taito niin teknisesti kuin suorituskyvyllisestikin on se, mitä me haetaan.


Viime kausi oli suomalaisessa hiihdossa menestystavoitteiden valossa mahalasku, kun Seefeldin MM-kisoista tuloksena oli vain yksi mitali, Niskasen tuoma 15 kilometrin perinteisen pronssi. Esimerkiksi naisten huippu Krista Pärmäkoski harjoittelee tulevaan kauteen itsenäisesti maajoukkueen ulkopuolella.

Niskanen ei lähtenyt Pärmäkosken tielle. Hänen valmistautumisessaan maajoukkueella on roolinsa.

– Aika selkeä suunnitelma on, maajoukkueleiritys on lyöty lukkoon. Pasasen Teemu tulee käymään ensi viikolla ja katsotaan henkilökohtaisia suunnitelmia ja miten ne kohtaavat maajoukkueleiritysten ja muun kokonaisuuden kanssa, Niskanen kertoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt