Hiihdossa käydään sanasotaa, norjalaispomo tyrmäsi kovat venäläissyytökset ”pötypuheena” – nyt puhuu suomalaispäättäjä - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Hiihdossa käydään sanasotaa, norjalaispomo tyrmäsi kovat venäläissyytökset ”pötypuheena” – nyt puhuu suomalaispäättäjä

Norjan Johannes Hösflot Kläbo karkasi viime kaudella usein venäläisiltä kilpaveljiltä. Tässä taakse jää Sergei Ustjugov Tour de Skillä Obertsdorfissa 3.1.2019.

Norjan Johannes Hösflot Kläbo karkasi viime kaudella usein venäläisiltä kilpaveljiltä. Tässä taakse jää Sergei Ustjugov Tour de Skillä Obertsdorfissa 3.1.2019.

Julkaistu: 8.5. 6:36

Venäjän maastohiihtomaajoukkueen valmentaja Juri Borodavkon mielestä Aleksandr Bolshunov menetti maailmancupin kokonaisvoiton norjalaisten suunnitteleman kilpailukalenterin takia.

Norjan Johannes Hösflot Kläbo ja Venäjän Aleksandr Bolshunov taistelivat kauden 2018–19 maailmancupin kokonaiskilpailun voitosta pitkälle kevättalveen. Kisa kääntyi lopulta norjalaisen eduksi pistein 1715–1617.

Venäjän maastohiihtomaajoukkueen valmentaja Juri Borodavko on sanonut Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n uutisen mukaan, että Kläbon voitto perustui kalenterikikkailuun ja norjalaisten yliedustukseen Kansainvälisen hiihtoliiton elimissä.

– Norjalla on valtavan monta edustajaa Fisissä. He suunnittelevat maailmancupin kilpailuohjelman siten, että se sopii norjalaisille. Tämä on perustavanlaatuinen moka, Borodavko kommentoi venäläisessä Sport Expressenissä.

Lyhyttavaraa

Valmentajan mielestä kilpailuohjelma ei ollut tasapainoisesti laadittu.

– Kalenterissa oli monta sprinttikilpailua, lyhyitä matkoja ja yhteislähtöjä. Siitä löytyy monella tapaa syy, miksi Kläbo vei kokonaiskilpailun voiton.

Fisin maastohiihtokomitean norjalaisjäsen Åge Skinstad kiisti venäläisvalmentajan syytökset Dagbladetin haastattelussa.

– Pötypuhetta. Norjalaishiihtäjien ja -johtajien intressit ovat melkein sataprosenttisesti samat kuin venäläisillä, Skinstad sanoo.

Hänen mukaansa norjalaiset ovat lähes aina samaa mieltä Venäjän, Ruotsin ja Suomen kanssa.

– En ole koskaan kuullut kenenkään norjalaisen vaativan lyhyempiä matkoja.

Skinstadin mukaan pienemmät hiihtomaat ovat esittäneet vaatimuksia lyhyemmistä matkoista, sekaviesteistä ja sprinttilähtöjen lisäämisestä.

Kollektiivisia päätöksiä

Suomen edustajana Fisin maastohiihtokomiteassa istuva Hannu Koivusalo on samoilla linjoilla Skinstadin kanssa.

– Yksittäinen maa ei pysty ajamaan päätöksiä mihinkään suuntaan, Koivusalo sanoo.

Ei edes Norja?

– Totta kai heillä on paljon edustajia Fisissä, mutta kyllä päätöksenteko on kollektiivista, Koivusalo vakuuttaa.

Hän muistuttaa, että kilpailukalenterin laatiminen ei ole yksinkertainen juttu.

– Se on valtava palapeli, jossa pitää ottaa huomioon monia seikkoja.

Näitä ovat esimerkiksi pyrkimys hiihtotapojen tasavertaiseen kohteluun sekä paikkakuntien olosuhteisiin ja rataprofiileihin liittyvät seikat.

– Tietyille paikkakunnille ei ole järkeä laittaa tietyn tyyppisiä kisoja tai matkoja. Esimerkiksi yhteislähdöt eivät sovi kaikille rataprofiileille, Koivusalo taustoittaa.

Hän antaa esimerkin muutamasta ääripäästä.

– Lähes kaikkien maiden mukaan Rukan sprinttirata on niin hyvä, että siellä halutaan ehdottomasti hiihtää perinteisellä tavalla. Sen sijaan Dresdenissä rata on lähes tasainen, mikä sopii luontaisesti vapaalle tyylille.

Ensi kauden kilpailukalenteri on alustavasti suunniteltu ja se siunataan parin viikon päästä Dubrovnikissa pidettävässä Fisin kokouksessa.