Hiihtoa rakastavat katsojat raivostuivat Ylelle – nyt tv-oikeuksista vaadittu jättisumma ja kulissipelit paljastuivat - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Hiihtoa rakastavat katsojat raivostuivat Ylelle – nyt tv-oikeuksista vaadittu jättisumma ja kulissipelit paljastuivat

Hiihtotähtien kuten Alex Harveyn (oik.) ja Johannes Hösflot Kläbon taistelut maailmancupissa näkyvät syksystä 2021 eteenpäin vain maksukanavilla.

Julkaistu: 26.4.2019 10:48

Yle ei päässyt tosissaan edes neuvottelemaan hiihdon tv-oikeuksista. Hinta nousi jättimäiseksi.

Moni kirosi Yle Urheilun alimpaan helvettiin, kun pari viikkoa sitten kerrottiin hiihtourheilun palaavan taas maksukanaville.

NENT Groupin omistama Viasat hankki lähetysoikeudet kausiksi 2021–26. Vuosina 2011–18 hiihtolajeja näytti Suomessa MTV:n maksukanava C More.

Hiihtoa rakastavat tv-katsojat ihmettelivät, miksi Yle nosti kädet pystyyn eikä tehnyt jatkosopimusta hiihtolajien mediaoikeudet omistavan Infront-yhtiön kanssa.

Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen kertoi torstaina Ilta-Sanomille, että yhtiön kanssa ei ilmeisimmin edes vakavasti haluttu jatkoa.

– Normaalisti tämän tason mittavaa jatkosopimusta olisi neuvoteltu vähintään kuukausia, jopa vuosi. Meille oli myös annettu ymmärtää, että koska nykysopimus loppuu vasta keväällä 2021, asian kanssa ei ole stressiä ja olemme ilman muuta mukana.

Moni näkisi mieluusti Krista Pärmäkosken hiihtoja Ylen kanavalta.

Norjan, Ruotsin ja Suomen yleisradioyhtiöt esittivät Infrontille myös mallia, jossa ne tekisivät yhteisen tarjouksen, mutta oikeuksienhaltija vaati oman tarjouksen jokaiselta erikseen.

Yllättäen sen kanssa iskikin Pasilassa tulipalokiire.

– Aivan toisin kuin oli puhuttu, olimmekin yhtäkkiä tilanteessa, jossa meille jäi viikko aikaa tehdä tarjous jatkosopimuksesta. Tätä alaa osaavat ymmärtävät hyvin, että se on koko lailla tekemätön paikka, Pokkinen muistelee.

– Väistämättä syntyikin ajatus, ettei meitä vakavasti ajateltu mukaan enää siinä kohtaa. Ja pian tulikin sitten tiedote, jossa NENT Group kertoi ostaneensa oikeudet.

Pokkinen ei kerro Ylen vuonna 2021 päättyvän sopimuksen arvoa mutta paljastaa, että Infrontin jatkotarjouspyyntö ei ollut ujo.

– Siinä esitettiin jo pohjaksi lähtötasoa, joka oli rajusti korkeampi kuin tämänhetkisen sopimuksemme arvo.

Ruotsalainen korkean profiilin mediavaikuttaja, TV4:n entinen toimitusjohtaja Jan Scherman kirjoittaa tuoreessa Dagens Media -julkaisussa, että NENT Group maksoi Norjan, Ruotsin ja Suomen viiden vuoden oikeuksista peräti kaksi miljardia Ruotsin kruunua eli noin 192 miljoonaa euroa.

– Olen saanut summan neuvotteluihin osallistuneilta henkilöiltä ja pidän tietoa ehdottoman luotettavana, Scherman sanoo Ilta-Sanomille.

Potista Norjan laskennallinen osuus on selvästi suurin ja Suomen pienin mutta sekin vähintään 40–50 miljoonaa euroa.

Yle Urheilun päällikkö on Panu Pokkinen.

Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) lajeja ovat maastohiihto, mäkihyppy, yhdistetty, alppihiihto, freestyle ja lumilautailu.

– Vähän pisti silmään, että pohjoismaisilta yleisradioyhtiöiltä (Yle, SVT, NRK) ei hyväksytty yhteistarjousta, mutta lopputulema on kuitenkin pohjoismainen sopimuspaketti, Pokkinen sanoo.

Paketistaan Infront on hankkinut MM-kisaoikeudet suoraan FISiltä ja maailmancupien oikeudet kansallisilta hiihtoliitoilta.

EU-direktiivin ansiosta Suomessa täytyy jatkossakin esittää MM-kisat sekä Kuusamon ja Lahden maailmancupit vapaalla tv-kanavalla.

Suomen Hiihtoliiton ja Infrontin välinen sopimus taas velvoittaa kulloisenkin oikeuksienhaltijan näyttämään myös SM-kisat ja Suomen cupin vapaassa tv-näkyvyydessä.