Mika Myllylän tytär Olivia, 19, näki kuvan isästään tehdystä patsaasta ja pettyi: ”Se on suoraan sanottuna ruma”

Hiihtolegenda Mika Myllylän tytär olisi halunnut olla jollain tavalla mukana paljon huomiota saaneessa patsasprojektissa.

Olivia Myllylä pettyi isäänsä, hiihtolegenda Mika Myllylää kuvaavaan patsaaseen.

18.4.2019 5:56

Hiihdon moninkertaisen arvokisavoittajan Mika Myllylän kunniaksi suunniteltu patsas nousi taas otsikoihin muutama päivä sitten.

Projektista vastaava Haapajärven Kiilat -urheiluseura kertoi pronssiveistoksen paljastamisen viivästyvän vuodella, koska patsaalle ei saatu toivottua taloudellista tukea. Kiilat haki maaseudun kehittämisyhdistykseltä Keskipiste-Leader ry:ltä 60 000 euron rahoitusta, mutta yhdistys ei pitänyt hanketta riittävän vetovoimaisena.

Kiilat kerää nyt taiteilija Seppo Kalliokosken suunnittelemalle 3,5-metriselle pronssiveistokselle rahoitusta myymällä patsaan pienoismalleja ja mitaleja.

Uusimmat käänteet eivät herätä hiihtolegendan tyttäressä Olivia Myllylässä, 19, suurta kiinnostusta. Ilta-Sanomien tavoittama Myllylä sanoo patsasprojektin vihastuttaneen häntä alusta asti.

Myllylä kertoi viime vuonna olevansa pahoillaan, ettei häneen tai hänen veljiinsä oltu missään yhteydessä, kun patsashanketta alettiin viritellä.

– Sen jälkeen joku taho taisi olla yhteydessä meidän Benjamiin. Sieltä oli ilmeisesti pahoiteltu, ettei meiltä kysytty mielipiteitä, mutten tiedä, jäikö se siihen. Minuun tai Wiljamiin ei ole otettu yhteyttä, Olivia Myllylä sanoo nyt.

Myllylän mukaan patsashanke lähti väärille raiteille, kun hiihtolegendan lapset eivät saaneet mahdollisuutta kertoa näkemystään.

– Minua on ärsyttänyt, että julkisuudessa kerrottiin, kuinka asiasta on puhuttu lähiomaisten kanssa. Meiltä lapsilta ei kuitenkaan kysytty mitään. Otin sellaisen linjan, ettei tarvitse olla mukana jatkossakaan.

– En aio mennä katsomaan patsasta Haapajärvelle. Mielestäni se kuvaa aika huonosti isän uraa. Patsaan nimi Murtunut latu tuo esiin vain ne surullisemmat jutut.

Myllylä olisi toivonut, että pronssinen patsas olisi ollut ulkoasultaan erilainen ja muistuttanut enemmän hänen isäänsä.

– Mielestäni se on suoraan sanottuna ruma. Aikoinaan sanottiin, että siitä yritetään tehdä isän näköinen. Kun näin ensimmäisen kerran, miltä pienoismalli näytti... Ei se ollut ehkä ihan sitä, mitä luvattiin.

Mika Myllylää kuvaavaa parikiloista pronssista pienoisveistosta myydään 1600 euron hintaan.

Myllylä korostaa, että hänen asenteensa olisi varmasti erilainen, jos asiat olisivat menneet aikoinaan hieman toisin.

– Projektilla on toivottavasti hyvä tarkoitusperä, ja Haapajärvelläkin suurin osa muistelee isää hyvällä. Itselleni olisi riittänyt, että olisin saanut olla jollain tavalla mukana.

”Taide on aina taidetta”

Olivia Myllylä ei ole ainoa, joka on kritisoinut isäänsä esittävän patsaan ulkonäköä. Patsasprojektin puuhamies, Haapajärven Kiilojen puheenjohtaja Ilkka Heinonen sanoo ymmärtävänsä, että veistos voi jakaa jyrkästi mielipiteitä.

– Taide on aina taidetta. On ihan luonnollista, että se herättää näin paljon tunteita.

– Mielestäni sen ei tarvitse olla näköispatsas. Koen, että taide on muuta kuin sitä, että kopioidaan joku asia juuri sellaisena kuin se on. Patsaan symboliikka tuo ainakin minulle tunteita pintaan, seurajohtaja perustelee.

Idea patsaan pystyttämisestä tuli muutama vuosi sitten Haapajärven nuorisovaltuuston jäseniltä. Kaupunki perusti patsaalle työryhmän, minkä jälkeen vastuu veistoksesta siirtyi Kiiloille.

Patsaan malliksi valittiin taiteilija Kalliokoskelta jo vuonna 2001 tilattu puufiguuri maaliin tulleesta kaikkensa antaneesta hiihtäjästä.

Mika Myllylä tuuletti 30 kilometrin olympiavoittoaan Naganossa 1998. Myllylä saavutti urallaan myös neljä MM-kultaa ja lukuisia himmeämpiä arvokisamitaleja. Myllylän uraa leimasi vuoden 2001 dopingskandaali, joka painoi urheilijaa pitkään urheilu-uran päättymisen jälkeen. Myllylä menehtyi heinäkuussa 2011 vain 41-vuotiaana.

– Kalliokoski teki puuveistoksen vuonna 2001, ja se oli tarkoitus luovuttaa Lahden kisojen jälkeen. Se meni kuitenkin mönkään, Heinonen sanoo viitaten surullisenkuuluisaan dopingskandaaliin.

Heinonen kertoo, että patsaan nimestä on ollut erilaisia näkemyksiä.

– Murtunut latu ei ole taiteilijan esittämä nimi, vaan minun. Kalliokoskelle työn nimi on Rankka latu. Hän kuvaa sillä tuskaa päätepisteessä, kun jotakin suurta on saavutettu. Minulle Murtunut latu taas symboloi yhden uran traagista päättymistä. Mika oli syvästi paneutunut tehtäväänsä, ja sillä kertaa se potku petti.

Haapajärven Kiilojen tavoitteena oli koota 100 000 euroa patsaan rahoittamiseen.

Keskipiste-Leader ry:n kielteinen rahoituspäätös oli takaisku, jota paikataan nyt myymällä 1 600 euron hintaisia miniveistoksia ja 70 euron hintaisia mitaleja. Heinosen mukaan kauppa on lähtenyt erittäin lupaavasti käyntiin.

– Minuun on otettu parin päivän aikana yhteyttä ympäri Suomea ja haluttu osallistua hankkeeseen. En osaa vielä sanoa, saadaanko puuttuva summa kasaan, mutta olen luottavainen.

Heinosen mukaan seura on luovuttanut Myllylän vanhemmille yhden pienoispatsaan.

– Toivomme, että he ovat mukana, kun patsas aikanaan paljastetaan.

Olympiavoittajan ja moninkertaisen maailmanmestarin patsasprojekti ei ole ollut kaikkien mieleen. Heinonen sanoo, että patsaan tarkoituksena on vain ja ainoastaan kunnioittaa merkittävän urheilijan elämäntyötä.

– Sellaisia kansanjoukkoja, joita Mikan juhlissa aikoinaan oli, ei ole saatu sen koommin kasaan. Haluamme kunnioittaa suurta henkilöä oli lopputulos mikä tahansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?