Norjan hiihtoliitto puuttui tähtien vähäpukeisiin somekuviin – ”Tilanne on historian pahin”

Julkaistu:

Hiihto
Norjan hiihtoliitto toivoo, että maan tähtihiihtäjät eivät enää esittelisi trimmattuja vartaloitaan sosiaalisessa mediassa.
Syynä pyyntöön on nuorista urheilijoista herännyt suuri huoli. Norjalaisen professorin Jorunn Sundgot-Borgenin mukaan syömishäiriöt ovat pelottavan yleisiä nuorten maastohiihtäjien keskuudessa.

– Tilanne on historian pahin, Sundgot-Borgen kertoi Ruotsin yleisradiolle.

Norjan hiihtoliiton kehityspäällikkö Brit Baldishol kertoo liiton laatineen huippuhiihtäjille someohjeistuksen. Tarkoituksena on, etteivät nuoret saa tähtien kuvista väärää käsitystä siitä, miltä hiihtäjän vartalon kuuluu näyttää.

– On tärkeää, että hiihtäjämme tietävät, mitä eroa on nuoren hiihtäjän ja jo vuosikausia huipulla kilpailleen hiihtäjän kropan välillä. 20 vuotta harjoitelleen aktiivin vartalo on väkisinkin erilainen kuin 16-vuotiaan, Baldishol toteaa.

Baldisholin painottaa, että huippujen pitää kuvia julkaistessaan tajuta esikuvan roolinsa. Maan suurimmat tähdet, Therese Johaug ja Johannes Hösflot Kläbo, ovat kuulemma jo parantaneet tapojaan.

– On toki muistettava, että kuumissa olosuhteissa treenatessa hiihtäjä ei voi pitää päällä kauheasti vaatteita. Heidän somekäytöksessään näkyy kuitenkin selvästi, että he ajattelevat nykyisin enemmän tätä asiaa.
  • Instagram-upotus: Therese Johaug (kesk.) julkaisi vuonna 2016 tämän kuvan. Vasemmalla Ida Eide (nyt jo edesmennyt ex-hiihtäjä) ja oikealla olympiavoittaja ja maailmanmestari Ingvild Flugstad Östberg.
Ruotsalainen maastohiihtotähti Hanna Falk muistuttaa, että nuorten ei pitäisi verrata itseään huippu-urheilijoihin.

– Kun harjoittelun 800 tuntia vuodessa 15 vuoden ajan, saa hyvin treenatun kehon. On kuitenkin tärkeää, että 15-vuotiaat tytöt eivät ala vertailla itseään meihin, jotka olemme treenanneet näin pitkään, Falk sanoi Ruotsin yleisradiolle.

Yleisurheilija Moa Hjelmer on jo pitkään kritisoinut somemaailman luomaa vääristynyttä ihmiskuvaa. 400 metrin Euroopan mestari Hjelmer on julkaissut itsestään kaunistelemattomia kuvia, joissa näkyy rasvaa, raskausarpia ja iholäiskiä.

Hän sanoi Ruotsin yleisradiolle pitävänsä tervetulleena keskustelua urheilijoiden painosta ja somekuvista.

– Jos ihannevartalona pidetään laihaa ja treenattua kroppaa, suljetaan pois kaikki ne, joilla ei ole tällaista kehoa. Kaikilla urheilijoillakaan ei ole ihannevartaloa, Hjelmer sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt