Kommentti: Perseelleen meni Yle – hiihtojen katoaminen maksukanaville viiltää suomalaisuuden ytimeen - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Kommentti: Perseelleen meni Yle – hiihtojen katoaminen maksukanaville viiltää suomalaisuuden ytimeen

Julkaistu: 11.4.2019 12:25

Hiihtojen katoaminen Ylen kanavilta iskee syvälle suomalaisen penkkiurheilijan sieluun, kirjoittaa Ilta-Sanomien uutispäällikkö Tero Karjalainen.

Tyrmistys ja pettymys. Yli puolen miljardin euron vuosibudjetilla operoiva Yle ei saanut pidettyä hiihdon maailmancupeja vapaasti katsottavilla kanavilla.

Hiihdon MM-kisojen ja maailmancupin tv-oikeudet siirtyvät kaudesta 2021–2022 lähtien maksutv-jättti Nordic Entertainment Groupille.

Syksystä 2016 ei ole kuin vilaus. Silloin moni iloitsi Ylen tv-sopimuksesta, joka takasi syksystä 2018 alkaen vuoteen 2021 kuuden talvilajin maailmancupit.

 Yli puolen miljardin euron vuosibudjetilla operoiva Yle ei saanut pidettyä hiihdon maailmancupeja vapaasti katsottavilla kanavilla.

Ylestä irtosi tuolloin pollea lausunto koko kansan palvelemisesta.

”Suomalaiset ovat talviurheilukansaa ja yleisö on toivonut Yleltä lisää panostusta hiihtoon ja talvilajeihin. Haluamme, että kiinnostavimmat suuret urheilutapahtumat ovat kaikkien vapaasti katsottavissa.”, Ylen silloinen toimitusjohtaja Lauri Kivinen hehkutti.

Tänään juhlavat puheet muuttuivat paperiksi. Yle ei pystynyt pitämään kansan toivomia kansallislajeja vapailla kanavilla. Kyseessä on täyskatastrofi julkisen palvelun yhtiölle.

Viikonloppujen yleistunnelma muuttuu

Ylen tarjoamaan jättipakettiin kuuluvat tällä hetkellä hiihdon, mäkihypyn, alppihiihdon, yhdistetyn, lumilautailun ja lähes kaikki freestylehiihdon maailmancup-osakilpailut.

Elämme vapaassa maassa, jossa jokaisella on valta hommata hiihtojen katselemista varten laitteet ja maksaa jatkossakin talvilajeista, mutta en usko, että hiihtoja katsotaan vuoden 2021 jälkeen yhtä monessa torpassa kuin tällä hetkellä.

Hiihdot kiinnostavat, mutta eivät niin paljon että sadattuhannet ihmiset olisivat valmiita niistä maksamaan. Omille vähille rahoille voi olla muutakin käyttöä kuin vahdata, miten suomalaisella luistaa suksi jossain Norjassa.

Tuskin yhdenkään suomalaisen elämä on kiinni siitä, näkyvätkö maailmancupin hiihdot Yle-veron hinnalla vai ei, mutta ensi vuosikymmenen viikonloppujen yleistunnelmaa maksukanavakaappaus kiistatta muuttaa huonompaan suuntaan.

Monesta meistä on ollut mukava touhuta talvisia lauantaihommia samalla kun tv:stä on voinut kurkkia, pitääkö Iivon suksi ja missä ajassa Aleksandr Bolshunov rynnii ensimmäiselle väliaikapisteelle. Onneksi sentään MM-kisat näkyvät vapaasti EU:n lainsäädännön ansiosta.

 En usko, että hiihtoja katsotaan vuoden 2021 jälkeen yhtä monessa torpassa kuin tällä hetkellä.

Hiihtojen suosio Suomessa ei ole vain omaa mututuntumaani.

Hiihdon Suomen Cupin miesten 50 km:m (v) kilpailu tavoitti viime viikonloppuna huimat 724 000 katsojaa. Holmenkollenin maailmancup tavoitti muutama viikko sitten 728 000 katsojaa. Lähetykset kuuluivat Ylen suosituimpiin.

Vaikka suuri osa 5,5 miljoonan kansasta ei maailmancupin hiihtoja lukujen perusteella seurannut, määrää ei voi mitenkään väheksyä. Hiihdot leikkaavat yhä suomalaisuuden syvään ytimeen, vaikka osassa maata talven lumet ovatkin jo sulaneet vedeksi ja rännäksi.

 Istutaan saunatakissa ja televisiosta tulee hiihdot.

Napapiirin sankarit on viime vuosien parhaita ja katsotuimpia suomalaisia elokuvia. Dome Karukosken mestariteos kuvaa kotimaista elämänmenoa tavalla, jossa yksityiskohdat ovat kohdallaan.

Jussi Vatasen näyttelemän roolihahmon Jannen hommana on hankkia uusi digiboksi. Hän käy kysymässä boksia vanhemmiltaan Kolarissa ja saapastelee olohuoneeseen.

Siellä istutaan saunatakissa ja televisiosta tulee hiihdot. Voisiko kotimaista lauantain viettoa osuvammin kuvata?