Maksu-tv:n jättiläinen kaappasi hiihdon Yleltä: näkyvätkö MM-kisat yhä ilmaiseksi? Näin vastaa tv-pomo

Julkaistu: , Päivitetty:

Hiihto
Pohjoismainen maksutelevision jättiläinen Nordic Entertainment Group nappasi hiihtolajien mediaoikeudet itselleen kaudesta 2021–2022 lähtien.
Nordic Entertainment Group osti itselleen viiden vuoden mittaisen yksinoikeuden esittää pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupeja. Sopimus kattaa myös hiihdon MM-kilpailut 2023 ja 2025.

Aikaisemmin hiihtolajeja televisioi Suomessa Yleisradio, joka ehtii näyttää vielä Oberstdorfin MM-kisat 2021.

Yle on näyttänyt hiihtokisat vapailla kanavillaan ja kerännyt muhkeita katsojalukuja. Nordic Entertainment Group omistaa Suomessa maksu-tv Viasatin kanavat ja suoratoistopalvelut Viaplayn sekä Viafreen.

Miten hiihdon MM-kisat näkyvät jatkossa Suomessa?

Nordic Entertainment Group Finlandin toimitusjohtaja Mathias Norrback ei tiedä vielä tarkkaa vastausta kysymykseen.

– Tässä vaiheessa en voi valitettavasti kertoa vielä mitään yksityiskohtia. Tämä on meille uusi hankinta. Nyt olemme iloisia siitä ja suunnittelu alkaa tästä. Meillähän on pari vuotta aikaa, Norrback sanoo Ilta-Sanomille.

– Tavoitteemme on tietenkin, että saamme MM-kisat näkyviin mahdollisimman laajalle suomalaisyleisölle mahdollisimman viihdyttävällä ja laadukkaalla tavalla, vähintään samantasoisena kuin tähän mennessä.
EU velvoittaa näyttämään kansallisesti merkittävät urheilutapahtumat vapailla kanavilla. Norrbackin mukaan Nordic Entertainment Group aikoo tietenkin kunnioittaa EU-lainsäädäntöä.

– Tämä ei missään nimessä tarkoita, että kaikki siirtyisi maksumuurin taakse. Tämäkin on asia, joka tarkentuu, kun päästään suunnittelussa eteenpäin, Norrback sanoo.

Eli vielä et osaa sanoa, mistä kanavilta nämä kisat tulevat näkymään ilmaiseksi?

– Suoraan sanottuna, en itsekään tiedä vielä. Tätä ei ole suunniteltu vielä sillä tarkkuudella.

Nordic Entertainment Group osti hiihtolajien mediaoikeudet Suomen lisäksi Ruotsissa ja Norjassa. Myös näissä maissa hiihtoa näytti aiemmin paikallinen yleisradioyhtiö.

Norrback sanoo, että satsaus Pohjoismaihin on vahva viesti Nordic Entertainment Groupilta: se haluaa ottaa ison roolin pohjoismaisten ihmisten suosikkilajeissa. Halvaksi investointi ei tullut.

– Tarkka luku on yrityssalaisuus, mutta kyllä tämä on todella merkittävä investointi, Norrback sanoo.

Kuinka kovan kilpailun kävitte Ylen kanssa hiihtolajien tv-oikeuksista?

– Se on kyllä asia, jota en pysty kommentoimaan. En itse ole ollut näissä neuvotteluissa mukana. Tietysti Suomen näkökulmasta arvioimme kaupallisen potentiaalin. Viime vuosien trendi on ollut, että urheiluoikeuksista käydään yhä kovempaa taistelua. Tämä ei siinä mielessä ollut poikkeus, Norrback vastaa.
Norrback vakuuttaa, että Nordic Entertainment Group tulee investoimaan oikeuksien lisäksi myös tuotantoon.

– Yle on tehnyt hiihtoa hyvällä laatutasolla. Tavoitteenamme on, että laatu ei heikkene, vaan päinvastoin paranee.


Laatu vaati tekijöitä. Nordic Entertainment Group tulee palkkaamaan runsaasti lisää työvoimaa. Norrback ei tosin osaa vielä sanoa tarkkaa nuppilukua.

– Se riippuu paljon setupista, eli paljonko järjestämme studioita ja muuta tämäntyyppistä. Mutta kyllähän tämä tarkoittaa, että tulemme vahvistamaan organisaatiotamme Suomessa aika huomattavastikin. Se on ilman muuta selvä.

– Meillä on aina tavoitteena, että meillä on markkinan parhaat asiantuntijat ja selostajat.

Olette siis kiinnostuneita Ylelle hiihtoa tehneistä selostajista ja asiantuntijoista?

– No, ei mennä asioiden edelle. Katsotaan, millainen tiimi saadaan kasaan, Norrback vastaa.

Juttua päivitetty 11.4.2019 kello 11.37: Lisätty Norrbackin kommentteja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt