Johaugin ”sopupeli” sai suomalaiset tuohtumaan – asiantuntija: ”Norjalaisten ei pitäisi asettaa itseään tällaiseen tilanteeseen”

Julkaistu:

maastohiihto
Norjalaisen TV2:n hiihtoasiantuntija Petter Soleng Skinstad ymmärtää, miksi suomalaisia harmittaa.
Norjan Therese Johaug nappasi maailmancupin kokonaiskilpailun kolmossijan Krista Pärmäkosken nenän edestä osittain Ingvild Flugstad Östbergin avun ansiosta.

Östberg ei pannut juuri kampoihin Johaugille sunnuntain kisan loppusuoralla vaan antoi tämän sivakoida sopuisasti edellä maaliin. Östberg voitti joka tapauksessa maailmancupin kokonaiskilpailun.

Pärmäkoski oli sunnuntain kilpailussa neljäs. Lopulta Johaug otti maailmancupin kokonaiskisan kolmossijan vain kuuden pisteen erolla suomalaiseen.

Kisan jälkeen Johaug kiitteli Östbergiltä saamaansa apua.
Norjalaiskaksikon hiihtely kisan lopussa on kirvoittanut kritiikkiä.

– Kyllä siinä aika selvä sopupeli ilman muuta oli, Suomen maajoukkuehiihtäjä Anssi Pentsinen sanoi Ylellä.

Eivätkä suomalaiset ole suinkaan ainoita, jotka kritisoivat norjalaisia. Esimerkiksi venäläishiihtäjä Natalia Neprajevan valmentaja Juri Borodavko kävi asiasta kuumana.

– Voin sanoa, että tuollaisen tilanteen pitäisi ehdottomasti johtaa Johaugin suorituksen hylkäämiseen. Mutta olen jo todennut, että tuomaristo rankaisee meitä, muttei muita maita, Borodavko sivalsi kisan jälkeen.

Norjan TV2:n hiihtoasiantuntija Petter Soleng Skinstad puolustaa maannaisiaan, mutta lähettää samalla kolumnissaan terävän muistutuksen omilleen. Norjalaiset ovat aina suurennuslasin alla ylivoimansa vuoksi.

– Missään tapauksessa Norjan hiihtäjiä ei tule syyttää mistään tulosmanipuloinnista. Suomalaisten tuohtumus on silti ymmärrettävää. Vaikka reaktio olisikin yliampuva niin se ei tarkoita, että norjalaishiihtäjien pitäisi asettaa itseään tällaiseen tilanteeseen alun alkaenkaan, Skinstad kirjoittaa.

– Halusi sitä tai ei, niin kaikkien Norjan maastohiihdossa on oltava erityisen varovaisia sanomisistaan ja tekemisistään. Se vastuu tulee lajin isoveljen aseman mukana. Tilannetta voi verrata siihen, jos vaikkapa jalkapallovalmentaja istuttaa omaa poikaansa vaihtopenkillä varmuuden vuoksi vähän pidempään kuin tarvitsisi.

Norjassa hiihtoväki ja media ovat ottaneet kauden aikana yhteen. Skinstad toivookin, että arvokisaton vuosi 2020 käytetään suhteiden korjaamiseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt