Uransa lopettava Matti Heikkinen valitsi uransa huippuhetket – ”Toinen on ehkä vähän yllättävämpi”

Julkaistu:

Maastohiihto
Matti Heikkinen hyvästeli kansainväliset kisaympyrät sunnuntaina Kanadassa.
Kanadan Quebecissa päättyi sunnuntaina luku suomalaista hiihtohistoriaa. Maailmanmestari Matti Heikkinen, 35, jätti jäähyväiset maailmancupille 17 vuoden kisataipaleen jälkeen. Joukkuetoverit pitivät huolen siitä, että Heikkinen pääsi jättämään hyvästit riemukkaissa tunnelmissa.

Kun Heikkinen ylitti maaliviivan päätöskisassaan – 15 kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajossa – Suomen maajoukkuemiehet ja -naiset olivat vastassa ja valmiina juhliin.

Vuonna 2002 maailmancupdebyyttinsä tehnyt ”Happo” nousi kollegoidensa käsivarsilta lennokkaasti ilmaan. Päivän teemaväri oli vihreä: Heikkinen sai ylleen vihreän pipon, vihreän vyölaukun ja aurinkolasit.

– Hevosen sanotaan olevan vihreä, jos sillä on vielä mahdollisuus oppia paljon, Heikkinen valotti asusteiden symboliikkaa.

– Hiihdossa olen nyt nähnyt mielestäni riittävästi, mutta muussa elämässä peilistä katsoo mukavasti vihertävä mies. Ainakin näissä tamineissa! puhelimitse Kanadasta tavoitettu hiihtäjä naurahti IS:lle sunnuntaina.


Heikkinen saavutti urallaan muun muassa kolme henkilökohtaista MM-mitalia. Uran kruununa on 15 kilometrin MM-kulta Oslosta 2011. Heikkinen itsekin nostaa tämän saavutuksen uran huippuhetkien joukkoon. Toinen Heikkisen mieleen jäänyt huippuhetki ei ole suurelle yleisölle niin tuttu.

– Toinen on ehkä vähän yllättävämpi. Kesällä 2015 voitin Norjan Blink-festivaaleilla Lysebotn-rullahiihtokilpailussa ylämäkikisan. Tuolloin toiseksi tuli Aleksandr Legkov. Hän on ehkä yksi eläimellisimmistä hiihtäjistä jonka tiedän. Se kisa mittasi pelkästään fyysistä kapasiteettia ja pystyin voittamaan. Siitä on jäänyt hyvä muisto.


Heikkinen ilmoitti uransa päättymisestä maaliskuun alussa Seefeldin MM-kisoissa. Tuolloin hän kertoi päätöksestään tunnekuohun keskellä kyyneleitä nieleskellen. Nyt suurin haikeus oli ehtinyt jo väistyä mielestä.

– Oli hyvä saada asioille päätös, käydä vielä kättelemässä ne ihmiset, jotka ovat olleet mukana koko uran, Heikkinen sanoi.

– Tämä on ollut kaikin puolin hieno jakso omassa elämässäni. Hyviä hetkiä, pettymyksen hetkiä ja kaikkea mitä urheiluun kuuluu.
Kun yksi jakso päättyy, toinen alkaa. Heikkisen urheilu-uran jälkeiseen elämään kuuluu ainakin opintoja. Opiskelupaikka löytyy Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta, jossa Heikkisen pääaineena on markkinointi. Opintojen lisäksi hänen suunnitelmissa on kartoittaa erilaisia työmahdollisuuksia.

Työtä maastohiihdon parissa Heikkinen ei sulje pois. Valmennushommat eivät ainakaan tässä vaiheessa kiinnosta eli mahdollinen pesti liittyisi lajiin muulla tavoin.

– Jonkun pitää aina johtaa laivaa, ja jos se kapteeni kokee, että minun kokemukselle on joskus tilausta, niin totta kai autan aina parhaani mukaan, Heikkinen sanoo.

– Toki urheilija elää uransa aika omaa, hyvin kapeaa polkuaan. Siinä mielessä on ainakin etäisesti hyvä ottaa hetkeksi etäisyyttä huippu-urheiluun.

Heikkisen osalta huippu-urheilijan elo jatkuu vielä pari viikkoa. Hän kilpailee vielä tulevan viikonlopun SM-kisoissa Äänekoskella ja vielä 7.4. Ylitorniolla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt