Tällainen oli Seefeldin MM-kisojen dopingtohtorin laboratorio – kätki likaiset puuhansa salaoven taakse

Julkaistu:

Doping
Hiihdon MM-kisoissa Seefeldissä pidätetyllä saksalaislääkärillä oli salainen dopinglaboratorio Erfurtin laitamilla.
Saksalaislehti Bild kertoo, että dopingtohtori Mark Schmidt pyöritti laittomia puuhiaan autotallissa, joka oli vuokrattu hänen isänsä nimiin.

Schmidt maksoi 28 neliömetrin suuruisesta tilasta 195 euron kuukausivuokraa. Autotalli sijaitsi kolmen kilometrin päässä hänen lääkärinvastaanotostaan.

Vuosikausia urheilijoita doupannut Schmidt oli suojannut laboratorionsa ulkopuolisilta rakentamalla autotallin sisään salaoven, jonka takana hän sai työskennellä turvassa uteliailta katseilta.

Sisällä laboratoriossa Schmidtillä oli kylmälaitteet, joissa hän säilytti urheilijoilta veritankkausta varten otettuja veripusseja 80 pakkasasteessa.
Lisäksi Schmidtillä oli autotallissa runsaasti veridopingiin tarvittavaa muuta aineistoa.

– Teknisesti Schmidtin laitteisto oli korkeatasoista, samanlaisia käytetään veripankeissa. Kylmälaitteet näyttävät olevan kunnossa.

– Hän otti kuitenkin isoja riskejä. Ei monimutkaisia toimenpiteitä saa tehdä autotalleissa. Ne pitää tehdä laboratorioissa, joissa prosessit ovat kunnossa, antidopingasiantuntija Fritz Sörge sanoi Bildille.
Autotallia valvottiin kameralla, jonka kuvamateriaalia poliisi tutkii parhaillaan. Bildin mukaan poliisi myös kuunteli Schmidtin puhelinta. Telekuuntelun avulla viranomaiset saivat runsaasti raskauttavaa todistusaineistoa.

Tapausta tutkivan syyttäjän mukaan viranomaisilla on nyt tieto 21 Schmidtin asiakkaana olleesta urheilijasta. Maastohiihtäjien lisäksi Schmidtin palveluksia ovat käyttäneet ainakin pyöräilijät ja kestävyysjuoksijat.

Kanadalainen maastohiihdon maailmanmestari Alex Harvey kommentoi Seefeldin dopingkäryjä hiljattain CBC-kanavan nettisivuille kirjoittamassaan tekstissä.

Harvey sanoi olevansa vakuuttunut, että hänen kilpakumppaniensa joukossa on yhä dopinghuijareita.

– Itävaltalaishiihtäjä Max Hauke jäi kiinni poliisiratsiassa Seefeldissä kesken verensiirron. Kuvat siitä ilahduttivat minua.

– Tämä voi vaikuttaa pikkumaiselta, mutta Max Hauke ei ole edes hyvä hiihtäjä. Huijaamisestaan huolimatta hän on kaukana parhaista. Hänen kiinnijäämisensä sai minut tajuamaan, että dopingin käyttö saattaa olla yleisempää kuin luulin. Ymmärrän logiikan, jos seitsemäntenä ollut urheilija käyttää dopingia noustakseen toiseksi, Harvey kirjoitti.


Uransa tähän kauteen päättävä Harvey vaati keskusjärjestöjä ja lajiliittoja kovempiin otteisiin dopingia vastaan. Hän myös antoi ymmärtää, että Kansainvälisen hiihtoliiton FISin johdossa kaivataan muutosta.

Sveitsiläinen Gian-Franco Kasper on työskennellyt FISin puheenjohtajana vuodesta 1998. Sitä ennen Kasper toimi järjestön pääsihteerinä lähes 20 vuotta.

– Mitä kauemmin henkilö on tällaisessa asemassa, sitä todennäköisempää on, että hän sortuu korruptioon, Harvey kirjoitti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt