Therese Johaug voitti maailmancupin kisan, vaikka ei ollut nopein – hiihtopomo joutui selittelemään outoa käytäntöä

Julkaistu:

Maastohiihto
Norjan Ingvild Flugstad Östberg hiihti Lillehammerin maailmancupissa nopeammin kuin Therese Johaug, mutta ei saanut täysiä pisteitä suorituksestaan.
Maastohiihdossa yleistyneet minikiertueet ovat johtaneet outoon tilanteeseen hiihtäjien keräämien maailmancupin pisteiden osalta. Joulukuun alussa Lillehammerissa Norjan Ingvild Flugstad Östberg hiihti 10 kilometrin takaa-ajon (p) nopeammin kuin maannaisena Therese Johaug.

Virallisten tuloksien mukaan kolmen lajin minitourin päätösetapin nopein oli Johaug 0,6 sekunnin erolla Flugstad Östbergiin, mutta todellisuudessa jälkimmäinen oli päätösetapilla vikkelämpi.

Täydet sekunnit

Miten tämä on mahdollista? Ovatko norjalaiset kilpailunjärjestäjät ottaneet Tahko Pihkalan aikaan lanseeraaman ”hitaasti kiiruhtamisen taidon” liiankin tosissaan?

Norjalainen Dagbladet on selvittänyt asiaa. Syy löytyy siitä, että päätösetapille lähdettäessä takaa-ajajien ajat pyöristetään lähimpään täyteen sekuntiin. Lillehammerissa Ruotsin Charlotte Kalla johti ennen viimeistä lajia. Johaug oli perässä 2,5 sekuntia, Ebba Andersson 14,3 sekuntia ja Flugstad Östberg 19,8 sekuntia.

Sääntöjen perusteella Johaug starttasi matkaan kaksi sekuntia Kallan jälkeen ja Flugstad Östberg 20 sekuntia ruotsalaisesta. Flugstad Östberg joutui siis lähtemään 18 sekuntia Johaugin jälkeen.

Kun hiihtäjät saapuivat maaliin, Johaug tuuletti voittoa – perässään Andersson 16,8 sekuntia jääneenä ja Flugstad Östberg, joka jäi voittajasta 17,9 sekuntia. Aikaero ei puhuttanut tuolloin, mutta sen merkitys voi olla ratkaiseva, kun maailmancupin kokonaisvoitto ratkaistaan Kanadassa.

Sääntömuutos tulossa

Flugstad Östberg hiihti Lillehammerin päätösetapin 0,1 sekuntia kovempaa kuin Johaug, mutta siitä huolimatta etapin nopeimmalle jaettava 50 pisteen potti meni Johaugille, kun Flugstad Östberg joutui tyytymään kakkosena 46 pisteeseen.

Nuo neljä pistettä voivat olla ratkaisevat, kun Flugstad Östberg ja Venäjän Natalia Neprajeva ratkaisevat maailmancupin kokonaiskilpailun voiton.

Dagbladet on tiedustellut epäkohtaa Kansainvälisen hiihtoliiton maastohiihdon kilpailupäälliköltä Pierre Mignereyltä. Ranskalainen myöntää nykykäytännön aiheuttavan ongelmia silloin, kun aikaerot ovat pieniä.

– Nykysääntöjen mukaan Lillehammerin tulokset olivat oikein, mutta ymmärrämme, että asia aiheuttaa ihmetystä, Mignerey vastasi sähköpostilla norjalaislehdelle.

Mignereyn mukaan FIS aikoo keskustella sääntöjen muuttamisesta siten, että ladulla syntyneitä aikaeroja ei pyöristeltäisi takaa-ajon lähtötilanteessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt