Uutta tietoa MM-Seefeldin dopingvyyhdistä – verensiirtoja tehty myös Suomessa, syyttäjällä tiedot 21 urheilijasta

Julkaistu:

Doping
Dopingverkoston johtohahmo säilytti veripankkia autotallissaan.
Münchenin syyttäjänviraston tutkijat järjestivät keskiviikkona tiedotustilaisuuden, jossa he kertoivat maaliskuun alussa tehdyn ”operaatio suoneniskennän” tuloksista. Kyseinen operaatio suoritettiin Seefeldin MM-hiihdoissa ja samaan aikaan Saksan puolella Erfurtin kaupungissa.

Kohteena oli veridopingiin erikoistunut saksalaislääkäri Mark Schmidt, jonka jäljille viranomaiset pääsivät hiihtäjä itävaltalaishiihtäjä Johannes Dürrin antamien tietojen avulla.

Seefeldin kisoissa poliisi sai kiinni viisi hiihtäjää: virolaiset Karel Tammjärvin ja Andreas Veerpalun, kazakstanilainen Aleksei Poltoranin sekä itävaltalaiset Max Hauken ja Dominik Baldaufin.

Viisikko tunnusti veridopingin käytön, tosin Poltoranin veti sanojaan takaisin myöhemmin. Myös pyöräilijät Georg Preidler ja Stefan Denifil ovat kertoneet kuuluneensa Schmidtin asiakaskuntaan.

Uusi henkilö otettu kiinni

Keskiviikon tilaisuudessa syyttäjä Kai Gräber antoi runsaasti uutta informaatiota. Hän kertoi, että poliisi oli ottanut maanantaina talteen uuden epäillyn ja tehnyt kotietsinnän tämän luona. Siinä yhteydessä poliisi löysi verensiirroissa tarvittavaa välineistöä, mutta myös dopingaineita, kuten kasvuhormonia kertoo Tagesschau.de –sivusto.

Gräberin mukaan kyseisen henkilön toimet vaaransivat urheilijoiden hengen.

– Suoritti verensiirtoja ilman minkäänlaista alan koulutusta, Gräber sanoi.

Hän viittasi amatöörimäiseen puuhasteluun, kun maallikko hääri vaativissa lääketieteellisissä tehtävissä.

– ”Learning by doing” -metodilla, Gräber ilmaisi ja tarkoitti itseoppimista.

Veripankki autotallissa

Tilaisuudessa esiteltiin valokuvia epäillyn lääkärin työ- ja varastotiloista. Ohessa Bild-lehden toimittajan tviitti aiheesta.
Veripankki sijaitsi lääkärin autotallissa, jossa oli pakastin, jossa veriplasmaa pystyi säilyttämään 80 pakkasasteessa. Laitteet hän oli hankkinut 50 000 eurolla kollegaltaan, joka oli aikaisemmin tehnyt verensiirtoja urheilijoille.

Gräberin mukaan epäilty lääkäri on ollut yhteistyöhaluinen ja käynyt kuulustelijoiden kanssa ”relevantteja keskusteluja”.

Verta säilytettiin 500 milligramman pusseissa, joita poliisi löysi pesualtaasta. Verensiirtojen yhteydessä toimittiin syyttäjän mukaan välinpitämättömästi.

– Jotkut urheilijat saivat litran veriannoksen ennen pitkää lentomatkaa, mikä on terveydelle vaarallista, Gräber sanoi Deutsche Wellen mukaan.


Tuntemattomia valmisteita

Lisäksi urheilijat saivat toimia koekaniineina lääkevalmisteille, joiden vaikutuksesta ihmiseen ei ollut riittävästi tietoa. Saamastaan ”hoidosta” urheilijat maksoivat 4 000–12 000 euroa vuodessa.

Toistaiseksi yhdeksän urheilijaa on kertonut olleensa yhteydessä saksalaislääkäriin. Syyttäjän mukaan heillä on tiedot 21 urheilijasta kahdeksasta eri maasta. Mukana on myös naisurheilijoita.

– Urheilijat edustavat viittä eri lajia, joista kolme on talviurheilulajeja, syyttäjä Gräber sanoi STT:n mukaan.

Gräberin mukaan urheilijoiden epäillään osallistuneen ”kolminumeroiseen” määrään verensiirtoja vuodesta 2011.

Verensiirtoja on epäilyjen mukaan tehty ympäri maailman, saksalaislehti Frankfurter Allgemeine Zeitungin mukaan myös Suomessa. Muiksi tapahtumapaikoiksi lehti listaa Saksan, Itävallan, Sveitsin, Etelä-Korean ja Havaijin. Ruotsalaislehti Expressenin mukaan myös Ruotsi kuuluu tähän joukkoon.


Krone Zeitungin mukaan tutkinta jatkuu Saksan ja Itävallan lisäksi parhaillaan Ruotsissa, Sloveniassa ja Pohjois-Italiassa. Viime viikolla jälkimmäinen oli otsikoissa ikävässä valossa, kun 12 kehonrakentajaa otettiin kiinni dopingepäilyjen takia.

Lisäpaljastuksia luvassa

Tutkintaa helpottaa lukuisat sähköpostiviestit, joihin viranomaiset pääsivät käsiksi takavarikoituaan tietokoneita Erfurtin poliisioperaation yhteydessä.

Syyttäjä arveli todisteiden riittävän ”huomattaviin rangaistuksiin”. Lisäksi Gräber arveli, että paljon ehtii vielä tapahtua ennen kuin operaatio suoneniskentä on viety maaliin.

– Meillä on monine käänteineen kiinnostava juttu, jonka viimeistä kappaletta ei ole tosiaankaan kirjoitettu, Gräber sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt