Aleksei Poltoranin perui dopingtunnustuksensa yllättäen – hänen suomalainen ex-suksihuoltajansa kertoo yhteistyöstä

Jari Nieminen toimi Aleksei Poltoraninin huoltotiimissä 2014–2015. Minkälainen mies nyt veridopingin käytöstä epäilty Poltoranin on?

Aleksei Poltoraninia epäillään veridopingin käytöstä. Kazakstanilainen ehti jo myöntää asian, ennen kuin veti tunnustuksensa takaisin.

11.3.2019 14:40

Kun viisi maastohiihtäjää jäi Seefeldin MM-kisoissa dopingratsiaa tehneen Itävallan poliisin haaviin, kiinniotettujen listan isoin nimi oli Kazakstanin Aleksei Poltoranin.

Poltoranin, 31, on kaksinkertainen MM-mitalisti ja urallaan 27 maailmancupin palkintokorokesijaa saavuttanut hiihtotähti.

Poltoraninilla oli kaudella 2014–15 tiimissään suomalainen suksihuoltaja, nyt Suomen maajoukkueen huoltotiimissä vaikuttava Jari Nieminen. Hänelle jäi tuolta ajalta Poltoraninista pelkästään positiivinen kuva.

Huollon näkökulmasta kazakstanilainen oli ihanteellinen hiihtäjä. Suomalaishuoltajan ja kazakstanilaisurheilijan välillä oli kielimuuri, mutta suksia koskevat viestit tulivat niin positiivisessa kuin negatiivisessa perille.

– Erittäin sympaattinen ja lämmin kaveri, iloinen ja tervehti aina. Hän antoi suksitoiminnoista oikeaa palautetta jos epäonnistui, ja onnistuessaan osasi helkutin hyvin huomioida ja kiittää, Nieminen kuvailee Poltoraninia.

– Ei jäänyt missään vaiheessa hänestä mitään pahaa sanottavaa, Nieminen alleviivaa.

Suksihuoltaja Jari Nieminen kuvattuna Lahden MM-kisoissa 2017.

Poltoranin myönsi Seefeldissä pidetyissä kuulusteluissa veridopingin käytön. Skandaali ei kuitenkaan hänen osaltaan päättynyt siihen. Muutamia päiviä MM-kisojen päättymisen jälkeen Poltoranin nimittäin veti tunnustuksensa takaisin.

Hiihtäjän mukaan hän myönsi veritankkauksen Itävallan poliisille vain päästäkseen pois karuista pidätystiloista.

– Olin erillisessä huoneessa kylmässä kellarissa. Siellä oli vähimmäismäärä mukavuuksia. Siinä hetkessä ajattelin tekeväni mitä tahansa, jotta pääsisin vapauteen ja takaisin perheeni luo, urheilija selitti.

Poltoranin kertoi kazakstanilaisen Bnews.kz-sivuston mukaan harkinneensa kiellettyjä keinoja, mutta ei koskaan päätynyt tekemään niitä.

Nieminen ei ota kantaa Poltoraninia kohtaan esitettyihin dopingsyytöksiin ja urheilijan lennossa muuttuneisiin kommentteihin.

– Jos olisi itse samassa tilanteessa jossain putkassa, kai sitä tekisi kaikkensa jotta pääsisi sieltä pois. Mutta ei kannata spekuloida sen kanssa, onko hän puhunut totta vai ei. En tuomitse ketään ennen kuin on faktat ja näytöt, Nieminen sanoo.

Aleksei Poltoranin on saavuttanut urallaan muun muassa kaksi MM-pronssia vuonna 2013.

Nieminen päätyi Poltoraninin huoltojoukkoihin tämän virolaisvalmentajan Mati Alaverin pyytämänä. Yhteistyö kesti vain yhden kauden ajan, sillä Nieminen palasi sittemmin Suomen maajoukkueen huoltoryhmään.

– Ei erottu pahassa. Päinvastoin, he ja Alekseikin olisivat halunneet että jatkan. Meillä ei ole ollut Aleksein kanssa koskaan minkäännäköistä kaunaa. On morjestettu tälläkin kaudella, kun on nähty maailmancupissa, Nieminen kertoo.

Mati Alaver on yksi niistä nimistä, jotka on nostettu dopingskandaalin keskiöön. Saksalaisen tv-kanavan ARD:n toimittaja Hajo Seppeltin tietojen mukaan virolainen olisi yksi vyyhdin avainhahmoista.

Myös dopingratsioissa kiinni jäänyt virolaishiihtäjä Karel Tammjärv on antanut ymmärtää, että Alaver olisi ollut tietoinen tapahtumista.

Seefeldin dopingratsiassa jäi kiinni kaksi virolaista hiihtäjää, Tammjärv ja Andreas Veerpalu.

Nieminen ei yhteistyökauden aikana koskaan törmännyt mihinkään dopingiin liittyvään, ei Poltoraninin eikä myöskään Alaverin osalta. Huoltomiehenä hän keskittyi työhönsä eli suksiin.

– Mistä sitä tietää, onko ollut jotain mun aikana. Sitähän ei kukaan tiedä. Ainakin sillä kaudella, jolloin minä olin sen ryhmän kanssa, kaikki toimi minun näkökulmastani aivan loistavasti, Nieminen sanoo.

– Huoltomiehet tekevät omaa työtään ja haluavat, että sukset toimivat. Muut tekevät muut asiat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?