Dopingpaljastajan uusi väite – peitenimeä ”kenraali” käyttänyt hiihtovalmentaja on skandaalin avainhahmo

Tutkiva toimittaja Hajo Seppelt on jatkanut paljastuksiaan hiihdon MM-kisoihin kytkeytyvästä dopingskandaalista.

Virolainen hiihtovalmentaja Mati Alaver on yhdistetty Seefeldin MM-kisojen aikana tehtyihin dopingratsioihin.

11.3.2019 11:29

Saksalaisen tv-kanavan ARD:n toimittaja Hajo Seppelt kertoi ensimmäisenä julkisuuteen Seefeldin MM-kisojen yhteydessä tehdyistä dopingratsioista 27. helmikuuta.

Ratsioissa otettiin kiinni viisi MM-kisoihin ilmoittautunutta hiihtäjää. Samana päivänä poliisi teki iskun myös Saksan Erfurtissa, jossa kiinni otettiin muiden muassa dopingvyyhdin taustahahmoksi väitetty saksalaislääkäri Mark Schmidt.

Seefeldissä kiinni otetut hiihtäjät olivat virolaiset Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu, Kazakstanin Aleksei Poltoranin sekä itävaltalaiset Max Hauke ja Dominik Baldauf. Kaikki hiihtäjät tunnustivat veridopingin Itävallan poliisille, jonka jälkeen heidät vapautettiin.

Pari päivää dopingratsioiden jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Tammjärv kertoi, että hän on käyttänyt veridopingia vuodesta 2016 lähtien. Samalla Tammjärv antoi ymmärtää, että myös Viron maajoukkuevalmentaja Mati Alaver on ollut tietoinen tapahtumista.

– Aloitetaan alusta: Kävin keskustelun Mati Alaverin kanssa. Hän sanoi minulle, että hänellä on kontakti, jos haluan hiihtää nopeammin. Hän oli lääkäri Saksasta. Päätin, että kyllä, haluan aloittaa veridouppauksen, Tammjärv kertoi delfi.ee-sivuston mukaan.

Saksalaislääkärillä Tammjärv tarkoittaa kiinni otettua Mark Schmidtiä.

Nyt ARD:n Hajo Seppelt on paljastanut uuden väitteen valmentaja Mati Alaverin osuudesta dopingvyyhdissä. Poliisi on Seppeltin mukaan tutkinut Alaverin osuutta Erfurtin dopingvyyhdissä ARD:n tietojen pohjalta.

– Epäily: oli avainhahmo. Toisin sanoen: oli mahdollisesti ”kenraali” – tämä oli sisäinen koodinimi yhdelle toiminnan pääarkkitehdeistä, Seppelt kirjoitti Twitterissä.

Seefeldin kiinniottojen yhteydessä veridopingin tunnustanut Aleksei Poltoranin perui tunnustuksensa lauantaina. Kazakstanilainen ei käyttänytkään sanojensa mukaan mitään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?