Venäjän hiihtotähden Sergei Ustjugovin piti palata kultakantaan MM-kisoissa – toisin kävi: ”Hän ei ole sitä, mitä esittää” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Venäjän hiihtotähden Sergei Ustjugovin piti palata kultakantaan MM-kisoissa – toisin kävi: ”Hän ei ole sitä, mitä esittää”

Sergei Ustjugov ei saanut toivomaansa kultaista paluuta arvokisoihin.

Sergei Ustjugov (oik.) herätti MM-kisojen alussa hämmennystä menettämällä malttinsa Norjan supertähden Johannes Hösflot Kläbon toiminnasta.­

11.3.2019 7:09

Venäjän hiihtomaajoukkueen johtohahmoihin kuuluvan Sergei Ustjugovin odotukset olivat korkealla ennen Seefeldin MM-kisoja.

26-vuotias tähti uhkui näyttöhaluja vaikean viime kauden jälkeen. Viime helmikuussa Ustjugovia kiellettiin osallistumasta dopingepäilyjen vuoksi Etelä-Korean olympialaisiin.

Valmistautuminen kuluvaan kauteen otti takapakkia lokakuussa, kun Ustjugov kaatui rullasuksilla ja mursi peukalonsa. Kuntoutusjakso ei kuitenkaan muuttanut kauden päätavoitetta: paluuta maailman huipulle Seefeldissä.

Ustjugovia pidettiin useammalla MM-matkalla vahvana mitaliehdokkaana. Venäläishiihtäjä itse sanoi MM-kisojen olevan itselleen olympialaisiakin tärkeämpi tapahtuma.

Keskittyminen oli niin täydellistä, että Ustjugov kieltäytyi vastoin Kansainvälisen hiihtoliiton FISin toiveita puhumasta medialle ennen MM-koitosta.

Seefeldin MM-viikoista ei tullut toivottua juhlaa.

Avauskilpailussa Ustjugov jäi menestyksen sijaan mieleen yhteenotostaan Norjan supertähden Johannes Hösflot Kläbon kanssa. Kläbon toimintaan ladulla turhautunut Ustjugov kävi tönimässä norjalaista sprinttikilpailun jälkeen, ja skandaali oli valmis.

Venäläistähti suhtautui tapaukseen sittemmin naureskellen ja vakuutti, ettei pikku kähinällä ollut merkitystä. Venäjän hiihtoliiton puheenjohtajan Jelena Välben mukaan se ei ollut kuitenkaan koko totuus.

– Ensimmäisen kisapäivän välikohtaus vaikutti häneen, vaikka hän väitti muuta. Hän ei ole sitä, mitä esittää. Hänellä näyttää olevan kova kuori, mutta hänet tuntevat tietävät, ettei asia ole niin, Välbe kertoi Ilta-Sanomille.

Miesten MM-sprintin välierä Seefeldissä oli värikäs ja tapahtumia täynnä...­

...minkä jälkeen Ustjugovilla paloi pinna. Venäläinen diskattiin, Johannes Hösflot Kläbo viiletti sittemmin finaalissa MM-kultaan.­

Ustjugovin suoritus MM-sprintissä päättyi hylkäykseen. MM-tuomisina olivat lopulta yhdistelmäkisan yhdeksäs sija ja viestihopea.

Välben mukaan kausi on ollut Ustjugoville henkisesti erittäin raskas. Venäläishiihtäjä ei ole päässyt yli olympiapannastaan, josta riittää yhä puhetta julkisuudessa.

– Toimittajat kysyvät koko ajan yhtä ja samaa. Me emme oikeasti tiedä, miksei häntä päästetty olympialaisiin. Seefeldin kisojen lehdistötilaisuudessa tuli tunne, että toimittajat tietävät meitä enemmän. Sanoin, että jos kerta näin on, vastatkaa itse siihen kysymykseen. Se kiinnostaa meitäkin, Välbe sanoi.

Muutenkin mediaa välttelevästä hiihtäjästä on tullut viime vuosien tapahtumien jälkeen entistä varovaisempi. Ustjugov suostuu haastatteluihin äärimmäisen harvoin, yleensä vain ”pakon” edessä MM-kisojen kaltaisessa jättitapahtumassa.

Vatsakipuja MM-viestissä

Henkiset paineet eivät ole ainoa selitys sille, etteivät odotukset täyttyneet.

Ustjugov myönsi itsekin, ettei hän tullut MM-laduille ihanteellisessa kunnossa. Sen lisäksi miesten viestissä iskivät kovat vatsakivut. Ustjugov kertoi tunteneensa hiihdon aikana ja sen jälkeen vihlovia kipuja vatsan alueella.

Sergei Ustjugov ei päässyt MM-kisoissa haluamaansa kuntoon.­

– Kivut kestivät useita päiviä, joten Sergei meni Venäjällä verikokeisiin varmistaakseen, että kaikki on kunnossa. Nyt näyttää, että kyseessä oli joku virustauti, Välbe kertoi.

Välbe kokee, ettei Ustjugovin ja hänen valmennusryhmänsä valmistautuminen MM-kisoihin mennyt nappiin. Vuoden 2017 maailmanmestari kuuluu Venäjän maajoukkueen päävalmentajan Markus Cramerin ryhmään.

– Minulla on kysymyksiä jokaiselle valmentajalle. Valmennuskokoonpanomme ei kuitenkaan muutu, koska virheettömiä ovat vain ne, jotka eivät tee koskaan mitään, Välbe linjasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?