Harri Kirvesniemi on yllättynyt Krista Pärmäkosken suorituksista – ”Selkeästi heikompaa”

Julkaistu:

maastohiihto
Harri Kirvesniemi perkaa Holmenkollenin sunnuntain kisan annin.
Krista Pärmäkoski oli sunnuntaina Holmenkollenin perinteisen hiihtotavan 30 kilometrin kilpailun paras suomalainen sijoituttuaan seitsemänneksi.

Yhteislähtökisan voitti ylivoimaisesti Norjan Therese Johaug, jonka aikaero kakkoseksi tulleeseen Natalia Neprjajevaan oli 1.45,9. Kolmas oli Ebba Andersson (+1.49,9).

Pärmäkoski jäi palkintopallipaikasta yli kaksi minuuttia (+3.51,2 kärkeen).

– Ensimmäisenä tulee mieleen, että Kristan kohdalla palkintosijoitukset ovat aika tiukassa. Ne eivät ole edes kovin lähellä tällä hetkellä. Yllättävän selkeästi ovat Neprjajeva, Andersson ja (Ingvild) Flugstad Östberg olleet vuodenvaihteen jälkeen häntä edellä, sanoo IS:n hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi.

Pärmäkosken kauden saldo on kolme palkintopallisijaa.

– Podiumille pääsy ei tunnu onnistuvan, ei sitten millään.

Pärmäkoski kiitteli Ylen tv-haastattelussa toisen suksiparinsa pidon olleen parempi, mutta lisäsi ”ettei ensimmäinenkään ollut katastrofi”.

Kirvesniemi arvioi, että tappio ei johtunut välineistä.

– Joissain kohdissa Krista taisi vähän ottaa haarakäyntiä enemmän kuin monet muut. Ei kuitenkaan näyttänyt, että sillä suksella olisi ollut hirveän hankala hiihtää.


Kirvesniemi arvioi, että Pärmäkoski ei ole kauden aikana päässyt parhaaseen mahdolliseen kilpailukuntoon.

– Perustekijät ovat varmaan ihan hyvässä kunnossa, mutta hän ei ole oikein saanut koko kapasiteettiaan siirrettyä kisoihin samalla tavalla kuin kahtena edellisvuonna.

– Todennäköisesti ainakin jossain määrin kyse on harjoituksellisesta tekijästä. Pienistä marginaaleistahan tässä kuitenkin puhutaan. Jos kilometrivauhti olisi sekunnin parempaa, niin varmaan olisi tullut monta palkintopallisijaa, Kirvesniemi muistuttaa.

Pärmäkosken kausi on joka tapauksessa ollut ennakko-odotuksiin nähden pettymys.

– Jotenkin sellainen suorituskykyisyys on tänä vuonna ollut selkeästi heikompaa kuin viime vuosina.

Viime kaudella Pärmäkoski saavutti maailmancupissa seitsemän palkintosijaa, joista kolme oli voittoja. Lisäksi hän voitti Pyeongchangissa kolme olympiamitalia, hopean ja kaksi pronssia.

Kerttu Niskanen oli Holmenkollenin kisassa 11:s (+4.44,9), Laura Mononen 12:s (+4.53,2), Anne Kyllönen 15:s (+5.21,5) ja Johanna Matintalo 28:s (+7.10,7). Susanna Saapunki keskeytti.

– Ilahduttavaa tasollisesti oli se, että kuitenkin neljä naista oli 15 parhaan joukossa, vaikka aikaerot olivatkin aika suuria, Kirvesniemi kehaisi.

Hän peilasi Suomen muiden naisten tasoa myös Pärmäkoskeen.

– He häviävät Kristalle selkeästi vähemmän kuin jossain vaiheessa aiemmin. Sekin kertoo, ettei Kristan vire ole ihan parhaimmillaan. Muu porukka ei mielestäni ole kuitenkaan mennyt niin valtavasti eteenpäin, vaikka parempia tuloksia tuleekin sijoituksellisesti, Kirvesniemi sanoo.

Hän kuitenkin lisää perään, että esimerkiksi Mononen on pääsemässä pikkuhiljaa omalle tasolleen. Myös Kyllönen ja Niskanen ovat petranneet.

– Mukavia uutisia nämä ovat. Mennään ihan eri malliin kuin aiemmin, kun muut eivät meinanneet mahtua 20 parhaan joukkoon.


Entä sitten ne palkintosijat? Sellaista ei tullut edes Holmenkollenilta, joka on ollut suomalaisille perinteisesti menestyksekäs paikka.

Voidaanko sellaista enää edes odottaa tällä kaudella? Pärmäkosken kolmen palkintosijan lisäksi suomalaisista podiumille on noussut vain Niskanen, joka voitti Italian Cognessa. Niskanen oli ykkönen ennen MM-kisoja, kun moni kärkihiihtäjä oli poissa. Suoritus oli silti kiistatta vahva.

– Maailmancupin finaalikisat (Quebecissä) ovat totta kai aina omantyyppisensä, ja siellä mennään hyvinkin normaalista poikkeavissa maastoissa. Meininki on muutenkin erilaista. En kuitenkaan usko, että se ratkaisevasti tulisi auttamaan suomalaisia, Kirvesniemi pohtii palkintomahdollisuuksia.

Ennen Quebecin finaaliviikonloppua (22.-24.3.) hiihdetään vielä Norjan Drammenissa 12.3. (sprintti perinteisellä) ja Ruotsin Falunissa 16.-17.3. (sprintti ja 10 km vapaalla).

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt