Iivo Niskasen kisasta täyskatastrofi – Harri Kirvesniemi laittaa suksiongelmat huollon piikkiin: ”Sarjassamme paha moka” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Iivo Niskasen kisasta täyskatastrofi – Harri Kirvesniemi laittaa suksiongelmat huollon piikkiin: ”Sarjassamme paha moka”

Iivo Niskanen (toinen vas.) oli reiluun 30 kilometriin asti kärkijoukossa. Sitten hän vaihtoi suksia toisen kerran.

Iivo Niskanen (toinen vas.) oli reiluun 30 kilometriin asti kärkijoukossa. Sitten hän vaihtoi suksia toisen kerran.

Julkaistu: 9.3.2019 15:32

Iivo Niskasen unelma Holmenkollenin 50 kilometrin voitosta kariutui suksienvaihtoon.

Iivo Niskanen joutui pettymään rajusti, kun legendaarisella Holmenkollenilla käytiin lauantaina maailmancupin 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailu.

Ennakkosuosikkeihin lukeutunut Niskanen, 27, oli mukana kisan voittotaistelussa vielä reilun 30 kilometrin kohdalla, mutta hänen kilpailunsa meni piloille toisen suksienvaihdon jälkeen.

Suomalainen sai alleen sukset, joiden pidossa oli pahoja puutteita. Niskanen putosi nopeasti kauas kärjestä.

Niskanen taisteli maaliin lopulta sijalla 32, yli neljä minuuttia kisan voittaneesta Venäjän Aleksandr Bolshunovista jääneenä.

Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi seurasi Niskasen suksiongelmia ihmeissään.

– Kyllä aika ihmeissäni olen. Miten viimeiseen suksienvaihtoon tulee sellainen suksi, joka ei ole kilpailukykyinen? Eihän sillä pystynyt kerta kaikkiaan hiihtämään, Kirvesniemi hämmästelee.

– Jostain tuli kommenttia, että suksen pitoa olisi fiksattu. Ei se kyllä kohdilleen sattunut.

IS:n hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi hämmästelee Iivo Niskasen suksiongelmia Holmenkollenilla.

IS:n hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi hämmästelee Iivo Niskasen suksiongelmia Holmenkollenilla.

Miesten 50 kilometrin kisassa suksia on mahdollista vaihtaa kaksi kertaa. Kirvesniemen mukaan vaihdot menevät tavallisesti niin, että kilpailu aloitetaan yhdellä suksiparilla, sitten vaihdetaan toiseen. Toisessa vaihdossa vaihdetaan ensimmäinen pari takaisin.

– Täältä on mahdotonta sanoa, muuttuiko keli paljon kilpailun aikana, mutta ainakin näytti, ettei se olisi valtavasti muuttunut. Siinä mielessä kun on jo noin pitkälti kilpailua käyty ja on ollut samat sukset käytössäkin ja saadaan se suksi toimimaan selvästi huonommin kuin mitä se alun perin oli... Kyllähän se on melko selvästi huollon piikkiin menevä moka, Kirvesniemi linjaa.

Suomen suksihuollon mahdolliset virheet olivat iso puheenaihe myös viikko sitten päättyneissä Seefeldin MM-kisoissa, kun moni suomalaishiihtäjä valitteli suksiongelmia.

Kirvesniemen mukaan Seefeldin ongelmat olivat ”monisäikeisiä”, eikä kaikki virheet menneet täysin huoltoryhmän piikkiin. Myös haastavilla keliolosuhteilla oli vaikutuksensa.

Holmenkollenin tapahtumat Kirvesniemi laittoi huollon syyksi.

– Tämä oli sarjassamme paha moka. Todella harmittava moka, koska ei siinä urheilijalla ole mitään jakoa näyttää kuntoaan.

Holmenkollenin 50 kilometriä oli venäläisten juhlaa: kisan voitti Aleksandr Bolshunov (kesk.), toinen oli Maksim Vylegzhanin (vas.) ja kolmas Andrei Larkov. Suomalaisia ei kolmenkympin joukkoon mahtunut.

Holmenkollenin 50 kilometriä oli venäläisten juhlaa: kisan voitti Aleksandr Bolshunov (kesk.), toinen oli Maksim Vylegzhanin (vas.) ja kolmas Andrei Larkov. Suomalaisia ei kolmenkympin joukkoon mahtunut.

Niskanen putosi toisen suksien vaihdon jälkeen pikaisesti pois kärkijoukosta.

– Suksienvaihdon jälkeen lähdetään nousuosuudelle. Se on kun autolla yrittäisi ajaa jäistä tietä, ja toisella on nastarenkaat ja toisella kesärenkaat. Siinä ei ole mitään mahdollisuutta kestää perässä, vaikka olisi kuinka kova hiihtäjä. Iivo yritti väkisin rimpuilla mukana, mutta se on valitettavan tuhoon tuomittu lopputulos, Kirvesniemi toteaa.

Pitäisikö Suomen huollossa tapahtua muutoksia?

– Kyllä siellä on paljon osaamista, mutta ehkä toimintatapojen tarkistusta ja varmennusta olisi saatava. Ainakaan tämän tyyppisiä virheitä ei saisi sattua, Kirvesniemi vastaa.

Tuloksia

Maastohiihdon maailmancup, Oslo:

Miesten yhteislähtökisa, 50 km (p): 1) Aleksandr Bolshunov Venäjä 2.23.49,8, 2) Maksim Vilegzhanin Venäjä 1,0 sekuntia jäljessä, 3) Andrei Larkov Venäjä +1,6, 4) Ilja Semikov Venäjä +2,0, 5) Alex Harvey Kanada +4,6, 6) Martin Johnsrud Sundby Norja +7,7, 7) Simen Hegstad Krueger Norja +11,2, 8) Mikael Gunnulfsen Norja +16,0, 9) Sjur Roethe Norja +20,5, 10) Aleksei Shervotkin Venäjä +24,7...32) Iivo Niskanen Suomi +4.01,9...35) Markus Vuorela Suomi +4.59,1...41) Anssi Pentsinen Suomi +11.04,9.

Tuoreimmat osastosta