Yllätyskäänne! MM-Seefeldissä kiinni otettu kazakstanilaistähti perui tunnustuksensa veridopingista – ”Ajattelin tekeväni mitä tahansa”

Aleksei Poltoranin ei käyttänytkään sanojensa mukaan mitään.

MM-mitalisti Aleksei Poltoranin kertoi traumatisoituneensa poliisin dopingratsiasta.

9.3.2019 12:29

Kaksinkertainen MM-mitalisti Aleksei Poltoranin joutui Seefeldin MM-kisoissa dopingratsiaa tehneen poliisin haaviin.

31-vuotias kazakstanilainen oli yksi viidestä hiihtäjästä, jotka Itävallan poliisi otti kiinni epäiltyinä veritankkauksesta. Poltoraninin valmentaja kertoi, että poliisi vei urheilijan tämän hotellihuoneesta juuri ennen miesten 15 kilometrin (p) kilpailua.

Sittemmin kaikki kiinni otetut hiihtäjät eli Poltoranin, virolaiset Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv sekä itävaltalaiset Dominik Baldauf ja Max Hauke tunnustivat veridopingin käytön. Heistä Hauke oli jäänyt kiinni neula suonessaan.

Seefeldin dopingpommin jälkeen myös liuta muita hiihtäjiä ja urheilijoita on kertonut turvautuneensa veritankkaukseen ja avannut syitä dopingin käyttöön.

Saaga sai uuden käänteen pari päivää sitten, kun Poltoranin vetikin tunnustuksensa takaisin.

Hiihtäjä sanoi kazakstanilaisen Bnews.kz-sivuston haastattelussa, ettei ole tehnyt mitään väärää. Poltoraninin mukaan hän myönsi veritankkauksen Itävallan poliisille päästäkseen pois karuista pidätystiloista.

– Olin erillisessä huoneessa kylmässä kellarissa. Siellä oli vähimmäismäärä mukavuuksia. Siinä hetkessä ajattelin tekeväni mitä tahansa, jotta pääsisin vapauteen ja takaisin perheeni luo, urheilija selitti.

Poltoraninin mukaan hän yrittää päästä parhaillaan yli ”sellissä saadusta henkisestä traumasta”. Hiihtäjä aikoi puhdistaa skandaalissa tahriintuneen maineensa.

– Kaikki testit, joita minulle on tehty, osoittavat, etten ole käyttänyt kiellettyjä aineita. Harkitsin kiellettyä keinoa, mutten käyttänyt sitä. Minut pysäytettiin ajoissa. Kadun ajatuksiani ja pyydän anteeksi.

Aleksei Poltoranin on saavuttanut urallaan muun muassa kaksi MM-pronssia vuonna 2013.

Epäilyt Poltoraninin ympärillä eivät ole kuitenkaan hälvenneet. Kazakstanilainen oli kevääseen 2018 virolaisvalmentajan Mati Alaverin opissa. Alaverin nimi nousi esiin Seefeldin dopingskandaalin yhteydessä, kun valmentaja myönsi ohjanneensa suojattejaan saksalaisen dopinglääkärin Mark Schmidtin vastaanotolle.

Schmidt on tehnyt tietojen mukaan verenvaihtoja kymmenille urheilijoille.

Pyeongchangin olympialaisten jälkeen Alaver lopetti työt Kazakstanin maajoukkueessa, mutta Poltoranin jatkoi harjoittelua luotsin ohjelmilla.

Kazakstanilainen aloitti sittemmin yhteistyön takavuosien hiihtotähden Andrus Veerpalun kanssa ja on treenannut aika ajoin Virossa. Andrus Veerpalun poika Andreas Veerpalu myönsi Seefeldin MM-kisojen aikana käyttäneensä veridopingia.

Poltoraniniin kohdistuvat dopingsyytökset ovat aiheuttaneet Kazakstanissa ison kohun. Kokenut hiihtäjä on lajissaan maansa ehdoton ykköstähti.

Kazakstanin hiihtourheilu on muutenkin kriisissä, sillä joukko maan ampumahiihtäjiä – joukossa Poltoraninin vaimo Olga Poltoranina – on toistaiseksi kilpailukiellossa epäiltyinä kiellettyjen aineiden käytöstä.

Täsmennetty kello 16.55 Poltoraninin viimeistä sitaattia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?