Iivo Niskasella loistosauma himoitsemaansa voittoon – päättyykö 19 vuoden suomalaispiina Holmenkollenin kuninkuusmatkalla?

Julkaistu:

Maastohiihto
Seefeldin MM-kisojen päättymisestä ei ole ehtinyt kulua edes viikkoa, kun maailmancup jatkuu jo täydellä höyryllä. Paikkana ei ole enempää eikä vähempää kuin legendaarinen Oslon Holmenkollen.
Lauantaina Kollenilla sivakoidaan perinteisellä hiihtotavalla miesten 50 kilometriä ja sunnuntaina naisten 30 kilometriä. Molemmat kilvat suksitaan yhteislähtöinä.

Suomen viikonlopun ykköstoivo on Iivo Niskanen, joka jätti viime sunnuntain MM-viiskymppisen väliin juuri Holmenkollenin takia.

– Arvokisakullat on. Jos joskus haluan jonkun yksittäisen kisan vielä voittaa, se on Kollen, Niskanen sanoi Seefeldissä.

Holmenkollenin voitto on toden totta hiihtomaailman himoituin yksittäinen osakilpailuvoitto. Sen tietää myös miesten kisan edellinen (2000) suomalaisvoittaja, Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi.

– Jo 70-luvulla puhuttiin kolmesta suuresta: Salpausselästä, Falunista ja Holmenkollenista. Kaikkein arvostetuin oli kuitenkin jo silloin Holmenkollenin viiskymppinen, Kirvesniemi kertoo.

– Tämä on ollut iät ja ajat yksittäisten osakilpailujen selvä ykkönen olympialaisten ja MM-kisojen jälkeen.


Niskanen on sijoittunut Kollenilla parhaimmillaan toiseksi vuonna 2017. Nyt hänen janoamaansa voittoon avautuu loistotilaisuus.

Niskanen osoitti MM-kisoissa olevansa huippukunnossa. Yksi pronssi Seefeldistä kasvatti takuuvarmasti pohjoissavolaisen nälkää.

– Iivo kuuluu suurimpiin voittajasuosikkeihin. Iso osa kilpakumppaneista hiihti 50 kilometrin kisan vain kuusi päivää aiemmin Seefeldissä. Kaiken järjen mukaan se on Iivolle selvä etu, Kirvesniemi totesi.

– Olisihan se jo korkea aika päivittää tilastoa, Kirvesniemi naurahtaa viitaten 19 vuoden takaiseen edelliseen suomalaisvoittoonsa.

Kerttu Niskanen uhkuu näytönhaluja

Naisten 30 kilometriä on vuorossa sunnuntaina. Siinä suomalaismenestystä voidaan odottaa paitsi Krista Pärmäkoskelta myös karvaasti MM-kisoissa pettyneeltä Kerttu Niskaselta.

Huippukuntoon MM-kisojen alla virittäytynyt Niskanen sairastui kohtalokkaasti eikä päässyt lähtöviivalle Seefeldissä kuin kerran. Nyt hänellä on takuuvarmasti valtavasti näytönhaluja.

– En pitäisi mahdottomana, että Kerttu olisi siinä Therese Johaugin ja mahdollisesti Ebba Anderssonin takana Kristan ja muiden kanssa samassa taistelussa.

Kerttu Niskanen on päässyt keskittymään Holmenkollenille huomattavasti muita pidempään. Henkinen lataus saattaa olla Kirvesniemen mukaan arvossa arvaamattomassa MM-kisojen jälkeen.

– Yleensä seuraava viikonvaihde kauden päätapahtuman jälkeen on henkisesti kaikista haastavin.

– Jos Kerttu pääsee sille tasolle, jolla oli ennen MM-kisoja, hän taistelee ainakin top 6 -sijoituksesta – jopa palkintokorokepaikasta, Kirvesniemi sanoo.


Kerttu Niskanen on noussut Holmenkollenilla palkintokorokkeelle kahdesti urallaan (2014 ja 2017), Pärmäkoski kerran (2017).

Miehissä Suomea edustavat Oslossa Iivo Niskanen, Anssi Pentsinen ja Markus Vuorela, naisissa Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen, Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Susanna Saapunki ja Laura Mononen.

M 50 km (p)
TV2 La klo 10.55

N 30 km (p)
TV2 Su klo 12.40

Holmenkollenin suomalaisvoittajat

Miehet, 50 km
1922 Anton Collin
1928 Martti Lappalainen
1934 Kalle Heikkinen
1938 Pekka Niemi
1952 Veikko Hakulinen (olympialaiset)
1953 Veikko Hakulinen
1955 Veikko Hakulinen
1956 Arvo Viitanen
1957 Eero Kolehmainen
1964 Arto Tiainen
1965 Arto Tiainen
1973 Juha Mieto
1978 Matti Pitkänen
1983 Asko Autio
2000 Harri Kirvesniemi

Vuonna 2009 Holmenkollenin 50 kilometrin kisa siirrettiin stadionremontin takia Trondheimiin. Tuolloin voittoon hiihti Sami Jauhojärvi.

Naiset, 30 km
1988 Marjo Matikainen
2007 Aino-Kaisa Saarinen

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt