Hiihtäjien käytös puhutti MM-kisoissa – lajipomo selittää kommenttejaan Suomen naisista: ”Ymmärrän heitäkin, joiden mielestä tämä on sovinismia”

Julkaistu:

Maastohiihto
Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala sanoo havainneensa selviä käyttäytymiseroja mies- ja naishiihtäjien välillä.
Suomen hiihtomaajoukkueen ympärillä on kuohunut pettymykseen päättyneiden Seefeldin MM-kisojen jälkeen.

Osa Suomen naishiihtäjistä pettyi MM-laduilla suksikalustoonsa ja puhui aiheesta medialle. Toiminta ei miellyttänyt huoltojoukkoja, sillä joukkueen käytöskoodin mukaisesti urheilijoiden olisi pitänyt keskustella valmennuksen ja huollon kanssa ennen asian ruotimista julkisuudessa.

Sittemmin keskusteluun nousi myös tiettyjen naishiihtäjien käytös huoltorekalla. Joukkueen jäsenten mukaan jotkut naisurheilijat olivat jättäneet tervehtimättä suksihuoltajia ja suhtautuneet heihin välinpitämättömästi.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala otti osaltaan aiheeseen kantaa pohtimalla Iltalehden haastattelussa miesten ja naisten välisiä eroja.

– En allekirjoita, että naishiihtäjät ovat prinsessoja. Miehet pystyvät kisan jälkeen faktapohjaiseen analyysiin, mutta faktat ja analyysi eivät mahdu kaikkien naisten aivolohkoon kisan jälkeen. Naiset tarvitsevat aikaa tunnetilan purkuun, Kulmala sanoi IL:lle.

Ilta-Sanomat soitti hiihtojohtajalle ja pyysi tätä täsmentämään sanojaan.

– Joo, huomasin, että se tilanne oli kuvattu aika värikkäästi. En liittänyt mielipidettäni Seefeldin tapahtumiin, vaan puhuin yleisellä tasolla, Kulmala sanoo.

Kulmalan mukaan erot eri sukupuolten käyttäytymisessä näkyvät esimerkiksi kilpailutilanteissa koetuissa pettymyksissä.

– Naisten on joskus tunnetiloista johtuen vaikeampaa pystyä heti analysoimaan tilannetta. Miehillä voi raksuttaa jo matkan varrella, että mitähän tässä on tapahtunut, jos suksessa on vaikka jotain eroa.

– Eikä tämä ole mikään huono asia, vaan kyseessä on pieni sukupuolten välinen ero näissä niin sanotuissa jälkilöylyissä.


Kulmala sanoo perustavansa näkemyksensä pitkään kokemukseen valmennus- ja tiiminvetäjätyössä. Hän palaa vielä aiempaan kommenttiinsa.

– Miehillä asioiden analysointi saattaa tapahtua jo matkan varrella. Naisilla se ei ole ehkä niin luontaista kaikkien asioiden suhteen. He tarvitsevat siihen enemmän aikaa ja ehkä ulkopuolista tukea.

– Poikkeusyksiköitäkin on. Kaikki liittyy lataukseen ja tunnetiloihin, eikä siinä ole sinänsä mitään ihmeellistä.

”Tämä on minun kokemukseni”

Hiihtojohtaja sanoo ymmärtävänsä, ettei hänen näkemyksensä miellytä kaikkia.

– Tämä on minun kokemukseni, en tiedä, onko siitä jotain tutkimustietoa. Eilen (IL:n jutun ilmestymisen jälkeen) naisetkin laittoivat minulle viestiä, että olipa osuvasti kommentoitu. Ymmärrän heitäkin, joiden mielestä tämä on sovinismia tai muuta vastaavaa.

Kulmala sanoo pitävänsä hienona asiana, että naisilla tunteet tulevat helpommin pintaan.

– Naiset näyttävät tunteensa paljon helpommin, mikä voi vaatia asioiden jälkipuintia. Naiset vaativat, että asiat käydään läpi ja niitä perustellaan ja vatvotaan. Miehet ajattelevat enemmän ”jaaha, tämä oli tässä, mennään eteenpäin”.

– Näitä asioita voi moni tunnistaa ihan tavallisestakin elämästä.

Suomen hiihtomaajoukkue kertoi pitävänsä ennen viikonlopun Holmenkollenin maailmancupia yhteisen palautetuokion lievittääkseen Seefeldissä syntyneitä jännitteitä.

Kulmala pitää palaverin järjestämistä tervetulleena ratkaisuna.

– Jokainen tunsi ensimmäisen kisaviikonlopun jälkeen, ettemme nyt onnistuneet. Sitten, kun jossain vähän räjähtää, se saa valtavat mittasuhteet. Sen takia asioita pitää käydä rauhassa läpi. Juuri niin pitääkin toimia, eikä silloin puhuta mistään kriisistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt