Viron Karel Tammjärv paljastaa hurjia yksityiskohtia dopingin käytöstään – uudet veret kehoon kisapäivän aamuna hotellihuoneessa

Viron Karel Tammjärv paljasti Nordic Nationin podcastissa tarkkoja yksityiskohtia veridopingin käytöstään.

Karel Tammjärv Otepään maailmancupin kilpailussa tammikuussa 2019. Hänen paras sijoituksensa maailmancupissa on 13.

6.3.2019 21:34

Virolainen hiihtäjä Karel Tammjärv oli yksi viidestä maastohiihtäjästä, jotka poliisi otti kiinni Seefeldin MM-kisojen yhteydessä järjestämässään dopingratsiassa.

Tammjärv kävi läpi dopinghistoriaansa ja Seefeldin tapausta yli tunnin pituisessa Nordic Nationin podcastissa.

Yksi systeemin päätekijöistä oli saksalainen lääkäri Mark Schmidt.

– Se (verensiirto) tapahtui hotellihuoneessa. Schmidt ja hänen avustajansa matkustivat aina kisapaikoille, Tammjärv sanoi.

Tammjärv antoi haastattelun podcastiin englanniksi. Vaikka hän puhuu erittäin hyvää englantia, hän asetteli sanojaan selvästi harkiten.

Hän kertoi aloittaneensa dopingin käytön jo 2016. Hän käytti seuraavana vuonna douppausta vain Lahden MM-kisoissa, sen jälkeen jo säännöllisesti.

Uusi veri kisojen aamuna

Virolaishiihtäjä kävi veridopingin käytön yksityiskohtia läpi tarkasti. Hän turvautui verenvaihtoon harjoituksissa ja kilpailuissa.

– Uusi veri pantiin (kehoon) kaksi, kolme tuntia ennen kilpailua ja verta otettiin kilpailun jälkeen mahdollisimman pian pois, virolaishiihtäjä kertoi.

Tarkoituksena oli, etteivät punasolutuotannon muutokset näkyisi veripassissa.

Kaikkiaan häneltä otettiin verta talteen kuusi pussillista hyvissä ajoin ennen kauden alkua. Käsiteltyä verta hyödynnettiin kauden aikana.

Huono omatunto

Tammjärv kertoi kärsineensä dopingia käyttäessään huonosta omastatunnosta.

– Kun aloitin dopingin, sisimmissäni en ollut iloinen hyvistä tuloksista. Mitä parempi tulos, sitä huonommalta tuntui. Yritin esittää rauhallista. Sisimmissäni olin onneton ja ahdistunut.

Hän kertoi rahan olleen yksi motivaatiosta turvautua kiellettyyn menetelmään. Dopingin koukusta oli vaikea päästä pois.

– Se oli kuin huumeiden käyttö. Oli vaikea jatkaa, oli vaikea lopettaa. Aloin miettiä yhä enemmän sitä, miten pystyn piilottamaan sen (dopingin). Samalla fokus harjoitteluun alkoi karata.

Tammjärv ei suostunut kertomaan podcastissa, kuinka paljon hän maksoi Schmidtille dopingpaketista, johon kuuluivat mm. säännölliset käynnit Saksassa ja tarpeellinen opastus, kuinka testimenetelmiä pystytään huijaamaan.

Hiihtäjän mukaan kiinnijäämisen riski oli pieni mahdolliseen saatuun hyötyyn verrattuna.

Virolaishiihtäjä spekuloi, että asiakkaat maksoivat Schmidtille sitä enemmän mitä enemmän he ansaitsivat.

Tammjärv ei lähtennyt arvioimaan sitä, kuinka monet hänen kilpailijoistaan mahdollisesti turvautuvat kiellettyihin menetelmiin.

Poliisi nappasi Seefeldin MM-kisojen aikana tehdyssä dopingratsiassa hänen lisäkseen hänen maanmiehensä Andreas Veerpalun, kazakstanilaisen Aleksei Poltoraninin sekä itävaltalaiset Dominik Baldaufin ja Max Hauken.

Poliisi otti kiinni mm. viisi maastohiihtäjää Seefeldin MM-kisojen yhteydessä järjestämässään dopingratsiassa.

Hauke jäi kiinni itse teosta, neula suonessa. Tilanteesta levisi myöhemmin verkkoon paljon puhuva video.

– Jos olisin nähnyt itseni vastaavassa tilanteessa tai edes peilistä, olisi tuntunut pahalta, Tammjärv sanoi.

Äiti neuvoi

Totuus Itävallan ja Saksan yhteisestä poliisiratsiasta alkoi valjeta Tammjärvelle, kun hän oli Itävallassa poliisin huostassa.

Hänen eteensä lyötiin tarkka kertomus siitä, miten hänen liikkeitään oli tarkkailtu Seefeldissä.

Kun Tammjärv tunnusti poliisikuulusteluissa veridopingin käytön, poliisi vapautti hänet. Hän piti heti seuraavana päivänä lehdistötilaisuuden, jossa hän kertoi tapahtumista ja dopingin käytöstään.

– Äitini sanoi, että se on ainoa oikea tapa. Se on parasta.

Tammjärv, 29, ei osaa kertoa tulevaisuudestaan. Ei edes sitä, täytyykö hänen palata Itävaltaan selvittämään lisää asioita.

– Nyt olen kotona. Hassua, kuinka hyvin voin. Olen lähes onnellinen. Ei tunnu ollenkaan siltä, että maailmani olisi romahtanut, Tammjärv sanoi podcastissa rauhallisena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?