Venäjän hiihtopomolta Jelena Välbeltä raju väite huippuhiihdon kulisseista – ”Astmalääkkeet ovat vielä lastenleikkiä”

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe tuomitsee kovin sanoin lääkeaineiden erivapauskäytännöt.

Jelena Välbe haluaa palavasti muutosta nykysysteemiin.

5.3.2019 20:02

Urheilijoiden erivapaudet kiellettyjen lääkeaineiden käyttöön herättävät hiihtopiireissä voimakkaita tunteita.

Olympiavoittaja Justyna Kowalczyk arvosteli kovin sanoin erivapauskäytäntöjä Seefeldin MM-kisoissa. Myös hiihdon dopingongelmaa Ylellä kommentoinut Kari-Pekka Kyrö teki selväksi, ettei luota vallitsevaan systeemiin.

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe meni vielä pidemmälle ja sanoi Venäjän joukkueen olleen Seefeldissä ”paras terveistä urheilijoista”.

Välbe, 50, on kritisoinut useita vuosia käytäntöä, jonka mukaan Maailman antidopingtoimisto Wada voi myöntää urheilijalle poikkeusluvan dopingainetta sisältävän lääkkeen käyttöön, jos urheilijalla on todettu kyseistä hoitoa vaativa sairaus.

– Mielestäni poikkeuslupa on yhtä kuin laillistettu doping. Koen, että suurin osa urheilijoista keksii sairautensa saadakseen poikkeusluvan, 17-kertainen arvokisavoittaja Välbe sanoo Ilta-Sanomille.

Välbe ei peittele täydellistä kyllästymistään vallitsevaan käytäntöön. Hän vaatii, että lähtöviivalle saapuvan urheilijan pitäisi olla täysin terve.

– Venäjän nuorten ja aikuisten hiihtomaajoukkueessa ei ole yhtään urheilijaa, jolla olisi poikkeuslupa. Jos urheilijamme sairastuu, hänen pitää tervehtyä ennen kuin päästämme hänet kilpailemaan.

Samaan aikaan hiihtopomo korostaa, ettei halua osoitella sormella tiettyjä maita tai urheilijoita.

– Tämä on globaali ongelma, jonka myötä kadotamme urheilun ytimen. Jos tämä jatkuu, tulevaisuudessa yhä nuoremmat juniorit yrittävät löytää keinoja poikkeusluvan saamiseen ja aineiden käyttöön. Siinä etsitään mahdollisuuksia huijata muita.

Mikä on totuus? Mikäli Jelena Välbeä on uskominen, moni huippuhiihtäjä hakee menestystä kyseenalaisin keinoin.

Listat poikkeusluvan saaneista urheilijoista ovat salaisia, mutta hiihdon sisäpiirissä tiedot tunnetusti liikkuvat.

– Tiedämme, että monilla palkintokorokkeella seisseillä urheilijoilla on poikkeuslupa, muttei olisi viisasta kertoa nimiä julkisuuteen, Välbe väittää.

Julkisuudessa on puhuttu paljon hiihtäjien astmalääkkeiden käytöstä. Välbe suhtautuu skeptisesti näkemyksiin, joiden mukaan hiihtäminen huipputasolla altistaisi rasitusastmalle.

– Voin sanoa tuntevani erittäin monta entistä huippuhiihtäjää. Joukossa on olympiavoittajia ja arvokisamitalisteja eri maista. He ovat nykyään 50–70-vuotiaita eikä kellään heistä ole astmaa.

– En tiedä mitä on tapahtunut, ja miksi siitä on tullut nykyään tällainen ongelma. Olen 50-vuotias ja hiihdin aikanani ”hieman”. Minulla ei ollut astmaa silloin, minulla ei ole sitä nyt ja toivon, ettei minulla ole sitä tulevina 40 vuotenakaan.

Jelena Välbe saavutti menestyksekkäällä arvokisaurallaan 1980- ja 1990-luvuilla muun muassa 17 arvokisavoittoa.

Mitä tulee poikkeuslupiin Välben mukaan pelissä on paljon astmalääkkeitä kovempiakin aineita.

– Kun kuulemme, millaisiin aineisiin näitä poikkeuslupia on myönnetty, astmalääkkeet ovat vielä lastenleikkiä.

Välben mukaan häntä ärsyttävät erityisesti urheilijat, jotka käyttävät lääkeaineita epäillyn sairauden ennaltaehkäisyyn.

– Siitä syntyy totta kai ajatus, että kyseessä on tekosyy kiellettyjen aineiden käyttöön. En rehellisesti sanottuna luota enää keneenkään, jolla on poikkeuslupa.

Mitä tilanteelle sitten pitäisi tehdä?

Välbe ei usko, että esimerkiksi poikkeusluvan saaneiden urheilijoiden nimien julkistamisesta olisi hyötyä. Takavuosien huippuhiihtäjän ehdotus on huomattavasti radikaalimpi, vaikka hän myöntääkin sen olevan monessa mielessä utopiaa.

– Tavalla tai toisella tälle pitää laittaa piste. Järjestetään sitten omat kilpailut täysin puhtaille ja omat kilpailut dopingaineita käyttäville urheilijoille. Silloin jokainen voisi elää omatuntonsa ja käyttämiensä aineiden terveyshaittojen kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?