Viron dopingskandaalissa ei tunneta armoa: valmentaja Mati Alaverilta viedään kunniamerkit rinnasta

Maastohiihdon päävalmentajan Mati Alaverin maine on tahraantunut Virossa.

Mati Alaver joutuu palauttamaan kunniamerkit, koska hän on tahrinut Viron mainetta.

5.3.2019 9:24

Viroa repivä hiihdon dopingskandaali on yltänyt maan presidentinlinnaan saakka.

Paikallisen Postimeesin mukaan presidentti Kersti Kaljulaid on päättänyt, että Viron maastohiihdon päävalmentaja Mati Alaver joutuu palauttamaan hänelle myönnetyt kunniamerkit, koska hän on tahrinut maansa mainetta.

Alaverin on palautettava hänelle vuonna 2001 myönnetty Viron Punaisen Ristin neljännen luokan sekä vuoden 2006 Valkoisen Tähden kolmannen luokan kunniamerkit.

Alaver on myöntänyt, että on ohjannut valmennettaviaan saksalaislääkäri Mark Schmidtin vastaanotolle. Schmidt on tehnyt tietojen mukaan verenvaihtoja kymmenille urheilijoille. Joukossa on ollut ainakin kolme virolaishiihtäjää.

Eilen veridopingin käytön tunnusti Algo Kärp. Hän paljasti virolaisessa Öhtulehdessä käyttäneensä Karel Tammjärven ja Andreas Veerpalun tavoin Schmidtin palveluita.

– Yhteys tuli Matilta. Minä en itse etsinyt tätä vaihtoehtoa, Kärp sanoi.

Viranomaiset jatkavat Saksassa ja Itävallassa tutkimuksia, jotka liittyvät Seefeldin MM-kisoissa paljastuneeseen dopingskandaaliin.

Virkavalta on ilmoittanut, että lähipäivinä on luvassa lisää tietoja urheilijoista, joiden epäillään käyneen verenvaihdossa Schmidtin vastaanotolla.

Korjattu klo 18.38 mitalit kunniamerkeiksi ja presidentin sukunimi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?