Vankeus uhkaa MM-hiihtojen ratsioissa napattuja dopinghuijareita – ministeri Sampo Terho ei halua kriminalisoida dopingia Suomessa

Urheiluministeri Sampo Terho on murheissaan Seefeldin kisojen dopingtapauksista.

Urheiluministeri Sampo Terhon oli helppo hymyillä, kun Suomen joukkue palasi Pyeongchangin olympialaisista. Seefeldin MM-hiihtojen yhteydessä ovat puhuttaneet aivan eri asiat kuin suomalaisten hyvä menestys.

4.3.2019 21:02

Dopingratsia ravisteli Seefeldin MM-hiihtoja viime viikon keskiviikkona. 120 järeästi aseistautunutta Cobra-erikoisyksikön poliisia iski useaan eri kohteeseen kisapaikalla. Samaan aikaan Saksan poliisi teki yllätystarkastuksen Erfurtissa sijaitsevalle lääkäriasemalle.

Kaikkiaan yhdeksän ihmistä otettiin kiinni. Joukossa oli viisi MM-kisahiihtäjää.

Dopinginkäyttö on Itävallassa rikos, josta voi saada jopa kymmenen vuoden vankeustuomion.

Poliisi pääsi dopingringin pääjehuihin kuuluvan lääkäri Mark Schmidtin kintereille hiihtäjä Johannes Dürrin paljastusten jälkeen. Tietojen ansiosta virkavalta alkoi tarkkailla lääkäri Schmidtin toimintaa. Dopingtestaajat eivät tiettävästi olleet saaneet nyt kiinni jäänyttä viisikkoa nalkkiin.

Urheiluministeri Sampo Terho (sin) pitää Seefeldin dopingtapauksia murheellisina. Hänestä silti tapausten ilmitulo osoittaa, että valvonta toimii.

Dopinginkäyttöä ei ole kriminalisoitu Suomessa. Terhon mukaan toistaiseksi tätä ei ole pidetty tarkoituksenmukaisena.

– 2000-luvun alussa dopingrikoksista säädettäessä nähtiin, mm. että dopingaineiden käytöstä kiinni jääneet henkilöt saavat jo urheilun puolella tuntuvia seuraamuksia ja työnjako urheilun ja rikosoikeuden toimijoiden välillä voi aiheuttaa sekaannuksia, Terho muistuttaa IS:lle kirjallisesti lähettämissään vastauksissa.

Terho painottaa, että Suomessa panostetaan ennalta ehkäisevään toimintaan sekä urheilijoiden ja heidän lähipiirinsä koulutukseen.

– Lisäksi nojauduttiin rikosoikeudelliseen periaatteeseemme, että oman terveyden vaarantaminen ei kuulu rikosoikeudellisen sääntelyn piiriin. Suomessa on kriminalisoitu laiton dopinginaineiden valmistus, maahantuonti, levittäminen ja hallussapito levittämistarkoituksessa.

Ministeri haluaisi poliisille ylipäätään lisää resursseja, ja dopingrikollisuuden tutkinta kuuluu tähän piiriin.

– Suurin osa dopingrikollisuudesta jää piiloon, joten nykyjärjestelmä ei ole riittävän tehokas. Dopingrikollisuudesta on tosin tehty vain vähän tutkimusta eikä tietoa ole mielestäni riittävästi.

Urheiluministeri vakuuttaa samalla luottavansa Suekin toteuttamaan dopingvalvontaan.

– Olemme seuranneet toki mielenkiinnolla niiden maiden tilannetta, joissa dopinginkäyttö on kriminalisoitu. Dopingvalvonnasta ja -rikollisuudesta käydään ajoittain keskustelua mm. OKM:n (Opetus- ja kulttuuriministeriö) urheilun eettisten asioiden neuvottelukunnassa. Sen jäseninä ovat mm. OM (Oikeusministeriö), SM (Sisäministeriö), poliisi, KRP (Keskusrikospoliisi) ja eri urheilun toimijat, joten se on luonteva taho näihin punnintoihin.

Terho muistuttaa, että tullin merkitys dopingrikosten tutkijana on merkittävä ja painottaa urheilun toimijoiden ja viranomaisten yhteistyön merkitystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?