Kari-Pekka Kyrö latasi Ylellä: Seefeldin dopingvyyhti oli teatteria – veritankkaus on yhä ”helppoa ja riskitöntä”

Kari-Pekka Kyrö ei säästellyt sanojaan puhuessaan Seefeldin MM-hiihtojen dopingtapauksesta Ylen Urheiluhullut-ohjelmassa.

Kari-Pekka Kyrö puhui jälleen suoraan dopingista urheilussa.

4.3.2019 19:50

Seefeldin MM-hiihdoissa jysähti dopingpommi.

Itävallan ja Saksan poliisit tekivät viime viikon keskiviikkona sarjan kiinniottoja, joiden seurauksena viisi hiihtäjää jäi kisoista sivuun veridopingista epäiltyinä. Kiinni otettiin lisäksi neljä muuta henkilöä.

Suomen maastohiihtomaajoukkueen entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö ja Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Pekka Holopainen keskustelivat Seefeldin tapauksesta ja hiihtolajien dopingista yleisemmin maanantaina Ylen Urheiluhullut-ohjelmassa.

Kyrö painotti puheenvuoroissaan sitä, että jos Seefeldin tapaus osoitti jotain niin sen, ettei nykyisenkaltainen dopingtestausjärjestelmä toimi. Hän kuvaili Seefeldin kiinniottoja ja poliisioperaatiota ”mahtipontiseksi teatteriksi”.

– Haluttiin mahtava, maailmanlaajuinen näytelmä. Tämä ei lähtenyt antidopingtoiminnasta, vaan taustalla oli katkeroitunut urheilija Johannes Dürr ja rajan toisella puolella verta haistava toimittaja Hajo Seppelt. Tämä ei ollut amatöörien puuhastelua vaan ammattilaisten spektaakkeli, Kyrö painotti.

ARD-kanavan toimittaja Seppelt tunnetaan monista dopingpaljastuksistaan. Maastohiihtäjä Dürr jäi itse kiinni dopingin käytöstä vuonna 2014. Dürr paljasti Seppeltille sekä myöhemmin viranomaisille yksityiskohtia lääkäri Mark Schmidtin veridopingoperaatiosta.

Veritankkaus yhä ”helppoa ja riskitöntä”

Kyrö ja Holopainen muistuttivat toistuvasti, että ansio kiinniotoista oli viranomaisten. Antidopingjärjestelmän toimivuutta Seefeldin tapaus ei osoittanut. Molemmat uskovat, ettei Dürr olisi tehnyt paljastuksiaan, jos hänet olisi aikoinaan oman dopingpannansa päättymisen jälkeen päästetty takaisin Itävallan maajoukkueeseen.

– Mikä on pääsanoma näillä ratsioilla? Edelleenkään, vuonna 2019, kivikautisintakaan dopingmenetelmää eli verellä tankkaamista vastaan ei ole uskottavaa menetelmää, Kyrö latasi.

Kyrö sanoo, että veritankkaus on hänen nähdäkseen yhä ”helppoa, mahdollista ja riskitöntä”. Sekä Kyrö että Holopainen uskovat, että ”isoimmat kalat” uivat yhä kisoissa lähtöviivalla. Nyt jäi kiinni pieniä tekijöitä.

– Testaus on täysin tehotonta, veritankkausta tehtiin keskellä MM-hiihdon stadionia. Lähtöviivalta otettiin neljä miestä pois – monta niitä sinne jäi?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?