Hiihdon MM-kisoissa pettyneeltä Jelena Välbeltä raju piikki norjalaisten lääkityksestä – ”En ujostele sanoa siitä”

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja ja entinen huippuhiihtäjä on kyllästynyt näkemäänsä.

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe pettyi maajoukkueensa menestykseen Seefeldin MM-kisoissa.

4.3.2019 13:26

Venäjän hiihtomaajoukkue saalisti Seefeldin MM-laduilla kaikkiaan kahdeksan mitalia: viisi hopeaa ja kolme pronssia. Menestynein venäläisurheilija oli maan ykköshiihtäjä Aleksandr Bolshunov, joka saavutti neljä hopeaa (yhdistelmäkilpailu, parisprintti, viesti ja 50 kilometrin (v) kilpailu).

22-vuotiaalle Bolshunoville, kuten koko Venäjän maajoukkueelle jäi kuitenkin paljon jossiteltavaa.

Bolshunov ei saanut Seefeldistä kovasti kaipaamaansa ensimmäistä arvokisavoittoaan. Ennakkokaavailuissa Venäjän piti taistella tasaväkisesti Norjan kanssa MM-menestyksestä, mutta kisat päättyivät lopulta vuonomaan urheilijoiden ylivoimaiseen näytökseen.

Norjalaishiihtäjät voittivat muun muassa kaikki miesten matkat. Kisojen mitalitaulukossa Norja oli täysin omissa lukemissaan. Kun mukaan lasketaan yhdistetty ja mäkihyppy, norjalaiset saivat Seefeldissä 25 mitalia – 13 kultaa, 5 hopeaa ja 7 pronssia.

Jääminen ilman MM-kultaa oli Venäjän hiihtoliiton puheenjohtajalle Jelena Välbelle kova pettymys. Välbe kertoi kisojen loppuvaiheessa Ilta-Sanomille olevansa murheissaan ja toivovansa MM-karkeloiden päättymistä.

– Koko maailma häviää yhdelle ainoalle maalle. Meidän pitää keksiä jotain ja vaihtaa taktiikkaa, Välbe sanoi tuolloin viitaten Norjan menestykseen.

Fiilis ei ollut paljon parempi MM-kisojen ollessa ohi.

– Aloimme kutsua näitä kisoja avoimiksi Norjan mestaruuskisoiksi. Tämä oli heiltä suvereeni esitys. Meillä on enemmän surun kuin ilon aiheita. Meillä on toki mitaleita, mutta selvää kehitysaskelta eteenpäin ei nähty, entinen huippuhiihtäjä ruoti Ria Novostille.

Näiden kisojen kuva. Norjalaiset Hans Christer Holund (kultaa) ja Sjur Röthe (pronssia) iloitsivat menestyksestään, pettynyt Aleksandr Bolshunov (hopeaa) oli mietteliäänä palkintokorokkeella miesten 50 kilometrin kilpailun jälkeen.

Välbe ei niellyt norjalaisten ylivoimaa mukisematta.

Hiihtopomo on puhunut toistuvasti kriittiseen sävyyn urheilijoiden poikkeusluvista esimerkiksi astmalääkkeiden käyttöön. Hän nosti saman asian esiin nytkin.

– Toisaalta terveiden urheilijoiden keskuudessa olimme parhaita, ja se tuntuu hyvältä. Tämä alkaa olla järjetöntä. Käytännössä kaikilla urheilijoilla on poikkeuslupa kovien aineiden käyttöön. En ujostele sanoa siitä: se on laillista dopingia. Yhdelläkään urheilijoistamme ei ole poikkeuslupaa mihinkään aineeseen, Välbe sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?