Suomalaiset raivostuivat MM-hiihtojen tv-mokista – konkariohjaaja Kalevi Uusivuori kertoo, mitkä asiat ovat menneet pahiten pieleen

Julkaistu:

MM-seefeld
Ohjaajakonkari Kalevi Uusivuori kertoo, miksi ja miten Seefeldin MM-hiihtojen tv-ohjaus on mennyt mönkään.
Seefeldin MM-hiihtojen kilpailulähetysten kansainvälinen tv-ohjaus on herättänyt Suomessa paljon kritiikkiä.

Ohjaajia on moitittu Ylen omia tv-lähetyksiä myöten, kun etenkin väliaikalähtökilpailuissa jännittäviä hetkiä on mennyt katsojilta sivu suun.

Kalevi Uusivuori muistetaan Ylen pitkäaikaisena ja arvostettuna tuottajana ja ohjaajana. Hän ohjasi urallaan muun muassa kolmet hiihdon MM-kisat: Lahdessa 1989, Thunder Bayssä 1995 ja uudelleen Lahdessa 2001. Hän on seurannut kisalähetyksiä ammattimielessä päätään puistellen.

– Ei ohjaus kunniamainintaa saa. Ainoa kestävä lähtökohta kisalähetyksen tekemiselle on, että miten katsoja ymmärtää asian yhdellä katsomalla? Miten pääsee käsitykseen siitä, mitä kisassa tapahtuu. Kilpailun merkittävimmät ja jännittävimmät kohdat näytetään, Uusivuori painottaa.

Uusivuori, 73, korostaa, ettei voi tietää, millaisia ohjeita tai odotuksia ohjaajille on asetettu Seefeldin kisoihin. Ulkopuolisena seuraajana häntä harmittaa, että etenkin väliaikalähtöjä leimaa valmistautumisen puute. Se näkyy siinä, että tärkeitä asioita jää näyttämättä.

– Kokemuksen puute näkyy. Ei osata painottaa oikeita ihmisiä tai oikeita hetkiä. Väliaikalähdöt ovat se vaikein asia, muut kisat ovat jollain lailla onnistuneet.


Uusivuoren mukaan on tärkeää osata poimia ennalta kilpailun mielenkiintoisimmat hiihtäjät. Esimerkkinä hän mainitsee Therese Johaugin.

Norjalainen kiinnostaa tv-katsojia riippumatta siitä, voittaako hän vai tuleeko epäonnistuminen – Johaugin floppi olisi yhtä lailla dramaattinen ja kiinnostava tarina katsojalle kuin mestaruus. Nyt fokus on ollut ajoittain aivan merkityksettömissä asioissa.

– Väliaikalähdöt ovat sikäli hankalia, että totuuden hetki on se, kun lähtölistat julkistetaan. Silloin tiedetään karkeasti, miten todellisuus seuraavana päivänä asettuu. Pitää osata tehdä oikeita valintoja ja myös kilpailun kuluessa sopeutua muuttuviin kisatilanteisiin. Nyt yhdessä kisassa seurattavaksi valittiin joku islantilainen, jota seurattiin joka väliaikapaikalla. Hänellä ei ollut mitään tekemistä kilpailun tarinan kanssa. Häneen tapettiin aikaa, jonka olisi voinut käyttää niihin hiihtäjiin, jotka tekevät sen pelin.

Seefeldin kisoissa on nähty paljon komeaa maisema- ja yleisökuvaa. Visuaalisuus on tärkeä osa lähetystä, mutta Uusivuori varoittaa teknologian tuomien mahdollisuuksien väärinkäytöstä.

Se voi jopa häiritä lähetyksiä.

– Nykytelevisio on aika monimutkaista, kun mukaan tulee kaikenlaista rekvisiittaa. Se houkuttelee briljeeraamaan. Jos teknologiaa käytetään apuna tarinan kertomiseen, se on parhaimmillaan oikein hyvä. Mutta otan esimerkiksi vaikka dronen, jota käytetään nykyisin joka helkkarin suomalaisessa sarjafilmissä täysin motivoimattomasti. Eikö ollut makea kuva, mutta oho, tarina jäi kertomatta!

Suomalaisten televisiokatsojien helpotukseksi Seefeldin MM-hiihdoissa ei käydä enempää väliaikalähtökilpailuja. Jäljellä on miesten 50 kilometrin yhteislähtökilpailu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt