MM-dopingskandaalin napajehuksi epäilty tohtori kuittasi suuret rahat – 10 vuoden vankeus uhkaa - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

MM-dopingskandaalin napajehuksi epäilty tohtori kuittasi suuret rahat – 10 vuoden vankeus uhkaa

Mark Schmidt on pidätettynä müncheniläisessä vankilassa.

Itävallan poliisin edustaja Dieter Csefan (vas.) ja Itävallan syyttäjänviraston tiedottaja Hansjörg Mayr tiedotustilaisuudessa.­

2.3.2019 16:34

Seefeldin MM-hiihdoissa äitynyt dopingskandaali saattaa muokata antidopingkäytäntöjä, kertoo Saksan antidopingtoimisto Nada Bild-lehden julkaisemassa Saksan uutistoimiston DPA:n jutussa.

Itävallan poliisi pidätti Seefeldin kisoissa viisi maastohiihtäjää, ja he kaikki ovat tunnustaneet veridopingin käytön.

Yksi hiihtäjistä napattiin kesken verensiirron neula suonessa kiinni. Hänet oli ilmoitettu samana päivänä kisattuun miesten 15 kilometrin kisaan.

Tuollainen kilpailun lähituntumassa tehty veridoping on Nadan edustajan Lars Mortsieferin mukaan ”uutta”.

– Veridopingia on pidetty pitkäaikaisempana dopingina, jota käytetään muutamia päiviä ennen kilpailua vahvistamaan kestävyyttä, Mortsiefer sanoo DPA:lle.

– Juuri ennen kilpailua ja tuollaisissa olosuhteissa tehtynä tuo on hyvin riskialtista mahdollisten tulehdusten takia. Eikä veripussien käsittelykään ole helppoa. Mutta tämä tuo uutta pohdittavaa siihen, kuinka dopingkontrollisysteemi voi toimia entistäkin tarkemmin.

Saksalaistohtori tienasi hurjasti

Dopingverkoston keskushenkilöksi epäilty saksalainen urheilulääkäri Mark Schmidt on Bild-lehden tietojen mukaan tienannut toiminnaltaan noin 300 000 euroa vuodessa. Schmidtillä oli 60 asiakasta, ja jokainen heistä pulitti viitisen tuhatta euroa vuodessa tohtorin tarjoamista dopingpalveluista.

Schmidt piti jopa viittäkymmentä veripussia erikoispakastimissa autotallissa lähellä kotiaan Erfurtissa. Veridopingin antamasta hyödystä urheilijalle ei ole täysin varmaa käsitystä, mutta asiantuntijat ovat arvelleet suorituskyvyn kohenevan 5–10 prosenttia.

Schmidtiä uhkaa jopa kymmenen vuoden vankeus. Müncheniläisessä vankilassa pidätettynä oleva Schmidt on asianajajansa mukaan ”tehnyt täyttä yhteistyötä” viranomaisten kanssa dopingsotkun selvittämisessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?